Alle olemme koonneet muutamia perustietoja lukiomme toiminnasta ja käytännöistä.
Välitunnit:
10.00 – 10.15
13.20 – 13.35
14.50 – 15.00
Välituntia voi viettää lukion yhteisissä tiloissa aulassa, pelihuoneessa, hiljaisen työskentelyn tilassa tai ryhmätyötiloissa. Myös lukion ulkoalueet ovat opiskelijoiden käytössä. Välitunneilla saa myös poistua oppilaitoksen alueelta.
Kaapit
Opiskelijan on mahdollista saada käyttöönsä henkilökohtainen lukollinen kaappi. Kaapit sijaitsevat lukion ala-aulan yhteydessä. Kiinteistönhoitajat vastaavat kaappien avainten luovutuksesta.
Lukion poissaolokäytänteet
Lukion oppitunneilla on läsnäolovelvollisuus. Opintojakson arviointi edellyttää aktiivista osallistumista oppitunneilla ja annettujen tehtävien tekemistä. Opiskelijan poissaolot merkitään Wilmaan ja niiden kertymistä seuraa ryhmänohjaaja ja opintojakson opettaja.
Ennalta tiedettävistä poissaoloista huoltaja tai täysi-ikäinen opiskelija tekee lupa-anomuksen etukäteen hyvissä ajoin ryhmänohjaajalta (1–3 päivän poissaolo) tai rehtorilta (poissaolo yli 3 päivää) Wilman ”Hakemukset ja päätökset”-välilehdellä.
Alaikäisen huoltaja selvittää opiskelijalle tulleet selvitettävät poissaolot ensisijaisesti Wilmassa. On suositeltavaa, että myös täysi-ikäisen opiskelijan poissaolot huoltaja selvittää Wilman kautta, mikäli opiskelija on antanut siihen luvan. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi toimittaa terveydenhoitajan, sairaanhoitajan tai lääkärin kirjoittaman todistuksen terveydellisiin poissaoloihinsa. Jos syntynyttä poissaoloa ei selvitä, muuttaa ryhmänohjaaja sen luvattomaksi poissaoloksi.
Ryhmänohjaustuokio
Ryhmänohjaustuokiot ovat ryhmänohjaajan tai rehtorin johdolla pidettäviä tilaisuuksia, joissa tiedotetaan tärkeistä opintoja koskevista asioista. Ne ovat osa kaikille pakollista lukion opinto-ohjauksen opintojaksoa. Ryhmänohjaustuokio pidetään pääsääntöisesti tiistaisin klo 10.00 – 10.15 ryhmänohjaajan omassa luokassa. Viisi (5) kertaa lukuvuoden aikana on myös pidempi ryhmänohjaajan tunti. Mikäli opiskelijalla on liikaa poissaoloja ryhmänohjauksesta ja opinto-ohjauksen tunneilta, voidaan opinto-ohjaus jättää arvostelematta.
Lukion aloitusvuoden mukaan nimetyt ryhmät ja heidän ohjaajansa. Kansainvälisten opiskelijoiden asioista huolehtii ryhmänohjaajan tukena Annariikka Heikkilä.
Opiskelijakunta
Lukion opiskelijakunta toimii opiskelijoiden äänenä lukiota koskevissa asioisa. Opiskelijakuntaan kuuluvat kaikki lukiomme opiskelijat. Joka lukuvuosi valitaan opiskelijakunnan hallitus, joka kokoontuu opettaja Johannes Piittalan johdolla. Opiskelijakunnan hallitus järjestää opiskelijoille ohjelmaa koulupäivien aikana ja vie opiskelijoiden kuulumisia lukion henkilökunnalle.
Vuoden 24-25 opiskelijakunnan hallituksen jäsenet
Tutortoiminta
Tutorointi eli tutortoiminta tarkoittaa lukiolaisten auttamista, tukemista, opastamista ja ohjaamista. Tutorit toimivat aktiivisesti erityisesti ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa neuvoen käytännön tilanteissa ja perehdyttäen koulun toimintatapoihin. Lisäksi tutorit ovat mukana ryhmäytymistä ja koulun yhteishenkeä edistävissä tapahtumissa.
Tutor-toimintaan pääsee mukaan alkajavuoden keväällä, jolloin tutorit koulutetaan tehtäväänsä. Aktiivisesta tutorina toimimisesta saa opintojaksomerkinnän. Tutoreiden ohjaavana opettajana toimii vararehtori Marjo Reponen.
