Kauvatsan paratiisi

Porissa asuvan Lindholmin perheen kesät ja lomat kuluvat mökillä Kauvatsan rauhassa. Satavuotias maalaistalo, lähellä asuvat ystävät ja kylän lämmin tunnelma suojaavat maailman melskeiltä.

Maarit Lindholmin ei tarvitse kauaa miettiä, mikä Kauvatsassa ja perheen vapaa-ajan asunnossa on parasta.

– Nautin valtavasti ympäröivän luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. Kauvatsalla ilmapiiri on välitön ja turvallinen. Kaupungissa en esimerkiksi jättäisi ulko-ovea auki, hän kertoo ja lisää, että mahdollisista hiiristäkin huolehtivat ansiokkaasti perheen kolme kissaa.

Mökki, satavuotias maalaistalo

Prehtin puutarhan naapurissa sijaitseva kaksikerroksinen maalaistalo on alun perin Maarit Lindholmin Hannu-puolison äidin lapsuudenkoti. Vuonna 1926 rakennettu 120-neliöinen talo on kokenut vuosien varrella mittavia remontteja.

– Kaikki pinnat on käyty läpi ja seiniä kaadettu. Hannun lapsuudessa talossa asui seitsemän sisarusta, mutta meille kolmelle riittää pienempikin huonemäärä. Lattiat laitoimme korkkilaminaatista, joka on vanhaa rossipohjaa lämpimämpi vaihtoehto. Lämpöä talon sisälle luo myös vanha leivinuuni.

Ulkorakennukseen tehty pihasauna lämpenee usein, ja uimaankin pääsee altaaseen. Sääksjärven rantaan on Hannu Lindholmin lapsuudesta tuttuja reittejä pitkin noin kilometrin matka. Järveen pulahtamisesta nauttivat kesäkuumalla myös perheen kaksi koiraa.

Täydelliset puitteet etäelämälle

Kun koronavirus alkuvuodesta 2020 pysäytti maailman, Kauvatsan paratiisi nousi entistäkin suurempaan arvoon. Perhe vietti mökillä lopulta koko kevään ja kesän.

Maarit Lindholmin työt sujuivat etänä Pirkanmaalle jo ennen pandemiaa. Metallialan yrittäjänä työskentelevän Hannu Lindholmin työmatka Kokemäen Suokkaan teollisuusalueelle taas lyheni mukavasti, ja perheen poika kävi etäkoulua tietokoneella.

Äidin mukaan nyt 13-vuotias poika on toistaiseksi viihtynyt Kauvatsalla hyvin. Talon yläkerta pelihuoneineen on hänen valtakuntaansa. Mukana kulkevien pelikoneiden lisäksi pihasta löytyy peltoautoa, mopoa, mönkijää ja moottorikelkkaa.

– Peltoa on neljä hehtaaria, joten tilaa ajelulle riittää. Tosin poika odottaa kovasti, että täyttäisi 15 ja pääsisi itse mopolla käymään Gulfilla, Maarit Lindholm nauraa.

Kaikki, mitä ihminen tarvitsee

Maarit ja Hannu Lindholm mökilläGulfin lisäksi Lindholmit pyrkivät käyttämään aktiivisesti muitakin lähiseudun palveluita, kuten apteekkia, taksia, Majavakeidas-ravintolaa ja yleisiä uimarantoja kesäaikaan. Viimeistään kuntakeskuksesta Kokemäeltä löytyy Maarit Lindholmin mukaan kaikki, mitä ihminen tarvitsee – vain lemmikkieläimille pitää tuoda tykötarpeet Porista.

Paikallisista kesätapahtumista, kuten mopokarnevaaleista ja Kauvatsa-päivistä, on jäänyt monia lämpimiä muistoja. Hannu Lindholm kuuluu Kauvatsan Leijoniin, joiden järjestämä juhannusjuhla on ollut keskikesän kohokohta. Vaikka koronarajoitukset ovat nyt peruneet tämänkin tapahtuman, rakasta mökkiä ei kukaan vie pois.

– Sitä olemme kyllä miettineet, onko kahden omakotitalon ylläpidossa mitään järkeä. Kun pojalta loppuu koulunkäynti, taidetaan muuttaa kokonaan Kauvatsalle eläkepäiviä viettämään! Maarit Lindholm haaveilee.

 

 

Kaupunki kannustaa vapaa-ajan asumiseen

Kokemäellä modernin kaupunkikeskuksen palvelut yhdistyvät väljään ja viihtyisään asumiseen – vakituisesti tai vapaa-ajalla. Monipaikkaisuus ja asuinrakennuskannan tehokkaampi käyttö ovat kaupungissa polttavia puheenaiheita. Kyläalueiden vakituisen ja vapaa-ajan asumisen edistäminen on koko Kokemäen etu.

– Suhtaudumme myönteisesti haja-asutusalueiden uuteen asuinrakentamiseen. Kannustamme myös asumattomien rakennusten kunnostukseen ja käyttöönottoon. Mökkien tason nosto tai niiden korvaaminen uusilla ympärivuotisen käytön mahdollistavilla rakennuksilla ei ole ongelma, kaupungin maankäyttöinsinööri Mikko Eskola sanoo ja lupaa, että rakennusluvat ovat koko Satakunnan kilpailukykyisimmät ja nopeimmat.

Monipaikkaistuvassa yhteiskunnassa ja muuttuvassa työelämässä on kasvavaa kysyntää väljille ja viihtyisille työskentely- ja asuinpaikoille. Kokemäen Teollisuuskylän ja operaattoreiden valokuituverkot sekä ykkösluokkainen pohjaveden jakeluverkosto kattavat valtaosan Kokemäen maaseutumaisemista.

– Kokemäen sadoissa tyhjissä asunnoissa on paljon hyödynnettävää potentiaalia. Olemassa olevalle rakennuspaikalle saa useimmiten suoraan rakennusluvalla tehdä uutta rakennuskantaa, Mikko Eskola muistuttaa.


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.