Korona pysäytti ravintola- ja matkailualan sataprosenttisesti

Pitkäjärven vapaa-aikakeskus on monille tuttu leiri- ja vapaa-ajanviettopaikka. Yrittäjä Mika Lavonius luettelee vapaa-aikakeskuksen ohella pitkän litanian muita yrityksen tuottamia palveluita: rantaterassi Pitkäjärvellä tarjoaa kesän herkkuja, lounasravintola Kellari palvelee Kokemäen keskustassa ja catering-palvelusta saa tarjoilut erilaisiin tilaisuuksiin.

Kalenteri oli vielä ennen koronaa täynnä, mutta kun pääministeri Sanna Marin suositteli maaliskuun alussa ravintoloiden kiinni laittamista, kalenteri tyhjeni.

– Viimeinen leiri pidettiin aivan maaliskuun alussa, sen jälkeen kaikki leirit peruttiin. Toimintamme loppui sataprosenttisesti, Lavonius kertoo.

Nyt tilanne näyttää kuitenkin jo valoisammalta: ensimmäinen koronan jälkeinen leiri starttasi kesäkuun alussa.

Pitkäjärven vapaa-aikakeskukselle apu löytyi koronatuesta

Pitkäjärven vapaa-aikakeskuksen hiljentyessä menot jatkoivat pyörimistään. Joitain laskuja Lavonius sai siirrettyä tai keskeytettyä, mutta ylläpitokuluja oli mahdotonta katkaista. Ratkaisu tukalaan tilanteeseen löytyi ELY-keskuksen koronatuesta.

– Prosessi oli helppo ja sain ELY-keskukselta erinomaista neuvontaa tuen hakemiseen. Tuella oli yrityksellemme valtava merkitys, Lavonius vakuuttaa.

Vaikka henkilöstöä jouduttiin lomauttamaan, toivo paremmasta tulevaisuudesta ei sammunut. Nyt sekä Kokemäen keskustassa sijaitseva lounasravintola että rantaterassi ovat avanneet ovensa ja kalenterikin on taas täyttynyt leireistä.

Kotimaanmatkailu nostaa päätään

Rajoitukset iskivät ravintola- ja matkailuyrittäjiin rankalla kädellä, mutta Lavonius ei ole pahoillaan hallituksen linjasta.

– Poikkeustila oli paikallaan, koska Suomi näyttää nyt säästyneen pandemialta melko vähällä. Nyt on aika keskittyä tulevaisuuteen, hän toteaa.

Lavonius toivoo suomalaisten hyödyntävän kotimaan matkailupalveluita nyt, kun kaukomaille ei pääse. Etenkin perhematkailuun tulisi hänen mukaansa tehdä investointeja, jotta lähimatkailu ei olisi vain koronakesän trendi.

– Suomessa on hienoja paikkoja ihan omissa nurkissa. Nyt jos koska kannattaa tutustua oman lähialueen matkailumahdollisuuksiin! Lavonius kannustaa.

Tutustu Pitkäjärven toimintaan täällä.

Lue myös aikaisempi artikkeli koronatukea saaneesta kokemäkeläisestä yrittäjästä täältä.