Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Tällä kertaa esittelyvuorossa on liikunnanohjaaja Paula Järvi.

Paula Järvi liikuttaa kokemäkeläisiä vauvasta vaariin

Kokemäen kaupungin liikunnanohjaaja Paula Järvi on juuri istahtanut autoonsa, kun haastattelu tätä juttua varten alkaa. Hän on ollut metsässä sauvakävelylenkillä asiakkaittensa kanssa. Ulkona liikkuminen on Paulalle työaikana harvinaisempaa herkkua, sillä pääosin kaupungin liikunnanohjaaja liikuttaa asiakkaitaan sisätiloissa.

Liikunnanohjaajan työpäivään mahtuu usein jopa kuusi ryhmää, joiden kanssa liikutaan eri tavoin. Paulan työpäivät ovat siis moneen muuhun kaupungin työntekijään verrattuna varsin aktiivisia.

– Liikutan Kokemäen asukkaita vauvasta vaariin, mutta suurin kohderyhmä on ilman muuta ikäihmiset. Lisäksi mukaan mahtuu yhteistyötä koulujen kanssa sekä kaupungin henkilöstölle suunnattu jumppa.

Paula on vielä nimellisesti huittislainen, mutta muutto perheen kanssa Kokemäelle on edessä heti, kun rintamamiestalon remontti on valmis. Kokemäellä hän on työskennellyt jo lähes kahdeksan vuotta.

– Viihdyn Kokemäellä todella hyvin. Saan tehdä unelmieni työtä, sillä en osaisi kuvitella elämää ilman liikuntaa!

Nuoret ja ikäihmiset eivät liiku tarpeeksi

Paula Järvi on koulutukseltaan liikuntaneuvoja. Hän suunnittelee ja toteuttaa Kokemäen kaupungin tarjoamat ryhmäliikuntatunnit ja järjestää lisäksi erilaisia tapahtumia. Muun muassa hiihtoloman ulkoilutapahtumat ovat hänen käsialaansa.

Vaikka Kokemäellä on tarjolla useita eri liikuntapalveluita, kaikki eivät niitä hyödynnä. Erityisen huolissaan Paula on nuorten liikkumattomuudesta. Ilmiö toistuu koko maassa: vielä lapsena liikutaan tarpeeksi, mutta kouluikäisillä liikunnan määrään tulee vaihtelua. Osa liikkuu todella paljon, osa ei lainkaan.

– Liikuntaharrastuksista tulee nopeasti kilpaurheilua, mikä ei sovi kaikille. Harrasteryhmät ovat vähissä, kun seurojen toiminta keskittyy tavoitteellisempaan urheiluun, Paula harmittelee.

Myös ikäihmisten liikunnallisuudessa olisi parantamisen varaa. Kotona asuminen olisi monella iäkkäämmällä kokemäkeläisellä mahdollista huomattavasti pidempään, jos kunnosta alettaisiin pitää huolta ajoissa.

Liikuntaa kaikille

Kokemäellä on Paulan mielestä loistavat liikuntamahdollisuudet. Vaikka talvi on ollut huono, niin luistelemaankin on päästy, sillä hallissa on ollut hyvin jäävuoroja tarjolla. Erilaisia ulkoliikuntapaikkoja on paljon ja kaupungin lisäksi liikuntapalveluita tarjoavat niin seurat kuin paikalliset yritykset.

– Kaupungin liikuntapuisto on myös monipuolinen paikka. Moni tietää sen olemassaolosta, mutta ei tule hyödyntäneeksi sen tarjoamia mahdollisuuksia, Paula huomauttaa.

Jos liikuntaharrastuksen aloittaminen tuntuu vaikealta erimerkiksi jonkin terveydellisen rajoitteen vuoksi, Kokemäellä on mahdollista saada eräänlainen lähete aloittelijoiden liikuntaryhmään. Ryhmä on suljettu, mutta siihen pääsee mukaan ottamalla yhteyttä Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymään.

– Kokemäellä jokaiselle varmasti löytyy se oma tapa liikkua, kunhan uskaltaa lähteä rohkeasti mukaan, Paula kannustaa.