Mökkeily Kokemäen rauhassa ja Pitkis Sportin vauhdikas meno ovat kuuluneet toimittaja Matti Toivosen kesälomiin jo vuosikymmeniä. Vaikka tämä kesä on vähän erilainen, kotiseuturakkaus kantaa.

Kokemäkeläislähtöinen Matti Toivonen on monille tuttu Ylen Puoli seitsemän -ohjelman toimittajana. Hän on ollut mukana ohjelmassa jo yli kymmenen tuotantokauden ajan. Uralle on mahtunut monenlaista, aina toimittajatyöstä muusikon hommiin.

Vuonna 1964 syntynyt Toivonen kasvoi Kokemäellä, Kolsin voimalaitoksen kupeessa. Hänen isänsä työskenteli voimalaitoksella, ja joki ja sen varsi ovatkin Toivoselle ne kotiseudun rakkaimmat maisemat.

– Niinhän sitä sanotaan, että miehen voi nostaa pois Kokemäenjoesta, mutta jokea ei miehestä, Toivonen tokaisee lapsuutta muistellessaan.

Lukion jälkeen Toivonen lähti ensin Tampereelle ja myöhemmin Helsinkiin. Isänsä menehdyttyä vuonna 2005 Toivonen lunasti perheen rantasaunan itselleen.

– Olen viettänyt lähes kaksi vuosikymmentä kesälomia Kokemäellä. Vaikka niin meri- kuin järvimaisemat ovat kesällä upeita, niin minua viehättää kyllä eniten juuri joki ja sen virtaava vesi. Ne tuovat mieleen paljon muistoja elämän varrelta.

Korona muutti työkuvioita

Puoli seitsemän -tekijäkaartiin palannut Toivonen teki talven ajan taustatoimittajan töitä TV1:n poliittiseen satiiriohjelmaan Noin Viikon Studioon. Koronan vuoksi työ on kuitenkin ollut erilaista. Studiossa saa olla kerrallaan maksimissaan 10 henkeä, mikä vaikuttaa ohjelmien tekemiseen.

– Yleisradiossa aloitettiin etätyöt jo viikkoja ennen muuta maata, ja olemme noudattaneet tarkkaa kriisisuunnitelmaa, Toivonen kertoo.

Suurin osa tekijöistä pysyy kotona, mutta yllättäen työt pyörivät erityisoloista huolimatta verrattain normaalisti.

– Vaimoni työskentelee myös media-alalla. On kurjaa seurata vierestä, miten kovat ajat yksityisellä puolella nyt on.

Kesälomasuunnitelmat uusiksi

Kesämökillä rentoutumisen ohella Matti Toivoseen saattaa törmätä Kokemäellä Pitkis Sport -leirillä.

– Koulupoikana pelasin Pitkiksellä lentopalloa. Panimme aikuisina vahingon kiertämään lapsillemme. Olen ollut mukana leiriorganisaatiossa jo kahdeksan kesää, nyt tiedotuspäällikkönä.

Toivonen harmittelee leirin peruuntumista, sillä satojen vapaaehtoisten hyvin tehty työ leirin eteen jää nyt hyödyttömäksi.

– Lähes tuhat viisisataa lasta perheineen joutuu miettimään lomasuunnitelmat uudestaan. Sama pätee minun perheeseeni: aina juhannuksen jälkeen on lähdetty leirille, ja nyt niin ei käykään, Toivonen päivittelee.

Harmituksesta huolimatta Toivonen kertoo seuraavansa Kokemäen tapahtumia ylpeydellä. Pienelläkin paikkakunnalla voi olla ”kova meno”.

– On hauska nähdä, miten vireää ja yllätyksellistä toimintaa Kokemäellä on! Toivonen kehuu muun muassa Vastavirtarockia ja Riverside Kustom Day -tapahtumaa.

Teksti: Tytti Wallenius
Kuva: Matti Toivonen kotialbumi

Matti Toivonen


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.