Varsinais-Suomen ELY-keskuksen antaman päätöksen mukaan Kokemäen akkutehdashanke ei edellytä ympäristövaikutusten arviointia YVA-lain mukaisessa arviointimenettelyssä.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut 5.8.2022 ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) 13 §:n mukaisen päätöksen arviointimenettelyn tarpeettomuudesta koskien Æsir Technologies Finland ltd:n suunnittelemaa nikkelisinkki akkutehdasta Kokemäen kaupungissa.

– Kokemäen kaupunki on huolellisesti valmistellut edellytyksiä akkutehdashankkeen toteutumista varten syksystä 2021 lähtien. Olemme ymmärtäneet hankkeen yhdyskuntavaikutuksen erittäin isoksi ja monialainen asiantuntijatyöryhmämme on huolellisesti valmistautunut tämän vaikutukseen, josta ELY-keskuksen päätös tuntuu nyt erittäin hyvältä kiitokselta tekemäämme työtä kohtaan, iloitsee Kokemäen kaupunginjohtaja Teemu Nieminen.

Kaupungin perustama monialainen asiantuntijatyöryhmä on ohjannut hankkeen edellyttämiä toimenpiteitä viikoittain.

– Vihreä siirtymä on yksi kaupunkimme strategian painopistealueista ja senkin nojalla olemme painokkaasti paneutuneet työryhmässä ympäristövaikutuksiin, jotka ovat saattaneet herättää kuntalaisten keskuudessa huolta. ELY-keskuksen päätöksen nojalla voimme kuitenkin haihduttaa kyseiset huolet. Lisäksi päätöksellä on positiivinen vaikutus hankkeen eteenpäin viemiseen aikataulullisesti, Nieminen jatkaa.

Æsir Technologies Inc. suunnitteleman akkutehtaan toiminta kattaa koko akkutuotannon arvoketjun. Se ostaa valmistukseen tarkoitetut aineet kuivajauheina, levyinä, koteloina ja pientarvikkeina, sekoittaa kuiva-aineet puhdistettuun veteen ja valmistaa niistä katodi- ja anodielementit. Tehdas ei itse valmista raaka-aineita tai aiheuta mitään kemiallista muuntoprosessia tai tuota epäorgaanisia kemikaaleja. Epäorgaaniset aineet tulevat valmiina tehtaalle niiden alkuperäistuottajilta maailmanlaajuisesti ja valmis tuote lähetetään asiakkaalle ilman sähkövarausta.

Yhtiön tuotannossa ei synny mitään sivuvirtoja tehtaan ulkopuolelle sijoitettavaksi. Tuotannossa käytettävät aineet ja materiaalit ovat akkuteknologian kuivia perusaineita. Prosessista ei pääse eikä päästetä vettä tai kaasuja rakennusten ulkopuolelle tai luontoon.