TEEMAKAHVIT

Aurinkoinen tervehdys harmaaseen syyssäähän. Kokemäellä on jo muutaman vuoden ajan kokoontunut joukko innokkaita nuorten parissa toimivia ammattilaisia aamukahvien merkeissä. Tämän vapaamuotoisen ryhmän on koollekutsunut Kokemäen etsivä nuorisotyöntekijä havaittuaan Porissa toimivan samankaltaisen mallin erittäin toimivaksi ja kiinnostavaksi.

Tapahtuma on avoin kaikille kokemäkeläisten nuorten parissa työskenteleville ja asiasta kiinnostuneille työpaikkaan katsomatta. Tapaamme Kokemäen nuokkarilla joka kuun ensimmäinen tiistai klo 8.30–9.30.

Teemakahvilla tulee kuuluviin läsnäolevien kenttien terveiset ja kuulumiset. Mahdollistamme yhteistä työn kehittämistä yli hallintokuntien yhteisen asian, nuorten hyväksi. Tilaisuudessa on mahdollisuus mainostaa omaa nuorille suunnattua toimintaa ja saada tietoa mm. alueen tapahtumista. Keskustelemme ajankohtaisista, nuoria koskevista aiheista ja pyrimme toiminnallamme myös vaikuttamaan nuorten asioihin ja heidän hyvinvointiinsa.

Yhteistyössä on voimaa!

Tämän sivun kautta pääset jatkossa lukemaan Teemakahvit-ryhmän kuulumisia. Tervetuloa matkaan mukaan.

Mikäli kiinnostuit kuulemaan lisää tai osallistumaan kahvihetkeemme, lisätietoja antaa:

Tiia Laine
Etsivä nuorisotyöntekijä/ Kokemäki
Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori
Käyntiosoite: Kilkunkatu 11, 32800 Kokemäki
Postiosoite: Tulkkilantie 2, 32800 Kokemäki
040 488 6169
tiia.laine@kokemaki.fi
www.facebook.com/etsivanuorisotyo.kokemaki

Teemakahvien oma Instagram-tili.

 

Teemakahvit verkossa:

 

Elämme poikkeuksellisia aikoja, se tuskin on jäänyt kellekään epäselväksi. Tilanne on uusi ja kuormittava ja asettaa meidät tilanteeseen, jossa työtä on katsottava uusin lasein.

Teemakahvit kokoontuivat tänään Teams-yhteydellä ennätysmäärällä osallistujia, kun linjoilla kuultiin 18 ammattilaisen ajatuksia vallitsevasta tilanteesta ja työstä nuorten parissa näin poikkeusoloissa.

Tilanteessa nähtiin paljon positiivista, erityisesti mitä tulee oman työn kehittämiseen ja uusien toimintamallien ja tapojen omaksumiseen.  Puheissa nousi esiin etätyön ja verkossa tehtävän työn uudet mahdollisuudet tavoittaa nuoria ja saada erilainen kosketus pinta heidän arkeen. Nuorille kun verkossa tapahtuva arki ei sinällänsä ole mitään uutta. Nuoret kaipaavat erityisen paljon ihmisiä ympärilleen. He kaipaavat livekohtaamisia erityisesti ystävien, mutta myös opettajien kanssa.

Meidän olisi tärkeää mahdollistaa nuorille kohtaaminen verkkovälitteisesti -kuvan ja äänen kera myös ystäväporukan kesken. Siten, että läsnä on turvallinen aikuinen. Verkkonuokkari avaa ovensa tällä viikolla Zoomissa, joka on jo hyvä alku. Etsivä toteuttaa erilaisia ryhmächat mahdollisuuksia nuorille ja monet toimijat mahdollistavat kahdenkeskisen kommunikaation videovälitteisesti. Olisi syytä myös pohtia muiden toimintojen, kuten pienryhmien vetämistä verkkovälitteisesti.

Nuoret kokevat myös, että esimerkiksi opetusta olisi tärkeää toteuttaa videoyhteydellä. Sekä kontaktin säilymiseksi, että myös arkirytmin säilyttämiseksi. Paljon on puhuttu siitä, että tämä vallitseva tilanne olisi erittäin rankka meidän nuorille. Sitä väheksymättä olisiko kuitenkin tärkeämpää lähteä jo pohtimaan sitä, miten toimimme tulevaisuudessa kun osasta tätä aikaa ehtii tulemaan uusi normi? Mitä tästä haluamme viedä mukanamme kun poikkeusolot jäävät taakse? Ja mitä tulisi ennaltaehkäistä kun poikkeusolojen järjestelyistä ja rytmittömyydestä tulee monelle uusi normaali?

 

Maaliskuun Teemakahvit

Tilaisuudessa keskusteltiin mm. nuorten hyväksi käytettävistä resursseista. Kokemäen ammatillisissa oppilaitoksissa toimiva kuraattori Mika Koivula jakaa ajatuksiaan eduskuntavaalien alla:

Ammatillinen koulutus puhuttaa julkisuudessa tällä hetkellä paljon. Luonnollisesti, koska eduskuntavaalit ovat lähellä ja puolueet lupailevat kilvan parannuksia, eli rahaa, ammatilliseen koulutukseen. Kokemäellä sijaitsee kaksi ammatillista koulutusta tarjoavaa oppilaitosta, Sataedu ja SASKY. Tämä tarkoittaa sitä, että Kokemäellä liikkuu päivittäin paikkakuntalaisten lisäksi satoja nuoria, jotka koulutuksensa lisäksi kaipaavat muitakin palveluita. Kaupunki järjestää molemmille oppilaitoksille kuraattori- ja psykologipalvelut, jotka ovat suuressa roolissa näiden oppilaitosten opiskeluhuoltopalveluissa. Onneksi ammatillisen koulutuksen ”ongelmat” eivät kohdistu tähän työhön.

