Lintuinfluenssarokotteet saapuivat Satakuntaan 26.6.2024. Rokote (Zoonotic Influenza Vaccine Seqirius) saadaan kansalliseen lääkerekisteriin 1.7.2024 ja rokotukset voidaan Satakunnassa aloittaa 2.7.2024. Rokotussarjaan kuuluu kaksi rokotetta. Toinen rokote annetaan noin 4-6 viikon kuluttua (aikaisintaan 3 viikkoa) ensimmäisestä. Rokotukset tulee antaa ennen syksyn influenssakauden alkua.

Miksi rokotetaan?

Lintuinfluenssarokote suojaa ihmistä lintuinfluenssavirusten aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokottamisella torjutaan myös lintuinfluenssaviruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi virukseksi ja siten epidemian, jopa uuden pandemian syntyä.

Kenelle rokote? 

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.

Tällaisia ovat:

  • turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt
  • siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät
  • sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät
  • lintujen rengastajat
  • luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät
  • kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät
  • virkaeläinlääkärit
  • laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
  • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Mikä on lintuinfluenssa?

Lintuinfluenssalla tarkoitetaan influenssa A -viruksen linnuille ominaisia alatyyppejä, jotka ovat monimuotoinen, erityisesti vesilinnuissa esiintyvä virusryhmä.

Lintujen influenssavirukset tarttuvat ihmiseen yleensä huonosti. On kuitenkin mahdollista, että ihminen saa tartunnan infektoituneesta linnusta tai linnun ulosteella saastuneesta materiaalista tai ympäristöstä. Lähes kaikissa tiedossa olevissa tapauksissa lintuinfluenssavirusinfektioihin sairastuneet ihmiset ovat olleet läheisessä kosketuksissa siipikarjaan muun muassa työskennellessään siipikarjatiloilla tai osallistuessaan tartunnan saaneiden tai sairaan siipikarjan hävittämistoimiin.

Virus ei tartu helposti ihmisestä toiseen, vaikka yksittäisiä tapauksia on todettu. Tilannetta kuitenkin seurataan tarkkaan, sillä influenssavirukset voivat muuntua.

Ihmisillä lintuinfluenssavirukset aiheuttavat tavallisesti lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta infektio voi aiheuttaa myös vakavia oireita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa (ARDS).
Lintuinfluenssa – THL

Miten varaan ajan rokotukselle?

Rokotuspaikkoja Satakunnan hyvinvointialueella:
Euran terveysasema: Varaa aikasi puhelimitse numerosta 044 422 4174.
Harjavallan terveysasema: Varaa aikasi ottamalla ensisijaisesti yhteyttä nimettyyn vastuuhoitajaasi tai soittamalla keskitettyyn ajanvarausnumeroon 02 677 3111.
Huittisten terveysasema: Varaa aikasi ottamalla ensisijaisesti yhteyttä nimettyyn vastuuhoitajaasi tai soittamalla keskitettyyn ajanvarausnumeroon 044 772 8420.
Kankaanpään terveysasema: Varaa aikasi puhelimitse numerosta 044 577 3272.
Pori, sote-keskus Cotton (Pohjois-Porin terveysasema): Varaa aikasi ottamalla ensisijaisesti yhteyttä nimettyyn vastuuhoitajaasi tai soittamalla keskitettyyn ajanvarausnumeroon 02 625 5000.
Rauman terveysasema: Varaa aikasi puhelimitse numerosta: 040 180 9866 (ma-to kello 14-15:30) tai keskitetty ajanvaraus 02 835 2400.
Säkylän terveysasema: Varaa aikasi ottamalla ensisijaisesti yhteyttä nimettyyn vastuuhoitajaasi tai soittamalla keskitettyyn ajanvarausnumeroon 02 8329 255

Lisätietoja
Lintuinfluenssarokote – THL
Lisätietoa Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotteesta (pdf 375 kt, EMA)