YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan jo yli 2 miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan kotimaastaan. Suomi on sitoutunut auttamaan maahan saapuvia Ukrainasta paenneita henkilöitä. Yksittäisiä perheitä on saapunut myös Kokemäelle.

Jos henkilö tai perhe saapuvat Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksestä johtuen, he voivat Shengen-sopimuksen nojalla oleskella maassa viisumivapaasti 90 vuorokauden ajan, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.

Ukrainasta Suomeen saapuvia ohjataan ilmoittautumaan ensivaiheessa poliisille. Poliisi suorittaa tilapäisen suojelun nojalla annettavan oleskeluluvan rekisteröinnin ja ohjaa henkilöt käymään vastaanottokeskuksessa.

Vaikka varsinaista majoitustarvetta ei olisi ja alueelle saapuvat henkilöt olisivat yksityismajoituksessa, suositellaan heidän ottavan yhteyttä vastaanottokeskukseen palveluiden saamiseksi. Majoituksen lisäksi vastaanottokeskuksesta on mahdollista saada erilaisia vastaanottopalveluita kuten esimerkiksi terveydenhuoltopalveluita, sosiaalipalveluita sekä oikeuden vastaanottorahaan.

Vastaanottokeskuksesta saa myös tarvittaessa tietoa, ohjausta ja neuvontaa erilaisiin arjen asioihin.

Tarkempia tietoja löytyy Maahanmuuttoviraston nettisivuilta myös ukrainaksi käännettynä: migri.fi/ukraina-asiakasohjeet