Hae sivustolta

Opiskelu

Opiskelu Kokemäen lukiossa

Alle olemme koonneet perustietoa opiskelusta Kokemäen lukiossa.

Lukion opetussuunnitelma avautuu tästä linkistä  ja opetussuunnitelman liitteet alla olevasta listauksesta: 

Opinto-opas, opintojaksotarjotin ja infolehti löytyvät lukiomme teams-kanavalta.

Opinto-oppaassa on kuvattu kaikki lukiomme tarjoamat opintojaksot. Opintojaksot on jaettu pakollisiin, valtakunnallisiin valinnaisiin ja paikallisiin opintojaksoihin. Ylioppilaskokeet perustuvat oppiaineiden pakollisiin ja valtakunnallisiin valinnaisiin opintojaksoihin. Paikalliset opintojaksot ovat lukiomme omia opintojaksoja.

Tutustu opinto-oppaaseen huolella. Löydät laajan valikoiman opintojaksoja luonnontieteistä liikuntaan ja kulttuurista kokkailuun. Kokemäen lukiossa on mahdollista valita myös polkuopintoja; voit vahvistaa osaamistasi kulttuurissa tai luonnontieteessä tai lähteä kulkemaan business-polulla kohti tulevaisuuden unelmaasi.

Opintojaksotarjottimen avulla voit suunnitella opintojasi ja tehdä opintojaksovalintasi lukuvuodelle 2025-2026. 

Lukion opinto-ohjaus tukee ja auttaa opiskelijoita suunnittelemaan ja suorittamaan oman opintopolkunsa näköiset lukio-opinnot. Opinto-ohjauksen tunnit jakautuvat koko lukioajalle. Niiden sisältöinä ovat esimerkiksi: 

  • opintojen suunnittelu 
  • opiskelutekniikat ja ajanhallinta 
  • omien vahvuuksien löytäminen 
  • ylioppilastutkinnon suunnittelu 
  • tutustuminen korkeakoulujen jatko-opintomahdollisuuksiin 
  • valmistautuminen tulevaisuuden työelämään 

Opinto-ohjaajan opintojaksojen sekä henkilökohtaisten ohjauksien lisäksi ryhmänohjaustuokiot ovat osa lukiomme opinto-ohjausta. Toisena ja kolmantena lukuvuonna opinto-ohjauksessa tutustutaan laajasti korkeakoulujen tarjoamiin opiskelumahdollisuuksiin: Koulullamme käy vierailijoita oppilaitoksista, eri ammattien edustajat käyvät kertomassa uratarinoitaan sekä vierailemme esimerkiksi Studia-messuilla. 

Tuntikiertokaaviosta näet, kuinka oppitunnit viikkoon sijoittuvat. Lukuvuonna 25-26 tuntikiertokaavio jakautuu 9 palkkiin. Näet tuntikiertokaavion alta tai tästä linkistä.

 

Periodin päättää arviointiviikko, jonka ohjelma julkaistaan opiskelijoille erikseen teamsissa. Arviointiviikko  koostuu opettajien suunnittelemasta opintojaksokohtaisesta ohjelmasta  ja kertaustunneista.

Arviointiviikon ensimmäisen päivän aamupäivä on vielä lukujärjestyksen mukainen. Arviointiviikko alkaa klo 12.05. Arviointiviikko päättyy uuden periodin ensimmäiseen päivään klo 12.  Uusi periodi alkaa klo 12.05 lukujärjestyksen mukaisella oppitunnilla.

Arviointiviikolla aamupäivän arviointiohjelma / koe alkaa klo 9.00 ja iltapäivän arviointiohjelma klo 12.05. Jos arviointiviikon ohjelmana on koe, voi kokeesta poistua 15 min jälkeen, jos ei vastaa koekysymyksiin ollenkaan. Jos vastaa koekysymyksiin, voi kokeesta poistua aikaisintaan 1,5 tunnin kuluttua kokeen alkamisesta.  

Arviointiviikolla opiskelijan on mahdollista osallistua opintojaksoista järjestettäviin kertaustunteihin. Myös kertaustuntien ajat julkaistaan teamsissa. 

 

Periodi Lukuvuoden 2025-2026 arviointiviikon päivät
1 22.-30.9.2025
2 19.-27.11.2025
3 27.1.-4.2.2026
4 26.3.-7.4.2026
5 20.-28.5.2026

Uusintakoekäytännöt

Uusintakoetilaisuus on jokaisessa periodissa yleensä keskiviikkoiltapäivänä klo 15.00 – 18.00 normaalin koulupäivän jälkeen. Kokeita voi tehdä enintään kaksi. Tilaisuus alkaa klo 15.00 ja sieltä saa poistua heti kokeen tehtyään. 

Uusintakokeeseen osallistuminen ei ole syy olla kyseistä koulupäivää pois. Koulupäivän poissaolo estää myös kokeeseen osallistumisen kyseisenä päivänä. Uusintakokeeseen ilmoittaudutaan Wilman kautta (Tentit-valikosta valitsemalla oikea koe) vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen uusintakoetilaisuutta.  

