Koronatuki mahdollisti liiketoiminnan jatkumisen

Kokemäellä jo neljän vuosikymmenen ajan parturi-kampaajana työskennellyt Tarja Uusitorppa on yksi kaupungin koronatuen saaneista yrittäjistä. Kahden tuhannen euron yksinyrittäjän tuki mahdollisti uuden toimitilan avaamisen.

– Toimin aiemmin tuolivuokralaisena liikehuoneistossa, jonka olin itse myynyt neljä vuotta sitten. Koronan vuoksi näin parhaaksi siirtyä omiin tiloihin, toukokuussa 60 vuotta täyttävä Uusitorppa kertoo.

Maaliskuussa lähes kaikki Uusitorpan asiakkaat peruivat kampaamoaikansa. Etenkään riskiryhmään kuuluvat asiakkaat eivät uskaltaneet tulla kampaamoon, jossa oli useita ihmisiä samanaikaisesti paikalla. Kun Uusitorppa avasi uudet tilat yksin, moni asiakas palasi kampaajan penkkiin.

– Asiakasvirta on taas vilkastunut, joten vaikeista ajoista huolimatta, minulla on hyvä fiilis. Kaupungin tuki mahdollisti minulle ikään kuin uuden alun, Uusitorppa iloitsee.

Huoli yrittäjistä

Tarja Uusitorppa on ollut monen yrittäjän tavoin uuden äärellä poikkeusolojen aikana. Vuonna 1979 parturi-kampaajaksi valmistunut Uusitorppa ei ole koskaan ollut työttömänä, joten asiointi muun muassa Kelan kanssa on ollut vierasta.

– Olen joutunut täyttämään useita lomakkeita ja asiointi ei ole aina ollut helppoa. Kokemäen kaupungin tarjoama tuki oli poikkeus: sain todella hyvin apua ja neuvontaa, ja hakuprosessi oli helppo, Uusitorppa kehuu.

Uusitorppa on huolissaan yrittäjien tilanteesta, vaikka ei osaakaan arvioida tulevaa.

– Kelan työmarkkinatukea maksetaan työttömäksi jääneille yrittäjille vain kesäkuun loppuun asti. Mitä sen jälkeen tapahtuu? En myöskään pidä siitä ajatuksesta, että arvonlisäveroja palautettaisiin yrittäjille lainanomaisesti. Monelle yrittäjälle verojen takaisinmaksu voi olla mahdotonta koronan jälkeen.

Epäselvästä tilanteesta huolimatta, Uusitorppa on tyytyväinen tilanteeseensa.

– Olen iloinen, että minulla ei ole laskuja rästissä. Syön vaikka pelkkää makaronia, jos saan sen ansiosta pidettyä yritykseni talouden hallinnassa, Uusitorppa nauraa.

 

Tarja Uusitorppa palvelee uusissa tiloissa osoitteessa Kilkunkatu 12 (vanhan käräjätalon yläkerta, 2. kerros).

Lue lisää yksinyrittäjien tuesta Kokemäellä.