Kokemäen kaupunki liittyi kuluvan vuoden toukokuussa mukaan Vihreä Lippu-ohjelmaan ensimmäisenä kokonaisena kaupunkina. Tämä tarkoittaa, että Kokemäen päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisotoimessa toimivat lapset ja nuoret pääsevät jatkossa tekemään konkreettisia muutoksia kestävämmän tulevaisuuden eteen.

”Ensimmäinen askel Vihreä lippu-ohjelman toimintamallissa on ympäristöraadin koostaminen, jossa edellytetään oppilaiden muodostavan vähintään kaksi kolmasosaa raadin jäsenistä. Kokemäen Yhteiskoulun ja lukion muodostamassa raadissa on 12 oppilasta eri luokilta sekä 4 opettajaa”, kertoo Yhteiskoulun opettaja Esa Taskinen.

Koulukeskuksen ympäristöraadin alkukartoituksen teemaksi valikoitui kierrätys, johon raadin jäsenet perehtyivät 16.9. pidetyn harraste- ja liikuntapäivän ohella. Tehtyjen havaintojen lisäksi teetettiin verkkokysely koulun opettajille mahdollisista kierrätykseen liittyvistä puutteista. Seuraavaksi tuli aika kutsua kaupunginjohtaja Teemu Nieminen keskustelemaan koulukeskuksen jätteiden kierrätykseen liittyvistä havainnoista.

”Ulkona olevat jäteastiat eivät ole selkeässä järjestyksessä ja roskat menevät astioihin välillä sekaisin, koska ei nähdä poikittaissivussa olevia tekstejä. Jäteastioiden takana on myös iso merikontti, jonka vuoksi astioita ei mahduta sijoittamaan siten, että tekstit näkyvät”, kertoo ympäristöraadin kahdeksasluokkalainen Janne Sippola.

Ympäristöraati kertoo, että merikontin sisältö on aloitettu perkaamaan yhteistyössä yhdeksäsluokkalaisten kanssa. Merikontista toimitettiin peräkärrylliset puu-, sähköromu- ja metallijätettä oikeille kierrätyspisteille, jonka jälkeen konttiin jäi vielä ongelmajätettä vajaa peräkärryllinen. Ympäristöraadin ensisijainen toive kaupunginjohtajalle on, että iso merikontti voidaan poistaa koulun alueelta, jolloin jäteastiat mahdutaan sijoittelemaan paremmin.

”Kiitos, että kävitte merikontin sisällön kimppuun. Kaupunki ottaa nyt asiasta kopin ja hoidamme merikontin pois koulun alueelta sekä hävitämme ongelmajätteen asianmukaisesti”, Nieminen kiittelee.

Kun parannusehdotus lajittelualueen siisteydestä saatiin ympäristöraadin asialistalta pois, päästiin kaupunginjohtajalle esittämään varsinaiset kehitysehdotukset kierrätykseen liittyen.

”Olemme havainnoineet, että monilla kaupungin kouluilta ja palvelupisteiltä löytyy jätekatokset, mutta kaupungin suurimmalta koululta se vielä puuttuu. Ymmärrämme, että jätekatos voi olla kallis ja rahaa vaativa rakennelma, mutta mitä kaupunginjohtaja ajattelee näin yhtäkkisesti, onko asiassa etenemismahdollisuutta?”, kysyy ympäristöraadin seitsemäsluokkalainen Marianne Leino.

Nieminen iloitsi asian ajankohtaisuudesta.

”Valmistelemme parasta aikaa ensi vuoden budjettia ja listalla pitää olla mukana tällaiset asiat. Käymme keskustelua tässä juuri oikeaan aikaan, jotta saamme asian ripeästi eteenpäin. Käymme asian teknisen osaston kanssa läpi, että miten mahdollinen jätekatos tulee rakenteellisesti toteuttaa sekä sijoitella siten, että jäteyhtiö voi astiat onnistuneesti tyhjätä”, Nieminen sanoo.

Vierailun lopuksi ympäristöraati esitteli tekemiään kierrätyshavaintoja koulukeskuksen sisätiloissa.

”Opettajille suunnatun kyselyn vastauksista ilmeni, että erityisesti muovijätteelle kaivataan lisää astioita. Lisäksi aulaan voisi laittaa isompia kierrätysastioita, jonne luokasta nimetyt järjestäjät voisivat tyhjentää luokan pienempiä jäteastioita helpottaen myös siistijöiden työtä”, ympäristöraati ehdottaa.

Lue lisää Vihreä Lippu -ohjelmasta: https://vihrealippu.fi/