Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Kokemäen uuden päiväkodin johtaja Merja Sjöblom aloitti työt Kokemäellä vuoden alusta.

Päiväkodin johtaja vastaa siitä, että päiväkodin arki toimii

Harjavaltalainen Merja Sjöblom on jo kolmatta kertaa uransa aikana mukana uuden päiväkodin perustamisessa. Lastantarhanopettajaksi vuonna 1989 valmistunut Sjöblom ei ole suoranaisesti hakeutunut uusiin päiväkotiprojekteihin, vaan ne ovat tulleet uran varrella vastaan sattumalta. Merja Sjöblom valittiin Kokemäen uuden päiväkodin johtajaksi.

Uransa alussa Sjöblom työskenteli Harjavallan sairaalan päiväkodissa ensin lastentarhanopettajana ja myöhemmin päiväkodin johtajana. Kun Eurassa vuonna 2000 valmistui ensimmäinen vuoropäiväkoti, hänet valittiin päiväkodin johtoon. Yhdeksän vuotta myöhemmin Sjöblom palasi töihin kotipaikkakunnalleen Harjavaltaan ja vuodesta 2014 alkaen hän oli jälleen mukana uuden päiväkodin perustamisessa. Kyseisen päiväkodin johtajaksi hänet valittiin vuonna 2017.

Kokemäen Villa Vilinän johtajaksi valituksi tullessaan Sjöblomilla oli siis jo käsitys siitä, mitä päiväkodin perustaminen oikeastaan tarkoittaa ja mitä kaikkea siinä tulisi ottaa huomioon.

– Vaikka päiväkoti avaa ovensa vasta elokuussa, työtä riittää koko kevääksi. Päiväkotiryhmillä on jo nimet ja varhaiskasvatuksen opettajat sekä vakituiset hoitajat tietävät, missä yksikössä kukin työskentelee syksyllä. Käynnissä ovat myös viimeiset rekrytoinnit ja kalusteiden kilpailutus, Sjöblom luettelee.

Uudet työtiimit saavat kevään aikana myös koulutusta ja tukea tiimiytymiseen, koronan asettamat rajoitukset huomioiden.

Uusi päiväkoti mahdollistaa toimivan arjen

Päiväkodin johtajan työhön mahtuu Merja Sjöblomin mukaan ”kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä”. Työn tavoitteena on mahdollistaa päiväkodin sujuva arki, lasten etu edellä.

– Teen paljon sellaista, mikä ei välttämättä näy ulos päin. Osallistun esimerkiksi henkilöstö- ja taloushallinnon tehtäviin, olen mukana erilaisissa toimikunnissa ja teen yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa, Sjöblom kertoo.

Erityisesti henkilöstöhallinto vie ison siivun päiväkodin johtajan työajasta. Johtajan vastuulla on niin työaikojen ja lomien suunnittelu sekä työhyvinvoinnin edistäminen. Suuren palapelin kokoaminen mahdollistaa sen, että perustyölle lasten kanssa riittää tarpeeksi aikaa. Kaiken suunnittelun keskiössä ovatkin lapset.

– Ilman lapsia varhaiskasvatusta ei olisi. Teemme työtä mahdollistaaksemme mahdollisimman tasokkaan varhaiskasvatuksen.

Rakenteilla oleva uusi päiväkoti saa Sjöblomilta kehuja. Siinä missä nyt käytössä olevia tiloja ei ole välttämättä suunniteltu päiväkotikäyttöön, uusi rakennus on tehty alusta alkaen lapsia ajatellen. Toimintaan sopivat tilat tekevät päiväkodin arjesta sujuvampaa.

– Vanhat tilat voivat olla kodikkaat ja viihtyisät, mutta niissä ei ole huomioitu esimerkiksi akustiikkaa. Se voi tuntua pikkuseikalta, mutta monet käytännön esimerkit ovat osoittaneet, että esimerkiksi huono akustiikka lisää lasten tarvetta korottaa ääntään, jotta oman äänen saa kuuluviin. Se lisää levottomuutta koko päiväkodissa, Sjöblom kuvailee.

Kylät tutuiksi

Vaikka Sjöblom on työskennellyt Kokemäellä vasta kuukauden ajan, hän on ollut tyytyväinen uuteen työhönsä. Työhön on mahtunut paljon perehdytystä ja Sjöblom on päässyt osallistumaan esimerkiksi kokouksiin, jotka ovat vauhdittaneet uuden työn sisäistämistä.

– Minut on otettu todella lämpimästi vastaan. Olen saanut kaiken tarvitsemani tiedon ja haluankin kiittää kaikkia niitä tahoja, jotka ovat olleet mukana näinä ensimmäisinä viikkoina, Sjöblom sanoo.

Kokemäki on Sjöblomille tuttu kaupunki jo lapsuuden kesistä – silloin hän pyöräili kavereiden kanssa Pitkäjärvelle kesäisin uimaan. Vaikka kaupunki on tavallaan tuttu, myös opeteltavaa riittää.

– Kokemäellä on valtava määrä pieniä kyliä, mutten vielä tunne niitä kaikkia. Olen opetellut niiden sijainteja ja nimiä pikkuhiljaa, Googlen karttapalvelu apunani, Sjöblom naurahtaa.

Uudesta Villa Vilinästä löydät lisätietoa muun muassa täältä. Seuraa myös Kokemäen kaupungin Facebook-sivua ja katso video päiväkodilta täältä.