Uusintakoepäivä Uusintakokeen aika
Ke 27.8.2025 15.00 – 18.00
Ke 15.10.2025 15.00 – 18.00
Ke 17.12.2025 15.00 – 18.00
Ke 25.2.2026 15.00 – 18.00
Ke 22.4.2026 15.00 – 18.00

Kerhot, klubit ja pajat
Tarjoamme oppituntien lisäksi tukea opiskeluun kerhoissa, klubeilla ja pajoissa, joihin kaikki opiskelijat saavat halutessaan osallistua. Tuki on ryhmämuotoista ja sitä tarjoavat aineenopettajat tai erityisopettaja. Klubien, pajojen ja kerhojen aikataulut ilmoitetaan periodeittain. 

Mansikkapassi
Opiskelija voi kerätä leimoja mansikkapassiin, kun hän osallistuu kerhoihin, klubeihin tai rästipajoihin. Yhteen passiin tarvitaan yhteensä 20 mansikkaleimaa ja passin täyteen kerättyään opiskelija saa opintopisteen. Mansikkapassin voit hakea lukion toimistosta.
 

Kahviotoiminta
Opiskelijat pitävät välitunneilla lukion ruokasalissa kahviota, jossa he myyvät leivoksia ja kahvia sekä teetä. Kahviovuorot on ryhmittäin ja opiskelijat vastaavat toiminnasta itsenäisesti.

Kokemäen lukiolaisten matka Seiliin 5.-6.5.2025 tiede-opintojaksolta

Lähdimme opintojakson porukalla Kokemäen uimahallin parkkipaikalta bussilla kohti Paraista. Matka jatkui Paraisilta lautan avulla Nauvoon, ja Nauvon satamasta kohti Seilin saarta. Perillä ollessa ryhmämme kokoontui ja lähdimme yhdessä kävelemään polkua pitkin syvemmälle saareen. Maisemat Seilissä olivat upeat.

Ohjelma

Päästyämme perille saimme hetken vapaa-aikaa, sitten lähdimme lounaalle, jonka jälkeen ryhmämme jaettiin kahteen osaan. Toinen osa pääsi tekemään biologian tehtäviä, toinen pääsi historian pariin. Historian puolelta tutustuimme Seilin rakennuksiin ja niiden historiaan.

Erittäin pysäyttävää oli nähdä huone, jossa näkyi pakkopaita, jota onkäytetty hoitokeinona silloin kun Seilin saarella on hoidettu mielisairaita potilaita. Huoneessa näkyi myös kaksi astiaa, joihin ihminen on joutunut tekemään tarpeensa. Huoneessa olevatesineet pitävät sisällään karua, mutta merkityksellistä historiaa.

Pääsimme myös katselemaan muita esineitä ja asusteita, jotka olivat näyteikkunan takana. Seuraavana päivänä pääsimme tutustumaan kirkon historiaan sekä sen vieressä olevaan hautausmaahan.

Biologian puolelta pääsimme ottamaan Itämerestä näytteitä erilaisilla laitteilla sekä testaamaan veden näkösyvyyttä. Näkösyvyyttä pystyi mittaamaan Secchi -levyllä, opettajan ohjeistuksen mukaisesti. Levyä upotettiin mereen niin kauan kunnes se näkyy heikosti. Samalla täytyy mitata, että kuinka monta metriä köyttä on mennyt veteen. Ruttner -vesinoutimella keräsimme sekä pinnasta että läheltä pohjaa vettä, ja mittasimme lämpötilan. Otimme myös vettä talteen muita tutkimuksia varten. Van Veen -pohjavedennoutimella keräsimme pohjalta mutaa, jonka mukana tuli eliöitä ja erilaisia eläimiä. Lopuksi keräsimme vedestä planktonia planktonhaavilla. Nämä kokeet ja keräilyt suoritettiin laiturilla.

Tutkimme näistä näytteistä löytyneitä eliöitä seuraavana päivänä mikroskoopin avulla ja opettajan ohjeistuksen mukaisesti. Iltapäivästä lähdimme luontopolulle kävelemään. Puissa oli paljon naavaa, mikä tarkoittaa, että ilma on puhdasta. Maisemat olivat kauniita.

 

Keräsimme myös kirkon rannalta näytteitä. Käytimme kahluusaappaita, jotta pääsisimme pidemmälle mereen, ja vesikiikareita, jotta näkisimme pohjan selkeästi. Keräsimme rakkohaurua, joka on Itämeren avainlaji. Rakkohauru puhdistaa vettä ja tarjoaa monille eliöille suojapaikan.

Seuraavana päivänä lähdimme  takaisin Turkuun, jossa saimme kaksi tuntia vapaa-aikaa. Lähdimme takaisin Kokemäelle vapaa-ajan vieton jälkeen.

Emmi Suovanen

29.5.2025 Kokemäen Lukio

Kuvassa on vanhojen tanssien tanssijat

Lisätietoja

Mervi Ala-Kleemola

Rehtori, Kokemäen lukio ja kansalaisopisto

Linda Pakkanen

Koulusihteeri, Kokemäen lukio

Sari Korpela

Opinto-ohjaaja, lukio