Opiskelupaikka löytyi Kokemäeltä

Karoliina Nieminen ja Kaisla Sandell muuttivat Kokemäelle puutarha-alan opintojen perässä. Ensimmäisenä opiskeluvuotena molemmat asuivat asuntolassa, mutta nyt kummallakin on oma koti Kokemäellä.  

Saskyn Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistossa Kokemäellä järjestetään ammatillista koulutusta noin 300 opiskelijalle. Kokemäellä voi opiskella niin eläintenhoitajaksi, maaseutuyrittäjäksi, putkiasentajaksi kuin puutarhuriksikin.

Eurajoelta kotoisin olevalle Karoliina Niemiselle opiskelupaikka Kokemäellä oli unelmien täyttymys, sillä puutarha-alan opinnot olivat kiinnostaneet häntä lapsesta asti. Myös raumalaislähtöiselle Kaisla Sandellille puutarha-ala oli ensisijainen vaihtoehto.

Molemmat aloittivat opintonsa Kokemäellä jo vuonna 2019. Aluksi he asuivat oppilaitoksen asuntolassa, mutta vuosi sitten kesällä molemmat päättivät muuttaa vuokralle omaan kotiin.

– Asuntola oli edullinen ja helppo vaihtoehto, mutta oma rauha ja oma keittiö puuttuivat. Nyt kodista saa myös helpommin omannäköisen, nuoret naiset perustelevat omilleen muuttamista.

Etäopinnot haastavat käytännön opetuksen

Sekä Nieminen että Sandell ovat viihtyneet Kokemäellä hyvin. Palvelut ovat lähellä, joskin koronan vuoksi arki kuluu lähinnä etäopintojen ja kotitöiden parissa. Toisinaan nuoret tapaavat myös ystäviään. Korona on vaikuttanut opintojen etenemiseen.

Opiskelija Kaisla kerää paprikoita

– Esimerkiksi viime keväänä meidän olisi pitänyt opiskella kukkien sidontaa, mikä osoittautui etänä melko haastavaksi, Sandell kertoo.

Lähiopetusta vaativia asioita onkin opeteltu käymällä opettajan luona yksi opiskelija kerrallaan. Muutenkin opinnot ovat vaatineet aiempaa enemmän oma-aloitteisuutta.

Kesällä molemmat Sandell ja Nieminen aikovat lomailun ohella olla myös töissä. Sandell työskentelee kesäkuun ajan koulun puutarhalla, Nieminen taas aikoo työskennellä isänsä apuna peltotöissä touko-kesäkuun ajan.

Historiaa ja upeaa luontoa

Kokemäellä asuviin nuoriin ovat tehneet vaikutuksen paikallinen historia ja kaunis luonto.

Opiskelija Karoliina hoitaa kukkia– Kokemäenjoki on upea, ja sen rannalla tulee vietettyä aikaa etenkin kesällä, Nieminen sanoo.

Sandell toivookin, että Kokemäellä nostettaisiin historia vielä vahvemmin esiin ihan arkisissakin paikoissa.

– Nuoret käyvät esimerkiksi Orjapaadella, mutta harva tuntee paikan historiaa. Olisi hienoa, jos paikan historiasta olisi jokin opastaulu, josta kiinnostuneimmat voisivat oppia lisää.

Tulevaisuus on molemmilla nuorilla vielä auki. Kokemäelle jäämistä ei pidetä mahdottomana ajatuksena, mutta lopulta tulevaisuuden suunnan määrittelee se, mistä saa töitä. Nyt molemmat nuoret haluavat kuitenkin nauttia opiskeluajoista ja tulevasta kesästä.


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.