Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Tällä kertaa esittelyvuorossa on puistopuolella oppisopimuksella työskentelevä ja näin uuteen ammattiin tähtäävä Irma Parviainen.

Oppisopimuksella uuteen ammattiin

Itä-Suomesta Satakuntaan seitsemän vuotta sitten muuttanut Irma Parviainen työskenteli aiemmin hoitoalalla. Päätös alanvaihdosta syntyi, kun Parviainen alkoi kärsiä selkäongelmista. Nyt hän on työskennellyt Kokemäen kaupungin puistopuolella kahden vuoden ajan. Työtä hän tekee oppisopimuksella: valmistuttuaan hänestä tulee viherpuutarhuri.

– Viherpuutarhurina pääsen tekemään töitä todella monipuolisesti. Haluan oppia joka päivä jotakin uutta, ja tässä työssä se on mahdollista, Parviainen iloitsee.

Kaupungin puistopuolen työnkuva on laaja. Työhön kuuluu niin raivaustöitä, puunkaatoa, pensaiden ja puiden alasleikkuita kuin istutuksista huolehtimista. Syksyyn ja kevääseen mahtuu paljon haravointia ja kaupungin viheralueiden siistimistä.

– Myös huoltotyöt, kuten traktoreiden ja ruohonleikkureiden öljynvaihdot, kuuluvat työhömme, Parviainen luettelee.

Korona ei ole suoranaisesti vaikuttanut Kokemäen kaupungin puistopuolen työtehtäviin. Ainoa selkeä muutos on, ettei kesätyöntekijöitä tänä vuonna palkata, vaan apuvoimia saadaan kaupungin sisäisten siirtojen myötä.

– Muuten eroa normaaliin ei juurikaan ole, sillä työtä tehdään muutenkin välillä yksin.

Kulttuurishokki kääntyi voitoksi

Nopea ja soljuva murre paljastaa Irma Parviaisen: hän ei totisesti ole Satakunnasta lähtöisin. Parviainen on kotoisin Outokummusta, ja matkan varrella hän on asunut myös Kuopiossa. Kokemäelle muuttaminen oli aluksi kulttuurishokki.

–  Ihmiset ovat täällä kovin hiljaisia ja hieman vieroksuvat minun puheliaisuuttani. Totuttelua tämä on vaatinut, mutta ei se minua haittaa! Parviainen nauraa.

Vaikka uusien ystävien löytäminen on ollut haastavaa, luonnosta Parviainen nauttii Kokemäellä erityisen paljon – vaikkei täällä hänen makuunsa olekaan tarpeeksi järviä. Onhan se myönnettävä, että Kokemäki kalpenee yli sadan järven Outokummun rinnalla.

– Olen aina asunut keskusta-alueilla, mutta nyt asun luonnon helmassa. Täällä on valtavasti eläimiä, joiden puuhastelua on mahdollista seurata kotipihalla, Parviainen kertoo.

Kysyttäessä Kokemäen kauneinta paikkaa Parviainen mainitsee alalleen sopivasti palvelukeskus Henrikinhovin takana olevan puiston.

– Sitä kannattaa käydä katsomassa!


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.