Kesäkenkien tai reissukassin korjaamista varten ei tarvitse suunnata kauas, sillä Kokemäen kattavasta palvelutarjonnasta löytyy myös työtään rakastava suutari. Yrittäjän normipäivä on täynnä vaihtuvia tilanteita ja palkitsevia asiakaskohtaamisia. 

Yrittäjä Mirkka Kiuru suutariliikkeessään Kokemäellä.
Suutariyrittäjä Mirkka Kiuru iloitsee siitä, että ihmiset arvostavat taas vanhan korjaamista. Kritiikkiäkin hän ottaa mielellään vastaan. Kuva: Susanna Äimälä.

Positiivisen palautteen määrä on yllättänyt Suutariliike Mantaa Kokemäen keskustassa pyörittävän Mirkka Kiurun. 

– Asiakkaita on ollut ilahduttavan paljon, ja työpäivät ovat melko hektisiä. 

Suutarin työ on muutakin kuin kenkien ja laukkujen korjaamista, esimerkiksi tilausten ja laskutusten hoitamista. Yksinyrittäjänä teen itse sekä asiakaspalvelua että korjauksia, Kiuru kertoo.  

Jokainen korjaustyö on erilainen, eikä ongelmiin useinkaan löydy suoria ratkaisuja. Hyvään lopputulokseen pääseminen vaatii paljon pohtimista ja soveltamista. 

– Sanon kaikille asiakkailleni, että lupaan antaa kaikkeni, ja sen teen, Kiuru kuvaa periaatteitaan ja lisää saavansa arkeen iloa hyvällä huumorilla höystetyistä asiakkaistaan sekä ihmisten elämäntarinoiden kuuntelemisesta. 

Tärkeän työn jatkajaksi 

Mirkka Kiuru ryhtyi yrittäjäksi kesällä 2021, kun kokemäkeläisiä pitkään palvellut suutari Juha Ahti lopetti toimintansa. 

– Olin opiskeluaikana Juhalla työharjoittelussa, ja tuntui luontevalta perustaa oma yritys hänen eläköitymisensä jälkeen. Kolme vuotta harkittuani päätös oli selvä, Kiuru muistelee. 

Yrittämistä suunnitellessaan hän mietti paljon käsityön hinnoittelua. Oli selvää, että omalla työllä pitää tulla toimeen. 

– Onneksi ihmiset ovat alkaneet arvostaa käsitöitä ja vanhan korjaamista, yrittäjä iloitsee. 

Viime vuonna Kokemäki valittiin Satakunnan yrittäjäaktiivisimmaksi kunnaksi. Valintaraadin mukaan kaupunki on panostanut määrätietoisesti yrittäjien toimintaedellytysten parantamiseen. Kaupungin aktiivinen ote näkyi konkreettisesti myös Mirkka Kiurun yrittäjäuran alkuvaiheessa. 

– Kokemäellä ei silloin ollut kenkäkauppaa, joten aloitimme yhteistyön Kenkämaailman Susanna Äimälän kanssa. Sain vinkin yhteistyöhön Kokemäen elinkeinopalveluiden kuntayhteyshenkilöltä Tero Patorannalta. 

Yhteistyö antaa paljon 

Mirkka Kiuru kertoo, että Kokemäellä on paljon toimintamahdollisuuksia yrittäjien kesken. Mahdollisuuksiin tarttuminen riippuu pitkälti yrittäjästä itsestään. Myös Kokemäen kaupunki tiedottaa aktiivisesti esimerkiksi yrittäjäaiheisista webinaareista ja koulutuksista. 

Omat verkostonsa Kiuru on löytänyt parhaimmillaan seinän takaa. 

– Naapuriyrittäjät Riste Mediassa ja Tukkaputiikki Kristiina Nurmelassa ovat olleet minulle korvaamattomia. Heiltä olen saanut paljon apua ja neuvoja yrittämiseen. Teen myös yhteistyötä paikallisten ompeluyrittäjien kanssa, mistä on suuri apu minulle ja asiakkailleni, Kiuru kertoo. 

Negatiivista sanottavaa hän keksii vain ajankäytön haasteista. Onneksi kotikaupungin rauhallinen tunnelma ja upeat luontokohteet tarjoavat tervetullutta vastapainoa intensiiviselle työlle. 

– Yrittäjän arki koostuu tietenkin enimmäkseen työstä, ja vapaa-aika ikävä kyllä kärsii. Vapaa-ajalla saan energiaa Kokemäen luonnosta ja koiristani. 

Kenkiä Suutariliike Mantassa.
Kuva: Susanna Äimälä.

Apua yrityksen alkumetreiltä asti 

Kokemäen valinta Satakunnan yrittäjäaktiivisimmaksi kunnaksi ei ollut sattumaa, sillä yrittäjät on huomioitu kaupungin strategian keskeisissä tavoitteissa. Yhteistyö on tiivistä sekä virallisesti että epävirallisesti. Yhteensä Kokemäellä toimii yli 600 yritystä. 

– Olen usein kuullut puhuttavan, että yrittäjät tuntevat kuuluvansa joukkoon. Sillä on todennäköisesti iso merkitys, sanoo Kokemäen kuntayhteyshenkilö Tero Patoranta Prizztech Oy:sta. 

Yrittäjä ei jää yksin missään vaiheessa. Yrityspalveluiden osalta Prizztechin asiantuntijat ovat tukena jo yrityksen perustamisaikana sekä tarvittaessa myöhemmin esimerkiksi kasvuun, kansainvälistymiseen tai omistajanvaihdoksiin liittyvissä tilanteissa yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Prizztechissä toteutetaan myös elinkeinoelämän ja alueen tarpeita palvelevia paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä projekteja ja ohjelmia. 

Tavoitteena on alueen elinvoiman vahvistaminen tukemalla yritystoimintaa. Palvelut ja asiantuntijat on helppo tavoittaa ottamalla yhteyttä Prizztechin kuntayhteyshenkilöön. Patorannan työpiste sijaitsee Kokemäen kaupungintalolla. Hän vierailee myös aktiivisesti yrityksissä ja auttaa hakemaan ratkaisuja vaikkapa kasvun haasteisiin. 

– Kokemäellä yksi konkreettinen esimerkki on akkutehdashanke ja siihen liittyvä, kehitteillä oleva Satakunta Business Lounge -yritysportaali, jonka kautta alueen yrityksillä on jatkossa mahdollisuus päästä osallisiksi tehdasrakennushankkeisiin. Hankkeen projektipäällikkönä toimii Katja Ojakoski Prizztech Oy:stä. Satakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman (AKKE) määrärahasta, Patoranta kertoo. 

– Satakunta on yrittäjyysmaakunta. Maakunnan yhteistyö hyödyttää kaikkia kuntia. 


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.