Loading Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • This event has passed.

SOLARIS-hankkeen yhteiskehittämistilaisuus

22.1. klo 16:00 - 17:30

KUTSU

Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista ja kehittämään oikeudenmukaisia tulvariskin hallinnan ratkaisuja – SOLARIS-hankkeen yhteiskehittämistilaisuus

Missä?  Kokemäen Vanha Yhteiskoulu, Tulkkilantie 16 b, 32800 Kokemäki

Milloin? Maanantaina 22.1.2024, klo 16.00–17.30

Kenelle? Kokemäen ja Huittisten vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille, tulvariskien hallinnan kannalta keskeisille viranomaisille ja päättäjille sekä muille alueen tulvien ja tulvariskien hallinnan kannalta keskeisille toimijoille

Ilmoittautuminen https://link.webropolsurveys.com/S/4F716FC6C8471DEA (13.1.2024 mennessä)

Suomen ympäristökeskus Syke on tutkinut tulvariskien oikeudenmukaista hallintaa SOLARIS-hankkeessa. Tutkimustulosten pohjalta tutkijat ovat nyt laatineet suosituksia oikeudenmukaisempaan tulvariskien hallintaan kahdelle tapaustutkimusalueelle Suomessa: pääkaupunkiseudulle ja Kokemäenjoenlaaksoon.

 

Kutsumme teidät kuulemaan Kokemäenjoen tapaustutkimuksesta tekemistämme havainnoista sekä yhteiskehittämään käytännön toimijoille suunnattuja suosituksia sosiaalisen eriarvioisuuden ja oikeudenmukaisuuskysymysten ottamiseksi huomioon ilmastonmuutokseen sopeutumiseen pyrkivässä tulvariskien hallinnassa.

 

Tilaisuuden ohjelma

 

15.45            Kahvi- ja sämpylätarjoilu

16.00            Muuttuvat tulvariskin ja yhteisöjen välisen keskinäisriippuvuus tulvariskien hallinnassa – SOLARIS-hankkeen tuloksia

Aino Rekola, Suomen ympäristökeskus

16.10            Säpilänniemen oikaisu-uoma ja ilmasto-oikeudenmukaisuus tulvariskien hallinnassa – pro gradu -tutkielman tuloksia

Venla Isomäki, Helsingin yliopisto

16.20            Kommenttipuheenvuoro

Kari Ylikoski, Kokemäen kaupunki

16.30            Tutkimustulosten pohjalta laaditut suositukset käytännön toimijoille – yhteiskehittäminen pienryhmissä

17.15             Yhteenveto ja keskustelua

17.30             Tilaisuus päättyy

 

Millaista on reilu ja hyväksyttävä tulvariskien hallinta?

Ilmastonmuutoksen ennakoidaan lisäävän tulvien määrää ja voimakkuutta sekä tekevän niiden ennustamisesta aiempaa vaikeampaa. Kokemäenjoki on Suomen merkittävimpiä tulvariskialueita ja ilmastonmuutoksen ennakoidaan lisäävän erityisesti talvitulvia. Tulvista aiheutuu ihmisten terveydelle, turvallisuudelle, omaisuudelle sekä yhteiskunnan elintärkeille toiminnoille riskejä, joita on Suomessa onnistuneesti torjuttu ja hillitty erilaisilla toimenpiteillä ja tulvariskienhallintajärjestelmällä. Ilmastonmuutos kuitenkin muuttaa monella tavalla niitä olosuhteita, joissa tulvariskejä on totuttu hallitsemaan. On keskeistä ymmärtää, miten tulevaisuuden tulvariskien hallintaa voidaan toteuttaa tavalla, joka on yhtä aikaa tehokasta, reilua, hyväksyttävää ja ottaa huomioon muutoksessa olevan toimintaympäristön.

SOLARIS-hanke tutkii oikeudenmukaista tulvariskien hallintaa neljässä eri maassa

Tilaisuus on osa SOLARIS-tutkimushanketta (2020-2024). Hankkeessa on tutkittu oikeudenmukaisen tulvariskien hallinnan edellytyksiä neljässä eri maassa: Belgiassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Suomessa. Hankkeessa on tehty tapaustutkimuksia jokaisessa maassa. Tapaustutkimusten perusteella kartoitetaan eri maiden parhaita käytäntöjä oikeudenmukaisemman tulvariskien hallintajärjestelmän kehittämiseksi ilmastonmuutoksen oloihin.

Lisätietoja SOLARIS-hankkeesta: SYKEn SOLARIS-sivut ja Toursin yliopiston SOLARIS-sivut

Tutkimusaineistojen käsittelyssä sovellamme SYKEn tutkimusdatapolitiikkaa. Henkilötietoja käsittelemme SOLARIS-hankkeen tietosuojailmoituksen mukaisesti.

Lisätietoa: Tutkija Aino Rekola, aino.rekola@syke.fi, puh. 029 5251 871 ja ryhmäpäällikkö, SOLARIS-hankkeen projektipäällikkö Sykessä, Johan Munck af Rosenschöld, johan.munckafrosenschold@syke.fi.

Kutsua saa välittää myös eteenpäin! Paikkoja tilaisuuteen on rajoitetusti.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Yksityiskohdat

Päivämäärä:
22.1.
Aika:
16:00 - 17:30

Venue

Vanha Yhteiskoulu, Valtuustosali
Tulkkilantie 16 b
Kokemäki, 32800
+ Google Map