Harjoittelijasta hallintojohtajaksi

Essi Piiroinen aloitti työt Kokemäen kaupungilla keväällä 2019 hallinnon harjoittelijana. Puolessatoista vuodessa on tapahtunut paljon, sillä nyt hän on kaupungin hallintojohtaja ja tuuraa myös kaupunginjohtajaa.

Kuvassa kaupungin hallintojohtaja Essi Piiroinen.

Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevalle Essi Piiroiselle Kokemäki oli aluksi täysin vieras. Navigaattorin avulla hän löysi kuitenkin perille ja kaupunki tuli pian tutuksi. Kokemäki on osoittautunut Essin silmissä sympaattiseksi pikkukaupungiksi, jonka kaduilla vastaantulijat tervehtivät iloisesti.

– Siirryn usein paikasta toiseen pyörällä. Lyhyet välimatkat luovat kaupunkimaisuuden tuntua, mutta samassa vastaan voi tulla traktori! Kokemäen upeissa maisemissa kelpaa viilettää kokouksesta toiseen, Piiroinen iloitsee.

Kokoukset täyttävät hallintojohtajan päivät

Essi Piiroisen työpäivä starttaa työllisyyspalveluiden työpajalta, mistä hän suuntaa kaupungintalolle. Työpäivään mahtuu yleensä useita kokouksia: hallintojohtaja on mukana päättämässä niin henkilöstö-, elinkeino- kuin ICT-asioista. Lisäksi Piiroinen hoitaa hallinto-osaston osastopäällikön tehtäviä. Päivät eivät välttämättä aina yksin riitä, vaan kokouksia saattaa olla myös iltaisin.

– Osallistun kaupunginhallituksen ja valtuuston kokouksiin sekä lautakuntiin virkaa toimittavana kaupunginjohtajana. Yritän ehtiä mukaan myös yrittäjäjärjestön kokouksiin, Piiroinen luettelee.

Pitkät päivät saattavat kuulostaa hengästyttäviltä, mutta Piiroinen on löytänyt oman tapansa selvitä hektisestä arjesta.

– Kun olen jossain mukana, niin pyrin olemaan sataprosenttisesti läsnä. Kun jotain tehdään, niin tehdään täysillä, mutta keskitytään vain yhteen asiaan kerrallaan, Piiroinen neuvoo.

Parasta hallintojohtajan työssä on Piiroisen mielestä poikkihallinnollisuus: työhön kuuluu yhteistyö niin kaupungin eri osastojen kuin muidenkin kuntaorganisaatioiden kanssa. Useiden eri tahojen kanssa työskentely auttaa hahmottamaan kokonaisuuksia ja mahdollistaa myös täysin uudenlaiset ideat.

Luvassa uusia tuulia

Kokemäen kaupunki on tänä syksynä monella tavalla uuden edessä. Ensinnäkin kaupungille valitaan pian uusi kaupunginjohtaja, joka tuo varmasti mukanaan uutta väriä. Lisäksi pian käynnistyy työllisyyden kuntakokeilu, josta Piiroinen on erityisen innoissaan. Siinä missä työllisyyspalvelut siirtyvät Kokemäen kaupungin hallintaan, sosiaalipalvelut siirtyvät kuntayhtymälle.

– Sosiaalipalveluiden siirtyminen on suurimpia hallinnollisia muutoksia, joita Kokemäellä on koskaan ollut. Uskon muutoksen olevan pelkästään positiivinen ja tuovan mukanaan paljon hyvää, Piiroinen kertoo.

Jos Piiroisen pitäisi valita yksi asia, jota opettaa kokemäkeläisille, se olisi itsensä kehumisen opettelu.

– Kokemäki on upea kaupunki loistavilla palveluilla, mutta olemme usein liian nöyriä ja unohdamme kehua itseämme! Toivon, että kertoisimme ylpeydellä muillekin, miten mahtavasta paikasta on kysymys! Piiroinen päättää.