Avoin varhaiskasvatus on tärkeä osa Kokemäen varhaiskasvatustyötä

Avoin päiväkotiryhmä Velmut mahdollistaa varhaiskasvatuksen kotihoidossa oleville lapsille. Avoin varhaiskasvatus on saanut paljon kiitosta, sillä se tuo joustoa lapsiperheiden arkeen.

Avoin varhaiskasvatus on kotihoidossa oleville lapsille suunnattu varhaiskasvatuksen muoto. Lain mukaan kuntien on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa kuin kunnan tarve edellyttää, mutta avointa varhaiskasvatusta järjestetään lähinnä suurimmissa kaupungeissa.

– Kaikilla on oikeus päiväkotipaikkaan, mutta kaikki vanhemmat eivät koe tarvetta tuoda lasta joka päivä päiväkotiin. Moni kaipaa kuitenkin vertaistukea ja lapselleen virikkeitä, ja avoin varhaiskasvatus on siihen yksi hyvä vaihtoehto. Meillä Kokemäellä avoimessa varhaiskasvatuksessa on tarjolla monenlaista toimintaa kerhoista perhekerhoon, lapsiparkkiin ja perhekahvilaan, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Kaisa Paturi.

Anna Kokkonen ja Kaisa Paturi
Anna Kokkonen ja Kaisa Paturi vastaavat Kokemäellä avoimen varhaiskasvatuksen opetuksesta.

Kokemäen avoin varhaiskasvatusryhmä Velmut tarjoaa laadukasta ja monipuolista pedagogista toimintaa niille lapsille, joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona. Ryhmän ansiosta myös kotihoidossa olevilla kokemäkeläislapsilla ja heidän vanhemmillaan on mahdollisuus osallistua varhaiskasvatukseen, kohdata muita lapsia ja aikuisia, sekä saada vertaistukea.

Lapsille tarkoitettujen kerhojen ohella etenkin perhekerho on ollut Kokemäellä suosittu. Perhekerhoon lapsi tulee yhdessä vanhemman tai vaikkapa isovanhemman kanssa kerran viikossa. Perhekerhossa on yhdessäolon ja jutustelun lisäksi aina myös jotain ohjattua toimintaa. Perhekerhon lisäksi aikuiset voivat kohdata toisia vanhempia ja saada vertaistukea perhekahvilassa.

– Perhekahvilassa vanhemmat saavat jutella keskenään, ja henkilökunta huolehtii sillä aikaa lapsista. Se mahdollistaa pienen hengähdystauon vanhemmille yhdessä muiden aikuisten seurassa, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Anna Kokkonen sanoo.

Uudet tilat mahdollistavat paljon

Avoin varhaiskasvatus mahdollistui Kokemäellä uuden päiväkotirakennuksen myötä. Taustalla vaikutti myös halu tukea niitä lapsiperheitä, jotka ovat valinneet kotihoidon. Palaute on ollut myönteistä, ja lähes täydet ryhmät ovat osoitus palvelun tarpeellisuudesta. Tällä hetkellä mukaan mahtuu vielä uusia lapsia.

Avoimessa varhaiskasvatuksessa kasvatustyö pohjaa muun varhaiskasvatuksen tapaan valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan, ja sitä tehdään lapsen tarpeet edellä. Päiväkotiryhmän arki on pitkälti samanlaista kuin tavanomaisessakin ryhmässä: lapset askartelevat, maalaavat, pelaavat, liikkuvat ja ulkoilevat. Kerhon kanssa on käyty myös pienillä retkillä.

– Uudet tilat mahdollistavat myös paljon. Koska toiminta tapahtuu suuren päiväkodin yhteydessä, käytössä on enemmän materiaaleja ja mahdollisuuksia. Jos päiväkodissa vierailee vaikkapa paloauto, meidänkin lapsemme pääsevät nauttimaan siitä, Kokkonen ja Paturi kehuvat.

Avoin varhaiskasvatus mahdollistaa eräänlaisen pienryhmätoiminnan, josta voi Kokkosen ja Paturin mukaan siirtyä myöhemmin vaikka kokopäiväiseen päiväkotiin.

– Velmut voi olla monelle lapselle sopiva matalan kynnyksen askel ennen päiväkodin aloittamista.

Avoin varhaiskasvatusryhmä tuo rytmiä lapsiperheen päivään

Yksi avoimen varhaiskasvatuksen asiakkaista on Maija Pere ja hänen 3- ja 1-vuotiaat lapsensa. Pere on ollut jo useamman vuoden hoitovapaalla ja äitiyslomalla, ja Kokemäen tarjoamat varhaiskasvatuspalvelut ovat tulleet tuona aikana tutuiksi. Molemmat lapset ovat osallistuneet päiväkotiryhmiin, perhekerhoon ja perhekahvilakin on tullut tutuksi.

– Osallistumme matalalla kynnyksellä kaikkeen toimintaan, mitä lapsiperheille Kokemäellä tarjotaan. Palvelut ovat myös kehittyneet huimasti, sillä 11-vuotiaan lapseni ollessa pieni, kerhotoimintaa tarjosi lähinnä seurakunta, Pere kertoo.

Kuvassa on lasten puinen junarata. Kuvassa näkyy myös lapsen hahmo leikkimässä.

Avoin varhaiskasvatustoiminta rytmittää perheen arkea juuri sopivalla tavalla. Etenkin kolmevuotias Olavi-poika kaipaa jo oman ikäisten leikkiseuraa, isoveljen ollessa kerhossa äidille jää aikaa perheen kuopuksen kanssa.

Erityisen tärkeäksi Peren perheelle on muodostunut perhekahvila, jossa on mukana niin äitejä kuin isiä. Perhekahvilassa vietetty aika on hengähdyshetki, ja samalla saa jutella samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

– On aivan mahtavaa, että Kokemäen kaupunki tarjoaa palveluita, jotka helpottavat omaa arkea. Tuki on tärkeää niin vanhempien kuin lastenkin näkökulmasta, ja kysyntää palveluille on tuntunut olevan paljon. Toivonkin palveluiden säilyvän yhtä hyvinä myös jatkossa, Pere summaa.

Tutustu varhaiskasvatukseen Kokemäellä.