Luontoa ja rauhaa kaivannut Maria Kortelainen jätti syyskuussa Helsingin taakseen ja muutti Kokemäelle Kauvatsan kylään ilman minkäänlaista aiempaa yhteyttä kaupunkiin. Vain muutaman kuukauden jälkeen uudesta kotikunnasta löytyi työpaikka työllisyyden kuntakokeilun kautta.

Maria Kortelainen

Kauvatsalle muuttaessaan Kortelaisella oli takanaan kahden vuoden työttömyysjakso. Ensimmäisinä päivinään kokemäkeläisenä entinen helsinkiläinen pistäytyi huoltoasema Gulffille ja tutustui huoltoaseman omistajaan, Miraan, josta tuli myöhemmin hänen pomonsa.

– Joulukuussa aloitin kuntakokeilun kautta kahden kuukauden mittaisessa työharjoittelussa huoltoasemalla. Vaikka minulla ei ollut kokemusta kahvilassa työskentelystä, saati sitten autoista, olin halukas oppimaan ja sillä tiellä ollaan, kertoo Kortelainen.  

Työharjoittelijasta työntekijäksi 

Uransa kampaamoissa ripsiteknikkona tehnyt Kortelainen oppi harjoittelussa paljon niin kahvion puolella työskentelystä kuin autojen huoltamisestakin. Opit kantoivat, sillä työharjoittelun päättymisen lähentyessä Kortelaista pyydettiin jatkamaan osa-aikaisena työntekijänä.  

– Sain jatkaa töissä työllisyyden kuntakokeilun kautta palkkatuella. Nyt työskentelen osa-aikaisesti kolme kuukautta ja keväällä on tiedossa vielä lisää työtunteja. Siirtymä työharjoittelijasta palkkatuella työskenteleväksi sujui jouhevasti kuntakokeilun virkailijan avustuksella. Olen viihtynyt työssäni todella hyvin ja saanut myös vastuuta, Kortelainen iloitsee. 

Työllisyyden kuntakokeilussa jokaiselle työttömälle työnhakijalle nimetään oma vastuuvirkailija. Oman yhteyshenkilön kanssa on ketterää asioida ja asiakas saa entistä tehostetumpaa tukea työllisyys- ja koulutusasioihin.  

– On todella hienoa, että tiedän kenen puoleen voin ongelmissa kääntyä. Asioita ei tarvitse jäädä murehtimaan yksin, vaan tuki ja apu on helposti saatavilla.

Onnistunutta aktivointia 

Työllisyyden kuntakokeilu Kokemäellä on ollut valtavan onnistunut. Kokeilun aktivointiaste on ollut yli 50 prosenttia, mikä on reippaasti esimerkiksi Satakunnan keskiarvoa korkeampi.  

– Aktivointiasteella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon työttömiä työnhakijoita on saatu työllistettyä tai aktivoitua johonkin sellaiseen toimintaan, joka edesauttaa työllistymistä. Työntekijöitä on ohjattu esimerkiksi työkokeiluun, kuntouttavaan työtoimintaan, työskentelemään palkkatuella tai opintojen pariin, kertoo Kokemäen kaupungin työvoima-asiantuntija Kirsi Kujansuu.  

Kujansuu arvioi, että Kokemäellä onnistuneen kuntakokeilun takana on vuorovaikutus asiakkaiden kanssa ja toimiva tiimi kuntakokeilussa. Kuntakokeilu on saanut paljon hyvää palautetta niin työnhakijoilta kuin yrityksiltäkin.  

– Erityisesti työllisyyden hoidon palveluiden siirtyminen Harjavallasta omaan kuntaan on saanut kiitosta. Myös kokemäkeläiset yrittäjät ovat löytäneet meidät hyvin, tälläkin hetkellä on avoinna paljon paikkoja, joihin päivittäin etsimme sopivia työnhakijoita.

Lue lisää työllisyyden kuntakokeilusta verkkosivuiltamme.