Oletko jo vieraillut Kokemäen kaikissa rekisterikylissä? Osaatko nimetä Kokemäellä sijaitsevat kaikki 75 kylää? Näe ja koe moderni maalaiskaupunki uusin silmin ja heittäydy turistiksi seikkaillen Kokemäen kylillä. 

Kesäinen lähiloma Kauvatsalla 

Puutarhuri kävelee työn touhussa kasvihuoneessa.
Prehtin Puutarhalta löydät laajan kattauksen erilaisia lajikkeita hyötykasveista kukkasiin.

Kiehtovan ja kauniin Kokemäenjoen nimikkokaupungin Kauvatsan kesästä ei palveluita, kulttuuria, retkikohteita ja tapahtumia puutu. Kesäiset mautkin ovat taattuja, sillä Kauvatsa kuuluu Suomen suurimpien mansikantuottajien piiriin. Nappaa marjojen kaveriksi kattilaan vielä paikallisesti tuotettu perunajauho, niin maistuva marjakiisseli on jo lähes valmis! 

Kesäkukat ovat suosittu ja näyttävä piristys talojen ja mökkien pihoilla. Kauvatsalla kannattaa poiketa esimerkiksi Prehtin Puutarhalle, jonka idyllisen kesäkukkaviljelmän tuotteet myydään suoraan puutarhalta. Perinteikkään maalaispuutarhan valikoimasta löytyy peräti 200 lajiketta, joihin lukeutuvat kesäkukkien lisäksi amppelit, yrtit, vihannesten taimet ja mansikat. 

Monipuoliset päivittäispalvelut ja korkealaatuiset erikoisliikkeet auttavat tuliaisten hankinnassa. Kesän marjaisia makuja etsiessä kannattaa suunnata Anttilan tilamyymälään, missä myydään tuoretuotteiden lisäksi tilalla valmistettuja marjatuotteita. Tuliaisia voi löytää myös Vanhan Juustolan uumenista avautuvasta käsityöläisten myyntinäyttelystä, lifestyleputiikki Sandrasta sekä luonnonkosmetiikkaakin myyvästä MiLankaCraftista. 

Mökkiystävyys on rikkaus 

Puiden takaa paljastuva järvimaisema auringonlaskussa.
Kauvatsan Lievijärven rannan upeassa maisemassa kelpaa nauttia kesäillasta yhdessä mökkiystävien kanssa. Kuva: Harri Virtanen.

Kun espoolaisen kultaus- ja kehysliikkeen ovet lukitaan työviikon päätteeksi, Kokemäen Kauvatsalla Lievijärven rannalla sijaitsevalla mökillä tiedetään laittaa sauna lämpimäksi, sillä kultaajamestari Harri Virtanen hurauttaa pian vaimonsa kanssa kohti Kokemäkeä ja mökkiystäviä. 

– Ystävyytemme kylän poikien kanssa on perujaan vuodelta 1978, jolloin pappatunturini hyytyi keskelle Kauvatsan kylänraittia. Ventovieraat pojat riensivät auttamaan ja moponi kunnostettiin lähistön huoltamolla. Arvostan yhä, että mökkipoika otettiin avoimesti mukaan kylän poikien kööriin, Harri muistelee. 

Parinkymmenen kaveruksen kööri tunnetaan nykyisin nimellä ”Kauvatsan papat”. He tapaavat säännöllisesti, vähintään vuosittain – usein Virtasten mökillä. Vanhemmilta ostettu mökki on uudistettu kauttaaltaan kokemäkeläisiä palveluja hyödyntäen. Harri kannustaakin rohkeasti verkostoitumaan omien mökkinaapureiden ja kylän asukkien kanssa. 

– Mökkiläisiä on erilaisia, mutta meidän aktiivista mökkielämäämme on rikastuttanut ja avartanut kokemäkeläisiin tutustuminen. Tietää aina voivansa lähteä Gulfille istuskelemaan ja rupattelemaan. Turvallisuudentunne lisääntyy, kun kiperän paikan tullessa tietää lähistöllä olevan apureita puhelinsoiton päässä. 

Myös Harrin Tunturi Supersport -mopedi löytää joka kesä kuskin Kauvatsan mopokarnevaaleihin. 

Korkeaojalla kesäteatteria 

Halkeenkiven kesäteatterin esiintyjät ja yleisöä.
Kuva: Halkeenkiven kesäteatterin kuva-arkisto.

Kesäteatteri-uutisia kulttuurin ystäville! Halkeenkiven kesäteatterilla viihdyttää tänä kesänä suomalaisesta arjesta näyttämölle tempaistu Mummonmökki. 

Näytelmässä lyövät kättä supisuomalainen kansankomedia ja brittiläinen huumori. Mukaan on ujutettu niin yhteiskuntakritiikkiä kuin viiltävää ajankuvaakin. Peräti 17 roolihenkilön näytöksessä pienen paikkakunnan terveyskeskus kamppailee lääkäripulan kanssa ja aikuiset lapset ovat unohtaneet mummon vuodeosastolle. 

Mummonmökki on konstailematon, nauruhermoja kutkuttava ja mustalla huumorilla höystetty kesäteatterinäytelmä, jonka on käsikirjoittanut Reijo Honkonen. 

