Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Nyt esittelyvuorossa on nuorisotyöntekijä Jenni Kotajärvi, joka on ollut töissä Kokemäellä puolitoista vuotta. Hän on myös yksi Kokemäen somelähettiläistä.

Nuorten kohtaaminen tärkein työtehtävä

Kun Jenni Kotajärvi haki vuonna 2018 Kokemäen kaupungin nuorisotyöntekijän vakipaikkaa, ei hän uskonut saavansa sitä. Hän oli valmistunut vuotta aiemmin sosionomiksi ammattikorkeakoulusta ja erikoistunut erityiskasvatukseen ja kehitysvammatyöhön, eikä työ nuorten parissa ollut päällimmäisenä ajatuksissa.

– Kokeilin kepillä jäätä ja olen iloinen, että sain tämän mahdollisuuden. Olen viihtynyt Kokemäellä todella hyvin ja työ on unelmieni täyttymys, vaikken tiennyt sitä vielä hakiessani, Eurajoella asuva Jenni iloitsee.

Nuorisotyöntekijän päivä kuluu pitkälti nuorten parissa. Päivä starttaa usein toimistotyöllä: sähköpostit, tapahtumien suunnittelu ja markkinointi ovat tärkeä osa työtä. Tärkeässä roolissa on myös sosiaalinen media ja sen hyödyntäminen osana nuorisotyön eri muotoja. Kuitenkin suurin osa työstä on niin kutsuttua tilatyötä. Perinteinen nuorisotalo on auki kolmesta neljään kertaa viikossa.

– Teemme yhteistyötä niin koulujen kuin seurakunnankin kanssa. Nuorisotila on kuitenkin se tärkein paikka nuorten kohtaamiseen. Ennen nuorten paikalle saapumista käymme kaupassa, tarkistamme tilan siisteyden ja seuraamme nuorten sometilejä. Näin pysymme perillä siitä, mitkä puheenaiheet ovat milloinkin pinnalla, Jenni kuvailee työtään.

Biljardia ja juttelua

Nuorisotalolla käy normaalina iltana jopa nelisenkymmentä nuorta. Puolet kävijöistä ovat ydinporukkaa, joka nähdään nuokkarilla aina sen ollessa auki. Vaihtuvuuttakin on, jopa yli kuntarajojen. Nuorisotalo on auki joka toinen perjantai ja silloin paikalle saattaa ilmestyä jopa kuusikymmentä nuorta. Perjantaisin nuorisotalo on myöhempään auki ja se näkyy myös nuorten ikäjakaumassa. 16-vuotiaita ja sitä vanhempia nuoria on silloin eniten paikalla.

Moni muistaa omasta nuoruudestaan nuorisotilojen biljardipöydät. Biljardi on säilyttänyt suosionsa vuosikymmenten halki ja sellainen löytyy myös Kokemäen nuokkarilta. Muihin ajanviettotapoihin kuuluu erilaisten konsoli-, lauta- ja korttipelien pelaaminen. Joskus nuokkarilla järjestetään myös spesiaaleja iltoja, esimerkiksi juhlapyhien innoittamana.

– Moni tulee nuorisotalolle vain viettämään aikaa ja oleilemaan. Osa viihtyy paremmin omissa oloissa, osa tykkää pelata tai jutella kavereiden kanssa. Me työntekijät olemme paikalla nuoria varten, ja toisinaan uimme melko syvissä vesissä nuorten kanssa, Jenni kertoo.

Monelle nuorelle Jenni ja hänen kollegansa Mikko Säylä ovat ainoat luotettavat aikuiset, joille jakaa omia ajatuksiaan. Nuorisotyöntekijää on usein helpompi lähestyä kuin vaikkapa opettajaa tai kouluterveydenhoitajaa. Koulu on pakollista, mutta nuokkarille saa tulla vapaaehtoisesti. Jutteleminen työntekijöiden kanssa ei ole Jennin mukaan välttämätöntä, mutta mahdollisuus siihen on aina olemassa.

– Osa nuorista tulee tässä työssä todella läheisiksi. Luottamus on avainasemassa, jos haluamme saavuttaa nuoret myös vastaisuudessa.

Some muuttanut toimintaympäristön

Nuorista puhuttaessa ei voida olla mainitsematta sosiaalista mediaa. Se on muuttanut kommunikointitapojamme ja muutos näkyy etenkin nuorten parissa tehdyssä työssä.

– Nuorten kohtaamat haasteet ovat pitkälti samoja kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Murrosiän mukanaan tuomat myllerrykset, ihmissuhteet ja itsetunnon kehittyminen ovat kestoaiheita. Sosiaalisen median myötä työntekijöiden tulee kuunnella nuoria entistä herkemmällä korvalla ja seurata myös, mitä siellä sosiaalisessa mediassa tapahtuu, Jenni sanoo ja nostaa esiin myös kiusaamisen.

– Kiusaaminen näkyy sosiaalisessa mediassa eri tavalla kuin kasvokkain oltaessa.

Jenni haluaa kuitenkin muistuttaa kasvokkain kohtaamisen tärkeydestä. Somen ulkopuolella tapahtuu paljon ja nuoret kaipaavat aikuisen tukea juuri somen ulkopuolella. Kehityksessä tulee pysyä nuorten mukana, mutta samalla tulee tarjota heille mahdollisuus turvalliseen kohtaamiseen luotettavan aikuisen kanssa myös ihan kasvokkain.

Jennin löydät somesta täältä.

Lue lisää Kokemäen nuorisotyöstä täältä.