Melontamaisemia moneen makuun

Melonta on monipuolinen harrastus, joka sopii lähes kaikille. Veden ääressä mieli rauhoittuu ja pidemmällä retkellä kuntokin kasvaa. Kokemäellä on useita, eri taitotasoille sopivia melontavesistöjä ja mahdollisuuksia myös välineiden vuokraukseen. Esimerkiksi Ali-Ketolan tila vuokraa välineistöä melomisesta kiinnostuneille.

Kokenut melontaharrastaja Pirjo Reima innostui lajista aikoinaan ystävien esimerkin myötä. Kokemäellä koulukuraattorina työskentelevä Reima on harrastanut melontaa jo vuosikymmenten ajan.

– Jäämerellä melominen on yksi unohtumattomimmista melontakokemuksistani. Upeita maisemia ja melontareittejä on onneksi tarjolla myös lähempänä: Kokemäki on aivan loistava paikka melonnan harrastamiseen, Reima kertoo.

Aloittelijalle sopivia kohteita ovat esimerkiksi Pitkäjärvi ja Sääksjärvi. Jos aiempaa kokemusta melomisesta ei ole, harrastuksen voi aloittaa osallistumalla melontakurssille. Niitä järjestää Kokemäellä Teljän Latu ry. Kokeneempi meloja voi haastaa itsensä Kokemäenjoella.

Melojia joella

– Kajakilla jokea pitkin pääsee paikkoihin, joihin ei veneellä pääsisi. Joki voi kuitenkin olla arvaamaton virtoineen, joten varusteiden tulee olla kunnossa ja pelastusliivien päällä.

Retkelle lähtiessä kannattaa myös muistaa, että Suomen kesässä keli voi muuttua hetkessä. Melomaan lähtiessä kannattaa varautua pahimman varalle, vaikka tiedossa olisi vain lyhyt melontaretki.

– Vedenpitävään pussiin kannattaa pakata mukaan vaihtovaatteet, puhelin, evästä ja juotavaa. Tavarat kulkevat kajakissa mukana helposti ja meloja voi keskittyä nauttimaan luonnosta, Reima vinkkaa.

Melonta sopii lähes kaikille ikään ja kuntotasoon katsomatta. Erityisesti Pirjo Reima suosittelee melontaa istumatyöläisille, sillä melonnassa asento on ryhdikäs ja niin ylä- kuin keskivartalo saa tehokasta liikuntaa. Lisäksi melonta sopii myös esimerkiksi näkörajoitteisille, eikä pyörätuolikaan ole välttämättä este.

– Näkövammaiset voivat nauttia melomisesta kaksikossa. Suosituksena on kuitenkin uimataito, sillä vaikka melottaisiin tyynellä järvellä, kaatumisen riski on aina olemassa. Kaatumista on myös hyvä harjoitella, Reima muistuttaa.

Pirjo Reima on hyödyntänyt melontaa uransa varrella myös työssään. Hän on käynyt aikanaan seikkailukasvatuskoulutuksen Torniossa. Melonta oli koulutuksessa kiipeilyn ja retkeilyn ohella vahvassa roolissa.

Teljän Latu ry järjestää yhden illan melonnan alkeiskursseja myös tänä kesänä. Alkeiskurssit järjestetään alustavasti kahtena (varalla kolmas) peräkkäisenä tiistaina 1.6., 8.6. ja 15.6.2021. Klo 18–21, 6 hlöä/kurssi. Tutustu kurssitarjontaan Teljän Latu Ry:n Facebook-sivuilla.


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.