Tiedote 28.5.2025
Kokemäen kaupunki sai Vihreän lipun ensimmäisenä kaupunkina Suomessa toukokuussa 2022. Kuluvana lukuvuotena on toteutettu kaikilla kouluasteilla Vihreä lippu -projekti, joka onnistui niin hyvin, että lipun käyttöä saa jatkaa. Vihreä lippu -projekti toteutetaan oppilaslähtöisesti, joka tarkoittaa sitä, että oppilaat tekevät päätöksiä kestävän kehityksen teemoista ja toteuttavat suunniteltuja toimenpiteitä.
Vihreä siirtymä osana Kokemäen kaupungin strategiaa
Vihreä siirtymä kuuluu Kokemäen kaupungin strategiaan: ”Vihreä siirtymä on yksi Kokemäen kaupungin strategian painopistealueista, joten senkin nojalla olemme painokkaasti paneutuneet monialaisessa työryhmässä ympäristövaikutuksiin, jotka ovat saattaneet herättää huolta kuntalaisten keskuudessa”, Kokemäen kaupunginjohtaja Teemu Nieminen kertoo. ”Olemme erittäin iloisia Kokemäen koulujen hienosta panostuksesta Vihreä lippu -ohjelmassa”, Nieminen jatkaa.
Kokemäellä Vihreä lippu -toiminnassa olivat mukana kaikki kouluasteet esikoulusta lukioon. Kuluvan lukuvuoden 2024–2025 projekti on saatu päätökseen ja se onnistui erittäin hyvin. Vihreä lippu -järjestö kehui Kokemäen projektia hyvin onnistuneeksi ja raatilaisia ihanan innokkaiksi. Koska projekti oli hyvin onnistunut, Vihreä lippu saa jatkossakin liehua Kokemäen koulujen lipputangossa. Oppilaita oli projektissa mukana kaikilta asteilta, yhteensä 27 ja opettajia oli kuusi. Valvovina opettajina toimivat Katja Juhela (Kokemäen yhtenäiskoulun yläkoulu ja Kokemäen lukio), Riina Laikkola ja Tuula Laine (Kokemäen yhtenäiskoulun Tulkkilan toimipiste) sekä Minna Pihlman ja Petra Kossi (Kokemäen yhtenäiskoulun Tuomaalan toimipiste). Kauvatsan päiväkotikoulussa Vihreä lippu toimintaa on toteutettu tästä projektista erillään opettaja Camilla Hynnän toimesta.
Vihreä lippu on näkynyt Kokemäen koulujen arjessa
Alakoululla teemaksi valikoitui kasvisruokailun lisääminen ja sosiaalinen kestävä kehitys. Kasvistensyöntitutkimuksessa kävi ilmi, että koululaiset syövät kasviksia alle suosituksen mukaisesti. Kasviruokavaihtoehtoa söi vain 10 % oppilaista. Samalla ruokahävikki otettiin tarkkailuun. Sosiaalista kestävää kehitystä kartoitettiin sosiogrammien eli sosiaalisten siteiden graafisten esitysten avulla. 0–5-luokkalaisista 14 oppilasta 258:sta ei saanut kaverimerkintää sosiogrammiin. Tavoitteeksi asetettiin puuttuminen syrjintään ja kiusaamiseen.
Alakoululla toiminta keskittyi MOK-päiviin (monialaiset oppimiskokonaisuudet). Syksyllä ja keväällä pidettiin kasviruokateemaviikot. Kasvisyöntiin kannustettiin myös luokkien omilla seuranta- ja palkitsemisjärjestelmillä. Koko koulu teki seurantaa ruokahävikistä. Tulokset olivat erittäin positiiviset. Kasvisruokaa valittiin selkeästi enemmän kuin ennen (määrä oli noussut 18 %:iin). Raasteita ja salaatteja syötiin enemmän. Sosiaalisesti kestävää kehitystä ei mitattu sosiogrammilla, mutta ohje – kukaan ei jää koulussamme yksin – huomioitiin kaikissa toiminnassa.
Yläkoulun puolella teemaksi valikoitui päihteiden käytön vähentäminen ja käyttövaaroista tiedottaminen. Mukana olivat luokka-asteet 6–9 ja lukio. Alkukartoituksessa kysyttiin päihteiden käytöstä ja siitä, onko niiden haittavaikutuksista saatu koululta riittävästi tietoa. Yläkoululla pidettiin syksyllä ja keväällä päihdeaiheiset teemaviikot. Niissä oli muun muassa kokemusasiantuntijan luento sekä päihdeaiheinen suunnistus, jossa pystyi mittaamaan omaa tietämystään päihteiden vaaroista. Mukana olivat myös Kokemäen nuorisotyö sekä oppilashuollosta kuraattori ja terveydenhoitaja. Alkukartoitus toteutettiin uudelleen ja tulokset olivat parantuneet huomattavasti, esimerkiksi nikotiinituotteiden haitoista katsottiin olevan enemmän tietoa saatavilla.
Projektin jälkeen 6–9-luokkalaiset äänestivät ne toimintatavat, johon he sitoutuivat. Nuoret sitoutuivat seuraaviin periaatteisiin:
- En tarjoa/painosta muita käyttämään päihteitä.
- En käytä päihteitä koulun alueella.
- En kokeile/käytä päihteitä muiden painostuksesta.
Mikä on Vihreä lippu?
Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille. Ohjelman osallistujille myönnetään Vihreä lippu -sertifikaatti osoitukseksi toiminnan jatkuvasta kehittämisestä kestävämmäksi.
Vihreän lipun toimintamalli ohjaa ympäristöasioiden pitkäjänteiseen ja yhteisölliseen kehittämiseen sekä kestävän kehityksen mukaisten arvojen ja asenteiden sisäistämiseen. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools -ohjelmaa, maailman laajinta kestävän kehityksen kouluverkostoa. Eco Schools toimii 68 maassa ja tavoittaa 20 miljoonaa lasta ja nuorta.
Lisätiedot:
Päivi Vuori, sivistysjohtaja, Kokemäen kaupunki, 040 488 6148, paivi.vuori@kokemaki.fi
Teemu Nieminen, kaupunginjohtaja, Kokemäen kaupunki, 040 488 6100, teemu.nieminen@kokemaki.fi
Artikkelia muokattu 28.5. klo 10.27 Riina Laikkola nimi kirjoitettu oikein.