Onko Kokemäellä tulevaisuudessa terveyskeskus – sen päättää tuleva aluevaltuusto

Aluevaalit lähestyvät ja monen mielessä pyörii kysymys, miten vaalit ja niiden tulos vaikuttavat minuun. Tällä hetkellä Kokemäen sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kessote, eli Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Tässä jutussa käymme läpi viisi keskeisintä asiaa, jotka aluevaalien myötä muuttuvat Kokemäellä.

 

  1. Järjestämisvastuu siirtyy

Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisvastuut siirtyvät kaupungeilta ja sairaanhoitopiireiltä hyvinvointialueille 1.1.2023. Aluevaalien myötä Suomeen syntyy uusi hallinnon taso: aluevaltuustot. Satakunnan aluevaltuusto päättää tulevaisuudessa, miten kokemäkeläisten sote-palvelut järjestetään.

  1. Sinä päätät, kuka asioistasi päättää

Satakunnan aluevaltuustoon valitaan kaikkiaan 69 jäsentä ja satakuntalaiset päättävät itse, ketkä ovat päättämässä meille kaikille elintärkeiden palveluiden järjestämisestä. Kokemäellä vastaavat päätökset on nyt tehnyt Kessote. Vain äänestämällä voit vaikuttaa siihen, kuka juuri sinun asioistasi päättää tulevaisuudessa.

Kokemäen terveyskeskukselle osoittava kyltti, taustalla Kokemäen keskusta.

  1. Missä on lähin terveyskeskus?

Aluevaltuusto päättää, missä lähin terveyskeskuksesi on, kuinka nopeasti pääset hoitoon ja missä ikäihmiset hoidetaan. Valtuuston päätäntävaltaan kuuluu niin ikään missä palokunta sijaitsee ja miten koulukuraattoripalvelut järjestetään. Uudistuksen tavoitteena on tarjota kaikille yhdenmukaiset ja oikea-aikaiset palvelut, jotka kehittyvät hyvinvointialueen eli maakunnan asukkaiden tarpeen mukaan.

  1. Aluevaltuusto vastuussa määrärahoista

Yksi aluevaltuuston tehtävästä on päättää, miten valtion määrittelemä budjetti Satakunnan hyvinvointialueella jaetaan. Valtio määrittelee erilaisten tarpeita kuvaavien mittareiden avulla, minkä verran hyvinvointialueen palveluiden tuottamiseksi tarvitaan rahaa. Budjetti kattaa niin terveys- ja sairaanhoitopalvelut, suun terveydenhuollon, sosiaalipäivystyksen, neuvolatoiminnan kuin monet muutkin sosiaali- ja terveyspalvelut.

  1. Vaalit ovat pian!

Aluevaltuustot valitaan aluevaaleilla 23.1.2022 ja ne aloittavat työnsä maaliskuussa 2022. Ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta 2022. Aluevaltuuston toimikausi kestää neljä vuotta. Ehdokkaita Satakunnassa on tarjolla paljon ja myös kokemäkeläisiä ehdokkaita riittää. On siis äänestäjistä kiinni, ketkä sosiaali- ja terveyspalveluista päättävät. Kokemäellä ennakkoäänestyspaikat ovat kaupunginvirasto, kaupunginkirjasto sekä Kauvatsan paloasema.

Lisätietoa vaaleista Kokemäellä löydät täältä.

Yleistä tietoa aluevaaleista löydät täältä.