Koululounas on tarjolla lukion ruokasalissa klo 11.30 – 12.05. Arviointiviikoilla ruokailemassa voi käydä joustavasti klo 10.30-12.30.
Lukion varsinaiselta ruokalistalta poikkeavaa ruokaa voidaan tarjota joko terveydellisistä, eettisistä tai uskonnollisista syistä. Erityisruokavaliot -linkin takaa löydät ohjeet erityisruokavalion ilmoittamisesta.
Lukuvuoteen kuuluu tapahtumia ja lukujärjestyksestä poikkeavia päiviä, jotka ovat tärkeä osa lukiomme toimintakulttuuria. Tapahtumat voidaan järjestää yhteistyössä esimerkiksi toisten oppilaitosten, opiskeluhuoltohenkilöstön, nuorisotyön tai kolmannen sektorin kanssa. Myös opiskelijat itse järjestävät ohjelmaa, kuten joulujuhlan, abit100-päivää, karonkan ja penkkarit. Yhdessä tekeminen ja osallistuminen vahvistaa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Kokemäen yhteiskoulun seniorit ry valitsee vuosittain ansioituneen Kokemäen yhteiskoulun entisen oppilaan Vuoden senioriksi. Vuoden seniorin palkitsemistilaisuus on lukiolla ja se toteutetaan yhteistyössä Kokemäen yhteiskoulun seniorit ry:n kanssa.
Yhdessä sopimamme järjestyssäännöt edistävät tavoitteellista opiskelua turvallisessa ympäristössä.
Kokemäen lukion järjestyssääntöjen tavoitteena on työrauhan ja järjestyksen ylläpitäminen koulukeskuksen tiloissa ja lukion tilaisuuksissa. Järjestyssääntöjen laatimisesta vastaavat Kokemäen lukion opettajat kuultuaan opiskelijoita ja muuta henkilökuntaa.
Yhdessä sovittujen järjestyssääntöjen tavoitteena on luoda yhteisölle rauhallinen ja turvallinen työskentely-ympäristö, joka antaa opiskelijoille parhaat mahdolliset edellytykset täysipainoiseen opintosuunnitelman mukaiseen opiskeluun.
Kodin ja koulun välistä yhteistyötä ylläpidetään opetussuunnitelman mukaisilla huoltajailloilla ja muulla tiedottamisella. Periodin lopussa tapahtuvasta arvioinnista tiedotetaan huoltajia.
Kunkin ohjausryhmän opiskelijat valitsevat keskuudestaan jäsenet opiskelijakunnan hallitukseen. Ohjausryhmä valitsee tarvittaessa keskuudestaan luottamushenkilön.
Koulun alue on koulukeskuksen alapiha, joka sijoittuu kirjaston, pyöräteiden ja uimahallin rajaamalle alueelle. Lukion opiskelijoiden autot, mopoautot ja kaksipyöräiset moottoriajoneuvot pysäköidään ns. alapihan ja uimahallin vieressä olevalle erilliselle uimahallin kentän parkkipaikka-alueelle. Polkupyörille on varattu telineet lukion pääoven läheisyydessä.
Kouluaikaa on työjärjestyksen mukainen työpäivä ja työsuunnitelman mukainen muu työpäivä, joka liittyy koulun toimintaan ja johon rehtori on määrännyt valvojan.
Oppitunnit alkavat ja päättyvät täsmällisesti lukujärjestyksen mukaisesti. Välituntien aikana opiskelijat voivat oleskella ulkona tai sisällä. Lukioyhteisön jäsenten yhteisenä tavoitteena on pitää koulualue siistinä ja viihtyisänä. Oppitunneilla käytetään vain välineitä (esim. älypuhelin), joiden käyttöön tuntia pitävä opettaja on antanut luvan.
Ruokailu tapahtuu lukion ruokasalissa, jossa noudatetaan siisteyttä ja asianmukaista käytöstä. Ruokailuvälineet viedään itse pois pöydistä ja itse ruokailuhetki rauhoitetaan kiireettömäksi.
Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Opiskelija on velvollinen korvaamaan tahallaan tai tuottamuksellisesti aiheuttamansa vahingon. Syntyneestä vahingosta on ilmoitettava välittömästi henkilökunnan jäsenelle.
