Retkeily- ja ulkoilureitit

HiiPireitti ja Pikkulaavu

HiiPireitti vie kulkijansa mäntykankaiden halki historiallisen Huovintien maisemiin ja muinaisen Litorinameren rantavalleille. Helppokulkuinen reitti kulkee Kokemäen Pitkäjärveltä Harjavallan Hiittenharjulle ja se sopii sekä maastopyöräilijöille että patikoitsijoille. Talvisin reitille ajetaan hiihtolatu lumitilanteen salliessa. Reitin varrelle on sijoitettu kattavasti opasteita, sillä alueella risteilee runsaasti polkuja ja muita uria.

Reitti starttaa Pitkäjärven vapaa-aikakeskukselta (Urheilutie 15) ja jatkuu aina Hiittenharjun virkistysalueelle asti (Hiittenharjuntie 3). Pikkulaavun löydät heti reitin alkupäästä, noin kilometrin päästä Pitkäjärvestä. Palojärven laavu sijaitsee Peipohjassa historiallisen Huovintien varressa. Hiipireitin puolivälissä tauon voi pitää Järilänharjun majalla, ja reitti päättyy Hiittenharjun kotalaavulle. Hiipireitin pituus yhteen suuntaan on noin 15 kilometriä.

Reitti kulkee helppokulkuisessa kangasmaastossa pääosin poluilla ja leveämmillä urilla, mutta pieneltä osin myös soratiellä. Levonmäentien kohdalla noudatathan erityistä varovaisuutta, sillä reitti ylittää rautatien tasoristeyksen kautta. HiiPireitin alue on ulkoilijoiden suosiossa, joten huomioithan myös muut reitillä liikkuvat!

Pikkulaavu (laavu, wc, polttopuut) sijaitsee noin 1 km:n päässä Pitkäjärven vapaa-aikakeskukselta.

HiiPireitin kartan löydät täältä: Retkeilyreitit Pitkäjärvi-Hiittenharju

Reittijälki on ladattavissa tästä.

Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto

Vuonna 1993 perustetusta kansallispuistosta avautuu ainutlaatuinen luonnonmaisema, joka soveltuu erinomaisesti luontoharrastajien retkikohteeksi. Yttiläntie 981:stä pääsee polkua pitkin Kärjenkallion lintutornille, joka on yksi Pohjoismaiden korkeimmista. Opastukset kansallispuistoon löytyvät Kauvatsan Yttiläntien kautta.

Kansallispuisto on lintuharrastajien suosiossa, sillä järvi tunnetaan maamme runsaslintuisimpana. Alueella on useita koko perheelle sopivia reittivaihtoehtoja ja nähtävää riittää ympäri vuoden.

Kulkuyhteydet, kartat ja lisätietoa löydät täältä.

Valkeajärven luontopolku

Valkeajärven 1,6 kilometrin pituinen luontopolku kulkee osin kangasmetsässä ja osin suolla, jossa se kiertää kauniin pienen suolammen ympäri. Suon osalta koko matkalla ei ole pitkospuita ja vuodenajasta ja vesitilanteesta riippuen polku voi olla paikoin märkä. Lenkkarit voi kastua. Taukopaikalta löytyvät laavu, puuvaja ja puucee. Reitin kunnossapidosta vastaa Teljän latu ry.

Valkeajärven luontopolun kartta (pdf)

Pururadat

Järilänvuori
1–4 km:n mittainen valaistu reitti

Kauvatsan urheilukentän maasto
1,5 km:n mittainen valaistu reitti

Pitkäjärven vapaa-aikakeskus
1,5 km:n mittainen valaistu reitti

Tulkkilan liikuntapuiston pururata
Noin 1 km:n mittainen valaistu reitti