Rakennusvalvonta on lakisääteistä viranomaistoimintaa ja sen tehtävänä on valvoa rakentamista, rakennetun ympäristön kunnossapitoa ja hoitoa, sekä tarjota yleistä rakentamisohjausta ja -neuvontaa. Katselmus- ja neuvonta-ajat varataan rakennustarkastajalta, tavoitettavissa sovitusti. Rakennuksen paikan merkitseminen ja sijaintikatselmus tilataan kartoittajalta.
Rakennusjärjestys (voimassa 01.08.2022 alkaen (kaupunginvaltuusto hyväksynyt 16.05.2022 § 34).
Rakentamisen kaikki luvat haetaan Lupapiste-palvelusta. Se kattaa rakennus- ja toimenpidelupien, sekä toimenpideilmoitusten hakemisen. Palvelussa voi tehdä viranomaisille myös neuvontapyyntöjä jo ennen rakennushankkeen käynnistymistä. Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla.
1. Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella sekä salasanalla.2. Hakemuksen tai kyselyn luominen: Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide.Tämän jälkeen pääset joko tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen aiempien valintojesi pohjalta.3. Kutsu tarpeelliset tahot mukaan hankkeelle ”Osapuolet”-välilehdeltä. Kun henkilöt ovat hyväksyneet hankekutsun, voidaan heidän tietonsa valita mukaan hakemukselle. Huomioithan, että mikäli hankkeellesi vaaditaan pääsuunnittelija, vastaa hän pääsääntöisesti hankkeen edistämisestä ja viranomaiskommunikaatiosta Lupapisteessä.4. Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa.Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle, ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.5. Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Keskustelu”-ikkunan kautta.6. Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä.
Rakentamislupa vaaditaan seuraaville rakentamishankkeille: – Asuinrakennus – Kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus – Kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos – Yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä, lukuun ottamatta enintään kolme kuukautta paikallaan pidettävää tapahtumarakennetta – vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu – vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite – energiakaivo – erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle
Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa ilman lupaa asemakaava-alueella tai alueella, jolla yleiskaavassa niin määrätään, eikä alueella, jolla on voimassa alueidenkäyttölain 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi (Rakentamislaki 55 § mom 1). Lupaa ei tarvita, jos voimassa oleva rakentamislupa, alueidenkäyttölain mukainen katusuunnitelma, liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukainen hyväksytty tiesuunnitelma tai ratalain mukainen hyväksytty ratasuunnitelma edellyttävät rakennuksen purkamista. Lupaa ei myöskään tarvita talousrakennuksen ja muun siihen verrattavan vähäisen rakennuksen purkamiseen, ellei rakennusta ole pidettävä historiallisesti merkittävänä tai rakennustaiteellisesti arvokkaana tai tällaisen kokonaisuuden osana (Rakentamislaki 55 § mom 2).
Jollei purkamiseen tarvita lupaa, rakentamishankkeeseen ryhtyvän on kirjallisesti ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle rakennuksen tai sen osan purkamisesta 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä (purkamisilmoitus). Rakennusvalvontaviranomainen voi mainitun ajan kuluessa perustellusta syystä vaatia luvan hakemista (Rakentamislaki 55 § mom 3).
Maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman kunnan myöntämää lupaa (Rakentamislaki 53 §). Luvan tarpeellisuudesta tulee ennen hakemuksen jättämistä pyytää rakennustarkastajan arviointia. Mikäli kysymyksessä on vähäinen puiden kaataminen, toimitetaan paperihakemus rakennusvalvontaan. Hakemus vähäiseen puiden kaatamiseen
Kunta voi erityisestä syystä myöntää luvan poiketa alueidenkäyttölaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta ja tässä laissa säädetystä tai sen nojalla annetusta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta (Rakentamislaki 57 §). Poikkeusta ei saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Luvan hakijan niin pyytäessä kunta voi ratkaista sijoittamisen edellytysten olemassaolon erillisellä päätöksellä (sijoittamislupa) (Rakentamislaki 43 § mom 1). Jos rakentamishankkeeseen ryhtyvä hakee erillistä päätöstä sijoittamisluvasta, lupahakemukseen on liitettävä selvitykset (tiedot massoittelusta, julkisivusta, sijoittumisesta rakennuspaikalle, ajoyhteyden järjestämisestä sekä rakennuksen liittymäkohta kunnallistekniikkaan), joiden perusteella kunta voi arvioida 44–46 §:ssä säädettyjen edellytysten täyttymisen. Sijoittamislupahakemukset ratkaisee tekninen- ja ympäristölautakunta.
Katselmuksia, aloituskokouksia ja rakennuspaikan merkkauksia tilataan rakennusvalvonnasta tai kaavoitus- ja mittaustoimesta. Tilattavat katselmukset on esitetty lupapäätöksessä. Vastuu tilattavista katselmuksista ja tehtävistä ilmoituksista on vastaavalla työnjohtajalla, jonka tehtäviä valvoo rakennushankkeeseen ryhtyvä hakija.
Rakennetun ympäristön hoidosta annetaan yleisiä määräyksiä rakentamislaissa ja sen valvonnasta vastaa tekninen- ja ympäristölautakunta. Havaituista epäkohdista tulee tehdä ilmoitus tai toimenpidepyyntö rakennusvalvontaan.
Palvelumaksut peritään tarkastuksista ja muista toimenpiteistä, jotka eivät liity rakennuslainsäädännön tarkoittamaan luvanvaraiseen rakentamiseen. Maksuperusteet 1.1.2025 alkaen Rakennusvalvonnan palvelumaksut
Rakennustarkastaja
0404886200
lauri.heiskanen@kokemaki.fi
Kartoittaja
0404886213
kari.kekki@kokemaki.fi