Koronavirusepidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneet yksinyrittäjät voivat saada kotipaikkakunnastaan 2000 euron avustuksen menojen kattamiseen.

Kokemäen kaupunki käynnistää tuen jakamisen pikaisella aikataululla, jotta apu saadaan perille mahdollisimman nopeasti. Hakemusten käsittelyyn saadaan tukea Prizztech Oy:ltä. Kaupungilla on myöskin varauduttu tekemään tukipäätökset ripeästi.

2000 euron avustuksen saamisen ehtona on, että
– yrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat koronvirusepidemian takia merkittävästi heikentyneet 16.3.2020 jälkeen. Merkittäväksi heikentymiseksi katsotaan, että tulot ovat pienentyneet vähintään 30 % edelliseen tilikauteen verrattuna. Hakija voi olla yksinyrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palkattua työvoimaa (myös freelancerit ja kevytyrittäjät) yritysmuodosta ja toiminnan rahoitustavasta riippumatta.
– yritystoiminta on päätoimista.
– yrittäjällä on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutusnumero) TAI hän voi esittää vähintään 20 000 €:n vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen.
– yrittäjä toimii Suomessa.
– yrittäjällä on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan (yritystoiminta on ollut kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätökseen tai ennakkoveroilmoitukseen perustuen).
– verovelallisella yrittäjällä on Verohallinnon hyväksymä maksusuunnitelma velan maksamiseksi.
– avustuksen avulla yrittäjän on mahdollista jatkaa liiketoimintaa.
– avustus käytetään yritystoiminnan 16.3.-31.8.2020 välillä syntyneiden menojen kattamiseksi, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannuksiin sekä kirjanpito- ja muihin toimistomenoihin, mutta ei kuitenkaan yrittäjän palkkaan.
– yksinyrittäjä täyttää nk. de minimis –ehdot, eli viimeisen 3 vuoden aikana saatujen tukien määrä ei ylitä 200 000 euroa.

Yrittäjä voi saada avustuksen ainoastaan päätoimestaan, vaikka hänellä olisi muutakin yritystoimintaa. Avustus ei koske useamman yrittäjän yhteistä yritystoimintaa (esimerkiksi yrittäjäpariskuntaa tai osakeyhtiön osakkaita), vaan he voivat hakea tuke ELY-keskukselta. Avustus ei koske myöskään maatalousyrittäjiä.

Yksinyrittäjien sähköinen tukihaku on nyt avattu osoitteessa:

https://asiointi.digiloikka.fi/formpro/eservices/pori/Aloita/YksinyrittajannavustushakemusKokemaki

Saat vahvistuksen päätöksestä ensisijaisesti ilmoittamaasi sähköpostiin tai sen puuttuessa postiosoitteeseen.

Avustus maksetaan tilillesi noin viikon kuluessa myönteisen avustuspäätöksen tekemisestä.

Myönteisen päätöksen saaneille toimitetaan seurantakysely syksyn 2020 aikana, johon avustuksen saajan tulee vastata (tarkemmat ohjeet tulevat kyselyn mukana).

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja myönteisen päätöksen saaneiden yrittäjien tuet maksetaan vastaavassa järjestyksessä.

Yksinyrittäjä saa myös työmarkkinatukea

Yrittäjä voi nyt hakea lisäksi työmarkkinatukea Kelalta ilmoittautumalla työnhakijaksi TE-toimistoon. Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista ja se koskee yksinyrittäjien lisäksi kaikkia tukiehdot täyttäviä yrittäjiä. Yksinyrittäjälle tarkoitettu 2000 €:n avustus ei vaikuta työmarkkinatuen määrään.

Katso myös ”Kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta koronavirustilanteessa” työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta.

Kokemäen kaupunki 17.4.2020