Tapaturman sattuessa ilmoitetaan siitä viipymättä terveydenhoitajalle ja rehtorille tai ryhmänohjaajalle.
Kokemäen lukiolle on laadittu kriisi-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sekä kiusaamisen vastainen toimintasuunnitelma, joita noudatetaan. Näitä ja muita opetussuunnitelman suunnitelmia päivitetään tarvittaessa yhdessä viranomaisten kanssa.
Kaikkien opiskelijoiden on selvitettävä poissaolonsa. Poissaolon syyn voi hyväksyä huoltajan lisäksi lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Selvitys poissaolosta tulee tehdä ryhmänohjaajalle mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään 3 päivän sisällä. Jos syntynyttä poissaoloa ei selvitä, muuttaa ryhmänohjaaja sen luvattomaksi.
Etukäteen tiedettävästä poissaolosta pitää pyytää lupa; korkeintaan kolmen päivän poissaolosta ryhmänohjaajalta ja siitä pidemmistä rehtorilta. Lupahakemus tehdään Wilmassa ”Hakemukset ja päätökset”-välilehdeltä. Koulupäivän aikana tapahtuneen sairastumisen vuoksi koulusta poistumiseen pitää pyytää lupa terveydenhoitajalta tai opettajalta.
Opiskelijakunta vahvistaa opiskelijakunnan säännöt ja vastaa niiden toteutumisesta yhdessä muun kouluyhteisön kanssa. Lukio tukee opiskelijakunnan toimintaa osoittamalla tilan ja tarvittavan välineistön. Opiskelijakunnan edustajat osallistuvat opettajakokouksiin soveltuvin osin.
Opiskelijakunnan nimeämä edustaja tai edustajat osallistuvat Kokemäen kaupungin nuorisovaltuuston tai sitä vastaavan toimielimen toimintaan. Jos nimeämistä ei tehdä edustajana toimii opiskelijakunnan puheenjohtaja.
Opiskelijakunnalla on tiedottamista varten ilmoitustaulu, jonka siisteydestä opiskelijakunnan hallitus vastaa. Osa tiedottamisesta voidaan hoitaa sähköisillä viestimillä.
Opiskelijalla on oikeus ilmaista poliittinen, yhteiskunnallinen ja uskonnollinen mielipiteensä, jos se koskee opiskeltavaan koulutyöhön liittyvää tapahtumaa. Opiskelijoita kannustetaan osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimintaan.
Opettaja vastaa luokkansa ilmoitustaulun käytöstä. Rehtori ja vararehtori vastaavat lukion muiden ilmoitustaulujen käytöstä.
Työrauhan edistäminen on jokaisen kouluyhteisömme jäsenen etu, ja se koskee kaikkia toiminta-alustoja ja tilaisuuksia. Kokemäen lukion kurinpitosuunnitelmassa on sovellettu lukiota koskevaa lainsäädäntöä, jota yhteisömme noudattaa.
Kurinpitosuunnitelmassa on määritelty käytettävät kurinpitorangaistukset. Toisen henkilön vahingoittamiseen tarkoitetut esineet takavarikoimme tarvittaessa poliisiviranomaisten avustuksella. Kunnioitamme toisen omaisuutta ja sen edistämiseksi pyrimme jakamaan jokaiselle opiskelijalle oman lukollisen kaapin.
Lukioyhteisö kannustaa jäseniään savuttomuuteen ja toteaa Kokemäen kaupungin olevan savuton työpaikka, eli kaupungin kiinteistössä ilma on näiltä osin puhdasta. Huumausaineiden osalta noudatamme lakia ja päihteettömyys lukiomme tilaisuuksissa koskee kaikkia yhteisön jäseniä.
Erotodistuksen saa allekirjoittamalla anomuksen rehtorille.
Tämä suunnitelma on käsitelty opettajakunnan kokouksessa 27.9.2024, ja järjestyssäännöt tulevat voimaan 1.10.2024.
Rehtori, Kokemäen lukio ja kansalaisopisto
0404886160
mervi.ala-kleemola@kokemaki.fi
Koulusihteeri, Kokemäen lukio
0404886147
linda.pakkanen@kokemaki.fi
Opinto-ohjaaja, lukio
0404886151
sari.korpela@kokemaki.fi