Toimin itse kuraattorina molemmissa oppilaitoksissa ja oman työni näkökulmasta reformi ei tuonut mukanaan suurta muutosta, vaikka opetuksen osalta paljon on tapahtunutkin. Ammatillisen koulutuksen reformi ja leikkaukset ovat luonnollisesti koskettaneet näitäkin oppilaitoksia. Moni asia koulutuksessa on muuttunut, mutta nuorten mahdolliset ongelmat ovat pysyneet samana. Edelleen tarjotaan apua erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi jos kaveri- tai perhesuhteissa on huolia tai koulunkäynti ei suju ja poissaoloja kertyy.

Teemakahvit on oiva foorumi keskustella nuorten hyväksi tehtävästä työstä ja edelleen kehittää toimintatapoja yli hallintokuntien. Nuorten hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää tulevaisuuden kannalta. Nämä nuoret ovat niitä, jotka kannattelevat yhteiskuntaamme silloin kun me pidämme teemakahvihetkemme eläkepäiviemme ratoksi.

Mika Koivula
Kuraattori​

 

Huhtikuun Teemakahvit

Teemakahvit tilaisuuteen, ovat myös opiskelijat tervetulleita.

Mea Koivunen osallistui huhtikuun tapaamiseen ja kirjoitteli omat havaintonsa ajatusten vaihdosta. Tässä siis huhtikuun kuulumiset: opiskelijan sanoin:

Pääsin osallistumaan teemakahveihin, koska suoritan sosionomiopintoihini kuuluvaa harjoittelua Kokemäen kaupungilla. Aiheina tällä kertaa oli muun muassa yhteishaku ja toiminnalliset vanhempainillat.

Yhteiskoulun opinto-ohjaaja kertoi, ettei yhteishaussa tänä vuonna ole ollut mitään selkeää suosikkia, johon nuoret olisivat hakeneet. Monipuolisesti haettiin eri aloille, sekä Kokemäen ammatillisiin oppilaitoksiin, että muille paikkakunnille. Lukioon haettiin myös kivasti. Suurin osa hakeneista pyrki Kokemäen lukioon, mutta myös muihin lukioihin haettiin.

Keskustelua tuli myös Kokemäen alakouluissa pidetyistä toiminnallisista vanhempainilloista, joissa vanhemmat ja lapset kiertävät pisteitä keskustellen eri aiheista, kuten esimerkiksi päihteistä ja ruutuajasta. Erilaiset vanhempainillat olivat saaneet pääsääntöisesti hyvää palautetta, vaikka toki aina uudet toimintatavat vaativat totuttelua. On kuitenkin tärkeää vahvistaa vanhempien ja koulu yhteistyötä ja tämä on yksi hyvä keino siinä.

Keskustelusta nousi myös esiin, että Kokemäellä olisi tarvetta lisäkäsille etenkin A-klinikalla, sekä sosiaalitoimistossa. Alkuvuosi on ollut kiireistä ja ruuhkauttanut etenkin A-klinikan palveluita.

Sosiaalialan opiskelijan ja äitinä oli hienoa huomata miten moni taho ja ihminen on aidosti kiinnostunut lapsien, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta Kokemäellä.

Mea Koivunen
Sosionomiopiskelija

Marraskuun Teemakahvit

Marraskuun pimeydessä Teemakahville kokoontui 12 nuorten parissa työskentelevää ja nuorista kiinnostunutta toimijaa keskustelemaan paikallisista nuorista. Tällä kertaa keskustelussa nousi esiin muun muassa Tulkkilan koulun tapahtumat sekä skeittiparkki.

Tulkkilan koulun pihan käyttäminen nuorten kokoontumispaikkana iltaisin sekä ilkivalta herättivät keskustelua. Tilanteeseen on reagoitu, nuorisotyö ja etsivä jalkautuvat kouluihin keskustelemaan asiasta nuorten kanssa ja valvontaa on pyritty lisäämään.

Mutta mitä voisi pitemmällä tähtäimellä tehdä? Nuoret itse toivovat muun muassa nuokkarin aukioloaikojen laajennusta viikonloppuihin. Skeittiparkki on myös säännöllisesti keskustelun aiheena. Nuorten vaikuttajaryhmän esitys skeittiparkista on investointilistalla vuodella 2021. Lajin harrastajia Kokemäeltä löytyy ja joutuvat nyt harrastamaan lajia toisaalla.

Itselleni ensikertalaisena teemakahvihetki herätti paljon ajatuksia. Kirjaston näkökulmasta yhteistyö eri tahojen kanssa on ensiarvoisen tärkeää erityisesti, kun ollaan tekemisissä nuorten kanssa. On paljon helpompi ymmärtää ja ottaa kontaktia, jos näkee tai ainakin yrittää nähdä asioita laajemmalla näkökulmalla.

Kirjasto on tila, johon nuoret saavat tulla viettämään aikaa keskenään ilman erityistä valvontaa. Tekemisiin puututaan, jos siihen tulee tarve. Tällä hetkellä on rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

Anette Kylä-Liuhala, kirjastonjohtaja​