Suosittu Talojen tarinat jatkuu nyt ensimmäistä kertaa myös talvikaudella luentosarjana 8.10.2024 alkaen.

Tempaudu mukaan paikkakuntamme menneisyyteen, ihastu asuinympäristön pitkään historiaan ja luo itsellesi vahvemmat juuret Kokemäkeen! Tarjolla alan asiantuntijoilta tietoa, käytännön vinkkejä ja näkökulmia muinaisjäännöksistä hirsirakentamiseen. Luennot ovat Vanhalla yhteiskoululla ja ne ovat maksuttomia. Luentosarjan järjestää Kokemäen kansalaisopisto yhteistyössä Kokemäen kirjasto- ja kulttuuripalveluiden sekä Satakunnan Museon kanssa. Tervetuloa mukaan maksuttomille luennoille!

Kaikki luennot pidetään Kokemäen Vanhan yhteiskoulun juhlasalissa. Yhden luennon kesto on noin 90 minuuttia.

Luentojen aikataulu ja aiheet:

8.10.2024 klo 18 Kivikaudelta keskiajalle – muinaisjäännöksiä Kokemäeltä
Arkeologi Leena Koiviston luennolla tutustutaan Kokemäen esihistoriaan paikkakunnan tunnettujen muinaisjäännösten ja esinelöytöjen kautta.

19.11.2024 klo 18 Maisemanhoitoa ja metallinetsintää – arkeologin arkipäivää Kokemäellä
Arkeologi Leena Koivisto luennoi ajankohtaisista arkeologisista aiheista liittyen mm. esihistorian tutkimukseen, muinaisjäännösten hoitoon ja arkeologin työhön Kokemäellä.

18.2. 2025 klo 18 Kokemäen arvokkaat kulttuuriympäristöt ja niiden tutkiminen
Rakennustutkija Olli Joukion johdolla tutustutaan esimerkkien avulla Kokemäen lukuisiin arvokkaisiin kulttuuriympäristöihin ja miten voimme tutkia ja ymmärtää näitä kokonaisuuksia. Luennolla käydään läpi Satakunnan Museon roolia rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyvässä työssä sekä niitä keinoja ja välineitä, joita kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi hyödyntää kulttuuriympäristömme tutkimisessa ja havainnoimisessa.

15.4.2025 klo 18 Mitä rakennukset voivat meille kertoa?
Rakennustutkija Olli Joukio käsittelee Kokemäen arvokasta rakennuskulttuuria esimerkkikohteiden avulla. Mitä arvokasta tietoa rakennukset ja rakennettu kulttuuriympäristö voivat kertoa meille erilaisista historiallisista murroksista, tyylivirtauksista sekä ilmiöistä?

14.1.2025 klo 18 Hirsirakenteen korjaus
Korjausrakentamisen asiantuntija Kalle Virtanen perehdyttää kuulijansa hirsirakentamiseen. Yksinkertainen rakenne ja materiaali mahdollistavat hirsirakennuksen ylläpitämisen ja korjaamisen. Korjattavuutensa ansiosta hirsitalo voi kestää vuosisadasta toiseen. Vanhan hirsirakennuksen remontti edellyttää kuntoarvion tekemistä, tarvittavien toimenpiteiden kartoittamista ja niiden toteuttamista hyviä korjaustyön periaatteita noudattamalla.

11.3.2025 klo 18 Julkisivun kunnostaminen
Korjausrakentamisen asiantuntija Kalle Virtanen luennoi teemalla “Pitääkö vuorilaudoitus uusia vai riittääkö maalaus – mitä kaikkea on syytä huomioida rakennuksen julkisivun kunnostuksessa ja mitä lupia kunnostamiseen mahdollisesti tarvitaan?”.