Aikuinen ja lapsi kesällä pitkospuilla kävelemässä.

Satakuntalaisessa kulttuurimaisemassa sijaitseva, 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Puurijärvi ja Isosuon kansallispuisto tarjoaa lepoa kaikille aisteille. Linturikas retkikohde houkuttelee kesäpäivänä virkistymään Kokemäen luontoon patikoiden, lintubongaten ja geokätköillen. 

Vuonna 1993 perustettu Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto on poikkeuksellinen Suomen luonnon helmi Kokemäen ja Huittisten välimaastossa. Asutusta alueella on ollut jo 1500–1200 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja kyläyhteisöt puiston ympärillä ovat syntyneet jo 1200-luvulla. Satapäiset lintuparvet, rantaniittyjen eläimet ja upeat maisemat ovat henkeäsalpaava näky myös aloittelevalle luontoilijalle. 

Lähes 28 neliökilometrin Puurijärvi-Isosuo tarjoaa mainiot olosuhteet arjessa levähtämiseen paitsi meille retkeilijöille myös linnuille. Sen sydämessä on rehevä ja lähes umpeen kasvanut Puurijärvi, jossa pesii eurooppalaisittain arvokkaita lajeja. Alueelle rakennettujen lintulavojen ja -tornien näyttämöt ovat Satakunnan parhaita paikkoja lintujen tarkkailuun, joten varustaudu retkipäivään kiikareilla. 

Kannustamme taittamaan matkaa koko Puurijärven maiseman avaavalle Kärjenkallion lintutornille Yttiläntie 981:n pysäköintialueelta. Parkkipaikalta lähtevä pehmeähkön metsäpolun helppokulkuinen alkuosa on lintulavalle saakka esteetön, soveltuen myös pyörätuolilla tai lastenrattailla kulkeville. Pysäköintialueelta lintulavalle kulkee noin 400 metrin matka, jonka varrella on loivia mäkiä. Lintulavalle johtava ramppi on kalteva, joten pyörätuolilla liikkuvalle suositellaan avustajaa. Lintulavan vierestä löytyvä opastuskatos jakaa kulkijalle tietoa alueen linnuista ja kasveista. 

Matka jatkuu alas mäeltä, lehmähaan läpi kohti 18-metristä, yhtä Pohjoismaiden korkeinta lintutornia. Kärjenkallion lintutorni avaa kansallispuiston upeimmat maisemat aavalle suolle. Pysäköintialueelta lintutornille edestakainen matka on noin 1,6 kilometriä. 

Lisää suon elämää ja salaisuuksia retkeilijöille avaa Isosuon kuvitettu, noin kahden kilometrin pituinen ympyräreitti, jonka voi aloittaa Mutilahdentie 209:n parkkipaikalta. Pitkospuinen matka Isosuon lintutornille kulkee karun kauniissa suoympäristössä, jollaista harvoin tulee muualla vastaan. 

Matkan varrella pitkospuut haarautuvat Mutilahden lintutornille sekä turvesuulille, jonka uumenissa esitellään turpeennoston historiaa. Turvesuulilta uusitut pitkokset vievät Ala-Kauvatsanjoen taukopaikalle, josta löytyy kesäaikaan vierasvene- ja uimalaituri, tulentekopaikka, kuivakäymälä, telttailualue sekä yöpymiseen soveltuva laavu. 

Metsähallituksen hoitama ja hallinnoima alue on monella tapaa ainutlaatuinen ja vierailu kansallispuistossa kannattaa – luonnossa liikkuminen on hyväksi niin mielelle kuin kehollekin. Merkitse myös kalenteriisi Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston syntymäpäivän juhlallisuudet 16.–17.9.2023, jolloin tarjolla on luontoaiheista ohjelmaa koko perheelle. Lähde: www.luontoon.fi. 

Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto 

  • Perustettu: 1993 
  • Pinta-ala: 28 km² 
  • Liikkuminen: jalan, soutaen ja meloen (rajoitukset huomioiden) 
  • Pysäköintialueet: Ahvenuksen lintutorni, Kärjenkallion lintutorni, Mutilahden lintutorni ja Isosuo 
  • Retkeilyreitin kunnossapito: Metsähallituksen luontopalvelut 
  • Nähtävyydet: 
    • neljä lintutornia, joista Kärjenkallion lintutorni on yksi Pohjoismaiden korkeimmista 
    • Isosuon turvesuuli 

Lisätietoa ja alueen järjestyssäännöt: www.luontoon.fi/puurijarvi-isosuo. 


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.