Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Työllisyyden kuntakokeiluja koskeva laki astui voimaan maaliskuun alussa, ja Kokemäellä kokeilusta vastaa nelihenkinen työvoima-asiantuntijoiden tiimi.

Tiimityöllä kohti parempia työllisyyspalveluita

Työllisyyden kuntakokeilun myötä julkisen työvoima- ja yrityspalvelulain mukainen palvelunohjaus ja neuvonta siirtyivät pääosin Kokemäen kaupungin vastuulle. Nelihenkinen työvoima-asiantuntijoiden tiimi mahdollistaa työvoimapalvelut kokemäkeläisille paikallisesti. Tuetun työllistymisen palveluista vastaavan Kirsi Kujansuun mukaan asiakkaille voidaan nyt tarjota yksilöllisempää palvelua.

– Kokeilun myötä asiakkaiden ei tarvitse lähteä hakemaan TE-keskuksen palveluita muualta, vaan ne saadaan Kokemäeltä. Työllisyyspalvelut ovat toimineet jo aiemmin Kokemäellä, työ- ja elinkeinotoimiston palveluita emme ole aiemmin tarjonneet, Kujansuu kertoo.

Kujansuun lisäksi tiimiin kuuluvat työnvälitys- ja koulutuspalveluista vastaavat Aila Salonius ja Riina Rauta sekä monialaisista palveluista vastaava Tuula Mäntylä, joka jakaa työaikansa Ulvilan ja Kokemäen välillä. Vaikka Kokemäen työllisyyspalveluiden asiakasmäärät ovat pieniä verrattuna suurempiin kaupunkeihin, tiimi uskoo kokeilun tuovan monia etuja Kokemäelle.

– Kuntakokeilun myötä eri toimijat ovat nyt saman katon alla, mikä parantaa asiakkaiden asemaa, Rauta toteaa.

Korona vaikuttaa myös työllisyyspalveluihin

Kuntakokeilussa asiakas saa oman vastuuvirkailijan, jonka kanssa hänen on helppo asioida. Korona on kuitenkin vaikuttanut myös työllisyyspalveluihin, ja palveluita on jouduttu tarjoamaan esimerkiksi puhelimitse. Asiakkaiden kyky hoitaa asioita etänä kuitenkin vaihtelee. Etenkin nuoret loistavat etäpalveluiden käytössä ja asiointi on mutkatonta, osalle taas verkkopalvelut tuottavat haasteita.

– Osa asiakkaista kokee, että kasvokkaiset tapaamiset ovat parempia, ja pyrimme toki niitä järjestämään koronan sallimissa rajoissa, Aila Salonius vakuuttaa.

Työttömien ja lomautettujen määrä on vaihdellut pitkin vuotta, mutta Tuula Mäntylän mukaan esimerkiksi kesäksi avoimia työpaikkoja on runsaasti tarjolla. Yritysten työvoimatarve kuitenkin vaihtelee ja korona voi vielä muuttaa kesänkin tilanteen.

Tiimityöllä kohti parempia tuloksia

Työllisyyspalveluiden laadun takaamiseksi Kokemäellä tehdään tiiviisti yhteistyötä esimerkiksi valtiolle jääneiden TE-palveluiden ja Kelan kanssa. Kuntakokeilun aikana yhteistyö eri tahojen kanssa jatkuu ja kehittyy. Lisäksi työvoima-asiantuntijoiden oma tiimityö on tärkeässä roolissa. Erityistä kiitosta tiimille antaa vajaa vuosi sitten valmistunut Riina Rauta, joka työskentelee myös työpajaohjaajana Kokemäen kaupungilla.

– On mahtavaa päästä työskentelemään asiansa osaavien konkareiden kanssa. Vaikka olemme olleet tiimi vasta hetken, tiedän, että näiltä naisilta voi pyytää apua milloin vain, Rauta toteaa.

Tiimin konkarit ovat tehneet töitä yhdessä jo aiemminkin, osa tiiviimmin, osa satunnaisemmin. Etenkin kuntakokeilun alussa tiimityö on tärkeää, vaikka luvassa on varmasti myös itsenäisempää tekemistä.

– Tällä hetkellä meillä on vielä puhelinlinjat enemmän auki kuin kiinni toinen toisillemme, naiset kuvaavat kuntakokeilun alkumetrejä.

Satakunnan työllisyydenhoidon alueista mukana kuntakokeilussa ovat Kokemäen lisäksi Pori ja Ulvila. Kuntakokeilu jatkuu kesäkuulle 2023, ja kunnat tekevät kokeilussa myös yhteistyötä. Työllisyyden kuntakokeiluun siirtyvät kaikki muut paitsi ansiosidonnaista päivärahaa saavat työttömät työnhakijat. Kokeilun piiriin siirtyvät myös kaikki alle 30-vuotiaat tai äidinkielekseen jotain muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvat työttömät työnhakijat. Asiakkuuden siirtymisestä kuntakokeiluun ei henkilöasiakkaan itsensä tarvitse murehtia, sillä siirtymisestä ilmoitetaan hänelle henkilökohtaisesti joko kirjeitse tai TE-toimen Oma Asiointi -palvelussa.

Lisätietoa kuntakokeilusta