Kesäpäivä Hiipireitillä

Kokemäen Pitkäjärven ja Harjavallan Hiittenharjun välillä kulkee noin 15 kilometrin mittainen Hiipireitti aivan Järilänvuoren kupeessa. Reitti ja sen upeat maisemat sekä monet taukopaikat kutsuvat kulkemaan luonnon ihmeiden äärelle. Vietä siis upea kesäpäivä Hiipireitillä!

Laavu, kangasmetsä ja järvi aurinkoisena kesäpäivänä.

Hiipireitille voi lähteä jalan tai pyörällä nauttimaan puhtaasta suomalaisesta luonnosta. Tällä kertaa lähdimme pyörinemme suurin odotuksin tälle hyvin merkitylle reitille, jonka käänteisiin perehdyimme aluksi Kokemäen Pitkäjärven opastaululla.

Köyliöntien varovaisen ylityksen jälkeen poljimme verkalleen halki kesäisen kangasmetsän. Tasaisessa maastossa mutkitteleva polku vei meitä läpi varpumättäiden kohti ensimmäistä taukopaikkaa, pikkulaavua. Siellä kohtasimme sauvakävelijöitä ja Hiipireitin merkintään tyytyväisen avioparin, joka oli varhain aamulla lähtenyt Harjavallasta viettämään retkipäivää.

Emme voineet kieltäytyä heidän meille tarjoamasta nokipannukahvista. Kuulumisten vaihdon jälkeen jätimme iloisen puheensorinan taaksemme ja syvennyimme jälleen aistimaan metsän tuoksua ja ääniä.

Matka taittui junaradan yli kohti Rausentietä, ja siitä edelleen historialliselle Huovintielle kohti Palojärveä ja sen rannalla olevaa laavua. Laavulla meitä odottivat hyvät tulet. Pidimme järven rannalla valokuvaustauon ja onnistuimme valokuvaamaan iltapäivän auringossa kylpevän telkkäpariskunnan. Tästä innostuneena päätimme, että poikkeamme paluumatkalla myös Piikajärven rantaan kuvaamaan rantakaislikon suojissa usein lipuvia mustakurkku-uikkuja ja joutsenia

Reitin loppuosa sisältää enemmän ylä- ja alamäkiä alkuosaan verrattuna, mutta pyöräily sujui kuitenkin mukavasti. Tiiviiksi painuneilla hiekkapoluilla eteneminen oli lähes äänetöntä, ja saatoimme kuulla kesätuulen huminan ja tikan nakutuksen yllämme puiden latvuksissa. Poikkesimme reitiltä nähtävyyksiä tavoitellen tekemällä pienen lisälenkin ja tutustuimme kiviseen pirunpeltoon.

Noin puolivälissä matkaa ohitimme Järilän hiihtomajan. Iloksemme huomasimme, että taukopaikan pihalla on autoille parkkipaikka, joten sieltä voi tehdä lyhyemmän pyörälenkin joko Pitkäjärven tai Harjavallan suuntaan. Jatkaessamme matkaa saimme matkaseuraksi rintahöyheniään pörhistelevän metson, jonka muutaman valokuvan jälkeen jätimme etsimään kaveria itselleen.

Päästyämme reitin päätepisteeseen Hiittenharjun Kotalaavulle siemaisimme viimeiset kahvikupposet ja hengähdimme hetken, ennen kuin lähdimme tekemään paluuta takaisin lähtöpisteeseen Kokemäen Pitkäjärvelle. Pyöräilyretki hiekkapohjaiseen mäntymetsään merkityllä reitistöllä oli erinomaisen hyvää vaihtelua tiepyöräilylle. Reitillä oli hyvin tilaa niin kävelijöille kuin pyöräilijöille, ja talvella reitille voi suunnata suksilla. Lähde siis sinäkin Hiipireitille retkelle yksin tai yhdessä, kera hyvän mielen. Kaunis luonto odottaa jo sinua.

Teksti: Paavo Valtanen

Hiipireitti

  • Sopii kävelyyn ja pyöräilyyn
  • Pituus noin 15 km
  • Retken päätepisteet: Pitkäjärven vapaa-aikakeskus ja Hiittenharjun Kotalaavu
  • Pysäköintialueet: Pitkäjärven vapaa-aikakeskus, Järilän maja ja Hiittenharju
  • Laavut: Pitkäjärven vapaa-aikakeskus, Pikkulaavu, Palojärven laavu ja Hiittenharjun Kotalaavu
  • Muuta huomioitavaa: noudata varovaisuutta ylittäessäsi suuria teitä ja junarataa

Tutustu Kokemäen retkeilyreitteihin täällä.