Valtakunnallinen pula eläinlääkärisijaisista vaikuttaa myös Etelä-Satakunnan eläinlääkäripalveluihin. Kesälomasijaisia kunnaneläinlääkäreille ei yrityksistä huolimatta ole saatu riittävästi. Tämän vuoksi kunnaneläinlääkäreiden määrä on heinäkuussa vain puolet tavanomaisesta. Ongelma koskee Euran, Huittisten, Kokemäen, Rauman ja Säkylän aluetta.

Työvoiman vajaus näkyy väkisinkin asiakkaille tarjottavissa palveluissa. Kiireelliset potilaat pyritään hoitamaan ja ympärivuorokautinen päivystys järjestämään, mutta eläinlääkäriaikojen saatavuus tulee olemaan normaalia heikompaa. Koska ajan varanneille asiakkaille halutaan tarjota asianmukainen palvelu, ajanvarauksia ei pystytä kiireen keskellä hoitamaan puhelinajan ulkopuolella eikä ilman ajanvarausta asioimaan pyrkiviä asiakkaita palvelemaan.

Etelä-Satakunnan alueella työskentelee normaalisti kuusi kunnaneläinlääkäriä. Heinäkuussa kunnaneläinlääkäreitä on töissä vain kolme. Etelä-Satakunnan ympäristöterveydenhuolto toivoo asiakkailta ymmärtämystä hankalassa tilanteessa. Kunnaneläinlääkäreiden työpaine on kova, eivätkä he pysty asiaan vaikuttamaan.

Puhelinaika on arkiaamuisin klo 8.00–9.00. Asiakkaita pyydetään hoitamaan kaikki ajanvaraukset, neuvontapyynnöt ja muut puhelinasiat puhelinaikana. Puhelinajan jälkeen kunnaneläinlääkärit ovat potilastyössä ja puhelimeen vastaaminen on hankalaa. Kunnaneläinlääkärille voi puhelinajan jälkeen jättää soittopyynnön, jos eläin tarvitsee sellaista kiireellistä eläinlääkäriapua, joka ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Vastaanottoaikojen lisäksi asiakkaita pyydetään sopimaan myös kaikesta muusta asioinnista, kuten eläinruokien hankinnasta tai reseptien uusimisesta, puhelinaikana.

Etelä-Satakunnan alueella toimii useita yksityisiä eläinlääkäripalvelujen tarjoajia, joilta eläinlääkäriajan saattaa kesäaikana saada nopeammin ja helpommin kuin kunnaneläinlääkäreiden vastaanotoilta.

Lisätietoja antaa

Tiina Laitala, ympäristöterveydenhuollon johtaja, puh. 044 707 2930, tiina.laitala@sakyla.fi