Sähkön ja polttoaineen hintojen nousu valtakunnallisella tasolla on nostanut Kokemäen Lämpö Oy:n hallituksen asialistalle tarkasteltavaksi kaukolämmön hinnan nousun tarpeellisuuden. Hinnan nousu on kuitenkin ehkäistävissä talkoovoimin.

Kokemäen Lämpö Oy on keskustellut 17.8.2022 käydyssä hallituksen kokouksessa kaukolämmön hinnan nousun tarpeellisuudesta. Lämpöyhtiön hallitus käsittelee asiaa tulevan syksyn aikana samalla, kun polttoaineen hankintaa ja ilmaiseksi saadun joutopuun riittävyyttä seurataan.

“Merkittävä osa kaukolämpöyhtiömme polttoaineesta on lähialueelta kierrätettyä joutopuuta ja olemme varsin iloisia ja kiitollisia kuntalaisille, että poltettavaksi kelpaavaa purkupuuta on tuotu aktiivisesti jopa 50 peräkärryllistä päivässä”, iloitsee Kokemäen Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Jukka Järvenpää.

“Oman kylän energiaa hiilineutraalisti kierrättäen” on ollut lämpöyhtiön valttikortti pitämään kaukolämmön energiamaksun ennallaan jo yli viiden vuoden ajan.

Kokemäen Lämpö Oy:n veroton energiamaksu on 1.3.2016 lähtien ollut 5,85 snt/kWh. Järvenpää arvioi, että mikäli hinnannosto tulee eteen, puhutaan arviolta 10% hinnankorotuksesta.

“Mahdollinen energiamaksun nousu realisoituu alkuvuodesta. Asiaa tarkastellaan jatkuvasti sen pohjalta, miten paljon pystymme tuottamaan polttoainetta omien murskaimiemme avulla. Olisihan kertakaikkisen hieno asia, että pystyisimme pitämään hintatason edelleen kurissa ilmaiseksi saadun kierrätys- ja purkupuun ansiosta. Kierrätys- ja purkupuun osuus on yhtiössämme erittäin merkittävä lämmön tuottamisessa”, Järvenpää vinkkaa.

Vuosittain Kokemäen lämpöyhtiö käyttää noin 500 rekkakuormallista puupolttoaineita, josta lämpöyhtiön omalla kalustolla haetaan 50 ja yksittäiset taloudet tuovat 50 rekkakuormallista. Järvenpää arvioi, että mikäli määrät tuplaantuisivat, kaukolämmön energiamaksu saadaan pidettyä entisellään.

“Ensi talven polttoainemateriaalista puuttuu vielä puolet, eli arviolta 250 rekkakuormallista haketta. Jos joutopuun tuontimäärät saadaan tuplattua, se kattaisi 40% polttoainemäärästämme, kun vastaava luku on tähän asti ollut 20%. Tuplaamisella pystymme kattamaan viimeaikaisten sähkön ja polttoaineen hintojen nousun aiheuttamat kustannukset pitäen kaukolämmön energiamaksun entisellään”, arvioi Järvenpää.

Kaiken polttoon kelpaavan tavaran voi tuoda maksutta Kokemäen Lämmön vastaanottopisteeseen, osoitteeseen Kartanonvoima 6. Lisäksi Kokemäen Lämpö noutaa lähialueelta ilmaiseksi vähintään 30m³ kuormia omalla kalustollaan.

“Polttoaineterminaalimme murskain pystyy murskaamaan jopa sata tonnia puuainesta tunnissa. Se on valtava valtti pitämään kaukolämmön energiahinnan alhaisena, joten toivomme kuntalaisten ja lähialueiden jatkavan tätä kiitettävästi toimivaa ”talkootyötä”. Vaikka sähkön ja polttoaineen hinnannousuun emme ole kukaan pystyneet toimillamme vaikuttamaan, on meillä Kokemäellä mahdollisuus vaikuttaa kaukolämmön energiamaksun kohtaloon”, Järvenpää kannustaa.

Kokemäen Lämpö Oy:n murskain pystyy murskaamaan jopa sata tonnia puuainesta tunnissa.