Vuoden kulttuuripalkinnon saaja on seuratalon talkootyöläinen kolmannessa sukupolvessa

Vuoden kulttuuripalkinto myönnetään tunnustukseksi kokemäkeläiselle kulttuuritoimintaa ansiokkaasti harjoittavalle kulttuurijärjestölle, -yhdistykselle, -ryhmälle tai yksittäiselle henkilölle. Vuonna 2021 palkinnon sai kokemäkeläisille tuttu, lupsakka taksimies, Tapani Hulttinen.

Hulttinen on toiminut Kokemäen kulttuurikohteiden paikallisoppaana siitä asti, kun jäi eläkkeelle. Ura taksiautoilijana loi hyvän pohjan paikallistuntemukselle. Tapani Hulttinen pitämässä kiitospuhetta Vuoden Kulttuuripalkinnon saamisen jälkeen.

– Paikallinen historia ja paikat ovat aina kiinnostaneet minua. Taksia ajaessa Kokemäki tuli varsin tutuksi. Lisäksi luen paljon, minulla on ollut hyvin nuoresta pitäen kirja aina kädessä, ja paikallishistoria on tullut tutuksi myös kirjojen lehdiltä, kokemäkeläissyntyinen Hulttinen kertoo.

Paikallisoppaaksi hän päätyi käytyään ensin Niina Uusi-Sepän vetämän opaskoulutuksen. Sittemmin Leena Salminen, paikallinen yrittäjä, otti Hulttiseen yhteyttä ja pyysi oppaaksi. Myös kaupunki halusi hyödyntää Hulttisen osaamista ja niin hänestä tuli koko kaupungin paikallisopas.

Talkootyön voimaa

Seitsemänkymppisellä Hulttisella riittää virtaa. Paikallisoppaan tehtävien lisäksi hän on toiminut jo pitkään Kokemäen seuratalon vapaaehtoisena talonmiehenä ja kiinteistönhoitajana.

Hulttinen päätyi tehtävään osin vahingossa, kun seuratalon puheenjohtaja Auli Mikola houkutteli mukaan yhdistyksen hallitukseen. Ensin Hulttinen kieltäytyi, mutta lupasi harkita asiaa eläköidyttyään. Kun työura tuli päätökseensä, Mikolan seuraaja otti Hulttiseen yhteyttä uudelleen.

– Suostuin mukaan. Seuratalosta pidetään huolta talkoovoimin. Olen itse talkoolainen jo kolmannessa polvessa, sillä myös isäni ja isoisäni ovat aikanaan pitäneet huolta seuratalosta!

Seuratalo on suuri, joten tekemistä riittää. Hulttinen on kuitenkin tehnyt töitä jo 13-vuotiaasta, joten kotiin jääminen tuntuisi oudolta. Hulttisen mukaan onkin tärkeää, että ihmisellä on jokin syy lähteä kotoa.

– Lähden aamulla kahville huoltoasemalle ja siirryn siitä seuratalolle. Emäntä tekee lounaan ja käyn kotona syömässä ja pienillä nokosilla, sitten palaan töiden pariin, Hulttinen kuvailee arkeaan.

Talvipäiviin mahtuu myös metsätöiden tekoa ja kesällä kaadetut puut muuttuvat polttopuiksi.

Palkinto lämmittää mieltä

Hulttisen suku on asunut Kokemäellä jo satojen vuosien ajan. Hulttinen itse on viihtynyt aina Kokemäellä hyvin ja myös hänen vaimonsa on paikallisia. Erityiskiitosta saavat paikalliset palvelut, kuten rautakauppa sekä sähkö- ja putkipalvelut.

Kokemäen kaupungin jakama kulttuuripalkinto tuli Hulttiselle yllätyksenä. Huomionosoituksen saaminen tuntuu ahkerasta talkoo- ja kulttuuri-ihmisestä hyvältä. Koronan vuoksi opastyöt ovat jääneet vähemmälle, mutta sen myötä on ollut enemmän aikaa talkoille.

– En ole koskaan itseäni mainostanut, mutta muut ovat aina tulleet ja pyytäneet mukaan ja nostaneet näin esille. Kulttuuripalkinnosta olen kovin otettu!

Lue lisää aiheesta täältä.