Kokemäellä vuoden verran asuneet Mikael ja Maria Juudin ovat viihtyneet uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti. Pariskuntaa ovat ilahduttaneet erityisesti monipuoliset palvelut sekä aivan kodin läheisyydessä virtaava Kokemäenjoki.

Mikael ja Maria Juudin poseeraavat istuen kotinsa edustalla.

Kun Mikael ja Maria Juudin jäivät eläkkeelle muutama vuosi sitten, he halusivat aloittaa elämässään uuden vaiheen. Siihen kuului maisemanvaihdos ja uuden kotipaikan valinta. Pariskunta päätyi ensin Riihimäelle, mutta paikkavalinta ei tuntunut omalta. Niinpä Mikael ja Maria päättivät muuttaa vielä toistamiseen.

– Etsimme rauhallisempaa paikkaa, ja Kokemäen positiivisella tavalla pysähtynyt tunnelma vakuutti meidät. Lisäksi jokimaisema houkutteli, sillä se toi etenkin minulle mieleen muistoja lapsuudesta, kosken rannassa Keski-Suomessa lapsuutensa asunut Maria kuvailee.

Jyväskylästä lähtöisin oleva Mikael Juudin on tehnyt uransa toimittajana. Maria taas työskenteli pitkään sosiaalialalla, mutta paremmin hänet tunnetaan nukketaiteilijana. Ennen eläkkeelle siirtymistä pariskunta asui Hankasalmella, missä he pyörittivät yrittäjinä Käsityö- ja taidetalo Mathildaa.

Eläkkeelle jäätyään pariskunta ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan aktiiviseen elämäntyyliin mahtuu monenlaisia harrastuksia. Vilskettä kotiin tuo myös mäyräkoira Miro.

Palvelut ja maisemat kohdillaan

Kokemäki saa pariskunnalta paljon kehuja niin sijaintinsa kuin palveluiden suhteen. Junalla on helppo matkustaa esimerkiksi Poriin tai Tampereelle, ja omalla autollakin matkat isompiin kaupunkeihin taittuvat vaivatta. Uimahallista on tullut Juudineille kuin toinen olohuone. Sieltä on löytynyt samanhenkistä seuraa ja uusia ystäviä. Vesilajien lisäksi pariskunta viihtyy myös kirjastossa ja luonnon helmassa.

– Muuttaessa emme vielä tienneet, että Kokemäellä on myös erinomaiset marja- ja sienimetsät. Minä lähes asuin metsässä viime vuonna ja odotan innolla jo tämän vuoden metsäretkiä, Mikael kertoo.

Riihimäellä Juudinit asuivat kerrostalossa, mutta muutos aiempaan omakotitaloelämään oli liian suuri. Nyt koti löytyy rivitalosta, jonka takapihan Mikael on laittanut kuntoon. Toimittajan ammatin lisäksi hänellä on myös puutarhurin koulutus, joten pihahommat luonnistuvat vaivatta.

Kokemäen palveluista erityismaininnan saa paikallinen suutariliike, josta saa myös kenkiä.

– Tällaista palvelutasoa ei ihan joka paikassa ole, vaikka oopperatalo Kokemäeltä kyllä puuttuu, Mikael hymähtää.

Tarinoiden kertojat

Nukketaiteilijana uraa tehnyt Maria Juudin ei ole luopunut nukeista eläkkeelle päästyään. Myös kokemäkeläiset ovat päässeet nauttimaan Marian kädenjäljestä kirjastossa viime kesänä järjestetyssä nukkenäyttelyssä. Nuket ja niiden tarinat ovat myös inspiroineet Marian tarinoiden pariin: taiteilijan ensimmäinen kirja julkaistiin tänä vuonna.

– Teoksessani joki näyttelee keskeistä roolia, ja tarina voisi hyvin sijoittua vaikka Kokemäelle, Maria toteaa.

Myös Mikael on juuri julkaissut jo toisen teoksensa. Entiselle toimittajalle kirjoittaminen on luontevaa ja helppoa, joskin pari välivuotta Mikaelin oli pidettävä eläkkeelle päästyään.

– Tein urani loppuvaiheessa juttuja kovalla tahdilla ja väsähdin. Tauko teki kuitenkin hyvää, sillä kirjoittamisen himo palasi ja pääsin taas kiinni kirjoitusrutiiniin, Mikael iloitsee.

Nyt Mikaelilla on työn alla kolmas teos, ja mielessä siintää jo neljännenkin kirjan juoni. Täysin selvää ei vielä ole, miten tarina tulee etenemään, ja Mikael onkin taistellut päässään kirjan rakenteen kanssa.

– Metsässä varmaan ajatukset selviävät, Mikael uumoilee.


Mikael ja Maria Juudinin vinkit Kokemäellä vieraileville – Käy ainakin näissä!

  • Säpilän riippusilta: Kaunis ja erikoinen paikka, jonne voi mennä monta kertaa.
  • Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto: Sopiva päiväretkikohde, upea luonto.
  • Kokemäen kirkko ja Pyhän Henrikin kappeli: Jotain vanhaa ja aina ollutta, jonka äärelle on ihana pysähtyä.
  • Kolsin voimalaitos: Komeat maisemat ja lähellä viihtyisä kesäkahvila.
  • Valkeajärven luontopolku: Suomen Ladun rakentama uusi luontopolku Kauvatsalla muuttuu vuodenaikojen mukana.