Pyhän Henrikin tie on Suomen vanhin pyhiinvaellusreitti

Suomen vanhin pyhiinvaellusreitti, Pyhän Henrikin tie, pohjautuu Köyliönjärvellä surmansa saaneen Piispa Henrikin vaiheisiin. Reitti alkaa Ylistaron kylästä Kokemäeltä ja kulkee Köyliön ja Nousiaisten kautta Turkuun.

Pyhän Henrikin saarnahuone pyhiinvaellusreitin varrella

Vaikka reitin osuus Kokemäellä on varsin lyhyt, se on Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys ry:n puheenjohtajan Jouni Elomaan mukaan kokonaisuuden kannalta tärkeimpiä kohteita. Historiallisesti arvokas Piispa Henrikin saarnahuone sijaitsee reitin varrella. Se on tiettävästi Suomen vanhin säilynyt puurakennus.

– Kokemäenjokilaakso ja mahdollinen Teljän muinaiskaupunki ovat olleet tärkeitä keskuksia. Pyhän Henrikin tie yhdistää alueen muinaiseen Turkuun.

Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistys käynnisti viime vuonna kehittämishankkeen, jonka avulla on tarkoitus kehittää reitin varrella olevia palveluita. Reitti on hyvin merkitty, mutta yhdistyksen aikeissa on uusia myös reittimerkinnät.

– Haluamme tehdä reitin helpommin löydettäväksi. Suunnitelmissa on mobiiliapplikaatio, josta löytyy niin uudistetut kartat kuin muutakin tärkeää informaatiota, Elomaa kertoo.

Kehittämishanke jatkuu vuoden 2022 elokuuhun asti.


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.