Terveys on jokaisen vastuulla

Retkeily on kasvattanut suosiotaan. Kokemäen alueella on monia upeita luonto- ja retkikohteita, joissa kesänvietto sujuu rennosti ja turvallisesti ulkoilmassa. Hyvää hygieniaa ei sovi unohtaa reissussakaan.

Päiväretki, yhden yön reissu tai pidempi vaellus – luontokohteissa käy ennennäkemätön kuhina, ja retkeilyvarusteetkin ovat paikoin päässeet loppumaan. Kokeneet eräjormat saavat nyt seuraa uusista innokkaista harrastajista. Kesäisestä luonnosta nauttiessa jokaisen on tärkeää käyttäytyä vastuullisesti ja huolehtia omasta hygieniasta.

Kokemäen retkeilyreiteillä on monipuolisia taukokohteita, kuten laavuja ja nuotiopaikkoja, joissa voi keittää kahvit ja paistaa makkarat. Etenkin kauniilla säällä taukopaikoille voi muodostua ruuhkaa. Vieraisiin seurueisiin on tärkeää säilyttää ulkonakin kahden metrin turvavälit. Odota tarvittaessa omaa vuoroa tai jatka matkaa seuraavaan kohteeseen.

Riskit korostuvat taukopaikoilla

Kiinnitä huomiota hyvään käsihygieniaan, kun kosket yhteiskäytössä oleviin työkaluihin, polttopuihin tai vaikkapa nuotioritilään. Erityisen tärkeää käsien puhdistus on ennen ruuanvalmistusta ja eväiden nauttimista. Retkestä ei pitäisi jäädä luontoon mitään jälkiä, joten tuo roskat mukanasi pois. Pidä huolta, että retkirepussa kulkee aina muutama muovipussi, niin roskat on helppo lajitella heti.

Kesän retkirepun sisältö: hyvä hygienia

Moni luonnossa kulkija tietää kokemuksesta, että käymälät ilahduttavat etenkin pidemmän reitin varrella. Jotta ilo säilyisi myös seuraavalle retkeilijälle, huussissa on syytä asioida siististi sekä käyttää kuiviketta. Käytä paperia säästeliäästi ja pakkaa sitä varoiksi myös omaan retkireppuun. Kädet pitää desinfioida tai puhdistaa kosteuspyyhkeillä huolellisesti aina ennen huussikäyntiä ja sen jälkeen.

Vaikka retkeily ulkona on varsin turvallista kesäpuuhaa, pitää korona-aikaan matkustettaessa aina noudattaa alueen voimassa olevia rajoituksia. Vähänkin oireisena on jäätävä kotiin. Puhelimeen kannattaa ladata Koronavilkku-sovellus viimeistään silloin, kun on lähdössä tien päälle.

Kesän ensiapulaukun sisältö

LÄÄKKEET
Henkilökohtaiset lääkkeet, särkylääke, antihistamiini, ripulilääke, kyypakkaus, maitohappobakteerivalmiste, matkapahoinvointilääke.

VOITEET
Aurinkovoide, hyttyskarkote, hydrokortisonivoide.

TARVIKKEET
Käsidesi, kosteuspyyhkeitä, haavanpuhdistusaine, haavateippiä ja laastareita, sidetaitoksia, tukiside, kertakäyttökäsineitä, pinsetit, punkkipihdit, sakset, kuumemittari, kylmäpakkaus, kondomeja.

Hygieniavinkit turvalliseen kesään

  • Muista huolellinen käsienpesu ja kuivaus! Retkillä ja matkoilla käytä desinfiointiainetta, jos saippuapesu ei ole mahdollinen.
  • Älä koskettele nenää tai suuta.
  • Aivasta ja yski oikein: Käytä samaa nenäliinaa vain kerran ja hävitä se heti käytön jälkeen. Jos paperia ei ole, yski tai aivasta kyynärtaipeeseen. Älä yski tai aivasta kämmeneen.
  • Käytä tarvittaessa kasvomaskia voimassa olevien ohjeiden mukaisesti.
  • Pidä huolta ihosta, sillä vahingoittunut iho on väylä bakteereille.
  • Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (muista myös kylmäketju).
  • Säilytä raaka ja kypsä liha erillään.
  • Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka hyvin.
  • Pese kasvikset huolellisesti.

 

Kesäajan terveyspalvelut Kokemäellä

Kokemäki kuuluu Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään (Kessote) yhdessä Harjavallan, Eurajoen ja Nakkilan kanssa. Kesäkuukausien aikana terveysasemien toiminnassa ja aukioloajoissa saattaa olla muutoksia. Ajantasaisen tiedon löydät aina Kessoten verkkosivuilta.

Kiireellisen hoidon tarpeessa kannattaa ensin soittaa virka-aikaan omalle terveysasemalle. Päivystyksen tarpeessa olevia kokemäkeläisiä hoidetaan arki-iltaisin Harjavallan pääterveysasemalla sekä iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä Satasairaalan päivystyksessä Porissa. Ulkopaikkakuntalaisten päivystyksellinen hoito järjestetään Suomessa aina asuinkunnasta riippumatta.