Halkeenkiven Kesäteatteri on Kokemäen Korkeaojalla toimiva harrastajateatteri, joka on saanut alkunsa jo 80-luvulla. Korkeaojan vapaa-aikakerho huolehtii kahvituksesta ja lipunmyynnistä. Näytösajat ja liput: www.halkeenkivi.org. 

Siltaseikkailu Raition kylässä 

Säpilän riippusilta Kokemäen Raition kylässä.
Kuva: Timo Holmi

Raition kylä sijaitsee Kokemäenjoen ympäröimässä Säpilänniemessä, noin seitsemän kilometrin päässä Kokemäen keskustasta. Siellä asuu noin 150 asukasta ja mökkejä on suunnilleen sata ihanteellisen joen ympäröimän sijainnin ansiosta. Kesäisin ja lomakausina kylän asukasluku moninkertaistuu. 

Olennainen osa kylän elämää ja kulkua on 1950 valmistunut puurakenteinen, 126 metriä pitkä Säpilän riippusilta (sijainti: Uppaantie, Riste). Raition tarmokas kyläyhdistys korjasi sen talkoilla 2018–2019, ja työ huomioitiin muun muassa 2019 Pro Kokemäki - ja 2020 Satakunnan kulttuuriympäristöpalkinnolla. Riippusillalle valmistui veneilykaudelle 2023 uusi laituri maihinnousua varten. 

Säpilänniemen toiselta puolelta löytyy Raition Laavu (sijainti: Karhonkuja, Riste). Laavulta löytyy tulistelupaikan lisäksi laituri uintia ja veneilijöiden saapumista varten. Ja jos osaa etsiä, niin löytyypä laavulta Geokätkökin. 

Luontopolulle Vehkasuolle 

Kesäistä Vehkasuon maastoa.
Kuva: Teemu Heikkinen

Kokemäen luonnossa viihtyvät retkeilijät pääsevät nauttimaan tänä kesänä upouudesta, talkoovoimin rakennetusta luontoreitistä. Rajalantie 46:n kohdalta opastava tienviitta ja pienen parkkialueen opastaulu johdattavat helppokulkuiselle, mutta kapeahkolle metsäpolulle. Polkua askeltaen luontoliikkuja saapuu ojituksen ylittävälle puusillalle, joka vie uusille pitkoksille. 

Pitkospuut kiertävät keskellä Vehkasuota, Kyttälän ja Kauvatsanjoen välisellä ylängöllä sijaitsevan metsälammen, Valkeajärven. Teljän Latu ry:n hankkeena rakennetussa ja kunnossapitämässä luontoliikkumiskohteessa on taukopaikka, josta löytyy laavu, nuotiopaikka ja käymälä. Soikean muotoisen metsälammen kiertävä luontopolku on pituudeltaan 1,6 kilometriä. 

Luontopolku soveltuu perheen pienimmillekin eränkävijöille. Opastauluun olemme merkinneet reitille taukopaikan lisäksi mielestämme parhaiten lampimaiseman avaavan näköalapaikan, kertoo Teemu Heikkinen. 

Laavun postilaatikosta löytyvään vieraskirjaan yhdistys toivoo retkeilijöiden kirjaavan käyntinsä kävijämäärien seuraamiseksi. Nuotiopaikalla noudatetaan metsäpalovaroituksen aikana voimassa olevia ohjeita ja kunnioitetaan luontoa keräämällä omat roskat mukaan. Tutustu Valkeajärven luontopolkuun Teljän Latu ry -Facebook-sivulla. 

Kuurolan kuusi rautaäijää 

Rautaäijä Toikka ja rautalehmä Kuurolan pellolla.
Rautaäijä Toikan ja hänen rautalehmänsä voi bongata kirmaamassa
Kuurolan pellolla. Kuva: Veli Granö, Maaseudun Sivistysliiton arkisto

Kokemäen pohjoisrantaa myötäilevä tien vanhaa kulttuurimaisemaa koristaa Kuurolan kylän äijien hillitön ITE-taide. Liikennöitsijöitä ilahduttavat kuusi erilaista rautaäijää tupsahtelevat eteen yllättävistä paikoista pellon reunoilla ja talojen kujien päissä. Patsaat ovat naturellia naivismia, tunteella ja taidolla tehtyjä. 

Juvela on ehdottomasti porukan äänekkäin. Hän ei tarvitse puhelinta, kun naapurille on asiaa. Tupi on puolestaan taas ties missä. Hän on porukan hamsteri ja hänen tarinansa ovat porukan erikoisimmat. Kurrun patsas on Kurrun näköinen. Se kuulemma on siitä itse Kurrua mukavampi, ettei keljuile niin paljon. Kankas on porukan sähkösaapas, jolla virtaa suonissaan elohopeaa. Ja se Horppa oli kuusikosta ensimmäinen, jonka kurpitsassa on raakasti rautaa ja hitsisaumaa. Unohtamatta Setälää, jolla on yhdeksän kättä ja niistäkin yksi varastettu. Toikka ja sen lehmä tunnetaan kylän Kenny Rogersina, joka ei myönnä laulaneensa. Lähde: www.maaseutumedia.fi. 


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.