Toukokuussa 2022 Vihreässä lipussa tehtiin historiaa, kun ensimmäinen kokonainen kaupunki liittyi mukaan ohjelmaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki Kokemäen kaupungin kasvatuksen, koulutuksen vapaa-ajantoimijat lähtevät rakentamaan tahoillaan kestävämmän tulevaisuuden toimintamallia.

Jatkossa Kokemäen päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisotoimessa toimivat lapset ja nuoret pääsevät tekemään konkreettisia muutoksia kestävämmän tulevaisuuden eteen. Kaupungin yksiköiden liityttyä Vihreään lippuun lähdetään eri toimipisteissä toteuttamaan ympäristötietoutta ja -taitoja kasvattavaa ja samalla ympäristökuormitusta pienentävää toimintaa – projekti kerrallaan.

Vihreän lipun toimintamallissa lasten ja nuorten osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet ovat kaiken keskiössä. Opettajien ja kasvattajien tuella he valitsevat vuoden tai puolentoista mittaiselle projektilleen teeman, jonka ympärille toiminta keskittyy. Jätteiden vähentämisen tai energian säästämisen projekteissa yksikön omaa ympäristökuormitusta on mahdollista pienentää tehokkaasti, kun taas esimerkiksi luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutokseen perehtyessä luodaan myös syvempää ymmärrystä ympäristöasioiden linkityksistä ja kokonaisuuksista sekä voidaan vaikuttaa omaan lähiympäristöön näistä näkökulmista.

Kaupungin strategia ohjaa kohti vihreää tulevaisuutta

Vihreä lippu on ollut esillä keskusteluissa yksittäisissä kouluissa Kokemäellä jo aiemmin, jopa vuosia sitten. Kokemäellä on kuitenkin tänä vuonna julkaistu uusi kaupunkistrategia, jossa vihreät arvot on nostettu näkyvästi esille, ja Vihreään lippuun siirtyminen on asetettu selkeäksi toiminnalliseksi tavoitteeksi. Strategian innoittamana hautumassa ollut idea saatiin koko kunnan voimin nyt toteutumaan.

Kokemäen kaupungin vt. sivistysjohtaja Juha-Pekka Pihlman kertoo, että Vihreältä lipulta odotetaankin tukea tavoitteiden saavuttamiseen. ”Toiveena on erityisesti se, että yksikkömme saavat vietyä ylevät tavoitteensa eteenpäin aina ruohonjuuritasolle saakka”, Pihlman sanoo.

Ylpeydellä uusia tavoitteita toteuttamaan

Vihreä lippu -ohjelma on vielä kaikille toteuttamaan lähteville yksiköille uusi, mutta yhteinen aloitus on luontevaa toteuttaa nyt lukuvuoden alussa. Vihreä lippu -ohjelman puolesta järjestetään uusille osallistujille perehdytystilaisuuksia ohjelmaan. Näihin on helppo osallistua sijainnista huolimatta etänä. Kokemäen koulujen, päiväkotien ja vapaa-ajantoimijoiden kanssa toteutetaankin omat perehdytystilaisuudet, jotta kaikki saavat heti alussa samat tiedot tavoitteista ja pääsevät yhteisen ideoinnin äärelle.

Sivistysjohtaja Pihlman on ylpeä omasta kotikaupungistaan, joka lähtee nyt laajalla rintamalla viemään vihreitä arvoja eteenpäin: Kokemäki on ensimmäinen Vihreään lippuun mukaan lähtenyt kokonainen kaupunki. Marraskuussa 2021 myös Paltamon kunta on liittynyt ympäristöohjelmaan. Kirkkonummelta koko varhaiskasvatus on mukana Vihreässä lipussa.

Mikä Vihreä lippu?

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille. Ohjelman osallistujille myönnetään Vihreä lippu -sertifikaatti osoitukseksi toiminnan jatkuvasta kehittämisestä kestävämmäksi.
Vihreän lipun toimintamalli ohjaa ympäristöasioiden pitkäjänteiseen ja yhteisölliseen kehittämiseen sekä kestävän kehityksen mukaisten arvojen ja asenteiden sisäistämiseen. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools -ohjelmaa, maailman laajinta kestävän kehityksen kouluverkostoa. Eco Schools toimii 68 maassa ja tavoittaa 20 miljoonaa lasta ja nuorta.

Teksti: Anniina Puurtinen / Vihreä lippu -ohjelmajohtaja