Metsään pyörällä

Lähimetsät ja vaellusreitit näyttäytyvät aivan uudessa valossa, kun niitä tarkastelee pyörän selästä käsin. Maastopyöräily on kasvattanut kuluneen vuoden aikana huimasti suosiotaan, eikä ihme: pyörällä pääsee pidemmälle kuin jalan, reitin voi valita oman taitotason mukaan ja samalla kuntokin kasvaa.

Janne Mäki, Timo Ruuskanen ja Tommi Talasma maastopyöräilemässä

Kokemäkeläiset Timo Ruuskanen, Janne Mäki, Tommi Talasma (kuvassa) ja Ilari Alaruka ovat kaikki hurahtaneetmaastopyöräilyyn. Ystävykset ovat kolunneet pyörän selässä Kokemäen metsiä, etenkin Pitkäjärven maastossa.

– Pitkäjärvi on maastona sellainen, että aina löytyy jotain uutta. Siellä on paljon helppoja reittejä aloittelijalle, mutta myös haasteita hurjapäisemmille, Alaruka kuvailee.

Miesten mukaan maastopyöräily on mukavaa kuntoilua, joka onnistuu myös isommalla porukalla. Turvavälitkin säilyvät luonnostaan. Mäki kuvailee pyöräilyä hyväksi tavaksi nollata pää esimerkiksi työpäivän päätteeksi.

– Tässä lajissa on ihan itsestä kiinni, haluaako lähteä tekemään raskasta liikuntasuoritusta vai ennemmin nautiskelemaan maisemista ja luonnon rauhasta.

Alaruka on ollut ideoimassa Kokemäellä virallista maastopyöräilyreitistöä, mutta hanke on vielä kesken ja vailla vetäjää. Kokemäellä on hänen mukaansa paljon potentiaalia maastopyöräilyn näkökulmasta, sillä valmiita polkujakin on jo olemassa. Tällä hetkellä Kokemäelle tullaan pitkienkin matkojen päästä, mutta lisääkin voisi olla tulijoita, jos virallinen reitistö olisi olemassa.

Jos omaa maastopyörää ei ole, sellaisen voi myös vuokrata Pitkäjärven vapaa-aikakeskukselta. Kypärä on ehdoton varuste, minkä lisäksi mukaan kannattaa pakata pieni ensiapulaukku, vettä ja pientä evästä, työkalut puhjenneen renkaan varalle ja puhelin, jossa on riittävästi virtaa.

– Pyöräillessä kannattaa muistaa jokamiehen oikeudet. Polkea saa lähes missä vaan, kunhan ei vaurioita luontoa, miehet muistuttavat.


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.