Syyslomaa vietetään Kokemäen kouluissa tällä viikolla ja on aika tehdä lomasuunnitelmia. Kokemäen nuorisopalvelut ovat järjestäneet monipuolista ohjelmaa, jonka lisäksi syyslomapäivän viettoon sopii erinomaisesti syysretket. Nappaa tekstistä talteen kokemäkeläisen eränkävijän vinkit oman syysretkesi suunnitteluun!

Kokemäen luonto kutsuu lomailijan lataamaan akkuja loppuvuoden rutistukseen. Kokemäkeläinen eränkävijä, Tomi Suovanen, kertoo viettävänsä paljon aikaa metsissä ja retkeilyaleilla, jossa mielestä kaikkoaa nopeasti yrittäjän arkeen ominaiset kiireet.

”Olen omimmillani metsässä ihan omilla reiteilläni, vaikka merkittyjäkin retkeilyreittejä kyllä kuljen. Niistä suosin erityisesti Hiipireittiä ja Puurijärven alueita. Ehdoton suosikkialueeni kuitenkin sijoittuu Sääksjärven eteläpuolella sijaitsevien metsäjärvien ympäristöön”, Suovanen kertoo.

Kokemäen maastoista löytyy merkittyjä retkeilyreittejä, jotka ovat helppokulkuisia ja lapsiperheystävällisiä. Reiteistä lienee tunnetuin Hiipireitti, joka kulkee Pitkäjärveltä Harjavallan Hiittenharjulle. Hiipireitti vie kulkijansa mäntykankaiden halki historiallisen Huovientien maisemiin ja muinaisen Litorinameren rantavalleille. Kokemäen retkikohteista suosittuja ovat myös Ronkansuon näköalapaikka, Piikajärvi ja Palojärvi, Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto sekä Sääksjärven Kanninkivi.

”Monipuolinen Hiipireitti sopii sekä maastopyöräilijöille että kävelijöille. Reitin varrella on hyviä taukopaikkoja, esimerkiksi alkupään Pikkulaavu sekä Palojärven laavu. Retkeilyn yksi kohokohta onkin leirin pystyttäminen, jonka äärellä keitetään kiireettömästi nuotiokahvit sekä nautitaan retkieväät”, Suovanen kertoo.

Avaa tästä Hiipireitin kartta.

Retkivarusteiden valinnassa huomio kiinnittyy monikäyttöisyyteen

Suovanen kertoo retkeilevänsä säännöllisesti Kokemäen luonnossa. Usein hän valitsee retkikohteeksi kartalta summamutikassa alueen, joka vaikuttaa mielenkiintoiselta ja jossa hän ei ole vielä mahdollisesti käynyt.

”Metsissä liikkuminen on täysin maksutonta ja jokamiehenoikeudella myös sallittua. Toki näin metsästyskaudella liikkuessa tulee huomioida värit pukeutumisessa”, Suovanen vinkkaa.

Suovasen mukaan Kokemäen luonto soveltuu myös telttaretkeilyyn. Hän kertookin päiväretkien lisäksi nauttivansa luonnosta yön yli-retkillä sekä useankin päivän vaelluksilla. Vaikka Suovanen kokemustensa kartuttamisella pärjää luonnossa, hän opastaa kiinnittämään huomiota retkeilyvarusteisiin.

”Retkirepustani löytyy aina muun muassa vettä, istuinalusta, retkikeitin, puukko, tulentekovälineet, laastareita ja sadeviitta. Varusteissa otan aina huomioon monikäyttöisyyden”, Suovanen luettelee.

Retkieväät ovat yksi asia, joista Suovanen paljastaa olevansa melko joustamaton.

”Retkellehän voi ottaa eväitä juuri sen verran, kun jaksaa ja viitsii kantaa. Ja minähän viitsin kantaa! Viiden päivän vaelluksella Pohjoisessa ruokapussini painoi lähemmäs kymmenen kiloa. Eihän siinä järkeä ollut, mutta kyllähän ne perunat, säilykkeet ja makaronit maistuivat taukohetkissä äärimmäisen hyviltä”, Tomi naurahtaa.

Valkeajärven ympärille rakentuu uusi, lapsiystävällinen luontopolku

Kokemäki-sana nostaa mieleen monelle ensimmäisinä mielikuvina joen ja luonnon, joten ei ihme, että lähiseuduiltakin suunnataan retkipäivän viettoon paikkakunnalle.

Tulevaisuudessa Kokemäen luonnosta löytää uusiakin laavulla varustettuja luontoreittejä, sillä Teljän Latu ry:n käynnissä oleva, Leader Karhuseudun rahoittama, hanke rakentaa parhaillaan Valkeajärven luontopolkua Kauvatsalle. Käyttäjiäkin kerrotaan jo ilmoittautuneen.

”Lähteenmäen koululta on ainakin kerrottu luontopolun tulevan aktiiviseen käyttöön. Koulun väkeä on ollut innokkaina talkoolaisina luontopolun pohjan puuhakkeen levittämisessä”, kertoo Teljän Latu ry:n puheenjohtaja Teemu Heikkinen.

Heikkinen kertoo myös, että 1,6 kilometrin pituisen Valkeajärven luontopolun yhteyteen nousee tulisijallisen laavun lisäksi vielä puuvaja ja puucee.