Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Kokemäen kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Saara Torniainen.

Rakkaus kirjoihin vei töihin kirjastoon

Euralainen Saara Torniainen on työskennellyt Kokemäen kaupunginkirjaston kirjastonhoitajana kolmen vuoden ajan. Alalle hän päätyi rakkaudestaan kirjoihin: Saara on aina lukenut paljon, joten uravalinta tuntui luontevalta.

Saaran työhön kuuluu lasten- ja nuortenkirjastotyötä, mikä tarkoittaa aktiivista yhteistyötä päiväkotien ja koulujen kanssa. Mukaan mahtuu niin tapahtumien suunnittelua ja toteutusta kuin kirjavinkkauksia ja satutunteja. Niiden tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria lukemisen pariin.

– Lähes jokaiseen työpäivään kuuluu myös asiakaspalvelua lainaustiskillä sekä aineiston hankintaan, luokitteluun ja järjestämiseen liittyviä tehtäviä, Saara kertoo.

Yksi mieleenpainuvimmista työpäivistä on ollut nuorille suunnattu yökirjasto. Alkuillasta nuorille oli tarjolla monenlaista tekemistä. Meno ja vilske rauhoittui, kun osallistujat asettuivat kirjastosalin lattialle nukkumaan.

– Kun valot sammutettiin ja hiljaisuus laskeutui, oma kirjasto tuntuikin äkkiä ihan vieraalta, Saara kuvailee.

Työtä satutunneista digiopastuksiin

Reilu vuosi sitten Kokemäen kirjasto oli remontissa. Hyllyt vaihtuivat uusiin ja samassa yhteydessä kirjaston lehtilukusali siirrettiin erilliseen tilaan. Muutoksen ansiosta innokkaimmat pääsevät nykyään lukemaan lehtiä heti aamulla ennen kirjaston aukeamista. Saara Torniaisen mukaan asiakkaat ovat olleet järjestelyyn tyytyväisiä.

Kirjastonhoitajan mukaan Kokemäen kirjaston asiakaskunta on moninaista. Kirjastoon tullaan lukemaan lehtiä, opiskelemaan, käyttämään tietokoneita, pelaamaan lautapelejä, osallistumaan tapahtumiin, etsimään tietoa ja tutustumaan vaihtuviin näyttelyihin, sekä ihan vain viettämään aikaa, kirjojen lainaamista unohtamatta.

– Pyrimme vastaamaan asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin, ja työtehtäväni vaihtelevat tarpeen mukaan satutunneista digiopastuksiin. Kokonaisuus toimii mielestäni varsin hienosti!

Parasta kirjastossa työskentelyssä onkin Saaran mielestä työn monipuolisuus. Erityisesti hän nauttii, kun kokee onnistuneensa asiakaspalvelussa: kun asiakkaalle on löydetty apua tiedonhaussa tai kirjavinkki on osunut kohdalleen. Saara lukee itse paljon lasten- ja nuortenkirjoja, jotta osaisi suositella niitä myös eteenpäin.

– Muuten luen kirjallisuutta laidasta laitaan. Erityisesti pidän dekkareista ja vetävästi kirjoitetuista tietokirjoista. Molemmat tyylilajit tuntuvat olevan suosittuja myös kirjaston asiakkaiden keskuudessa.

Entäpä mitä Saara haluaa sanoa niille, joille kirjasto ei ole vielä niin tuttu, mutta lukeminen kiinnostaa?

– Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa lukuharrastusta. Kirjastosta löytyy paljon valinnanvaraa ja omaa kokoelmaa täydentävät e-aineistot. Lisäksi muiden Satakirjastojen aineistot ovat asiakkaiden varattavissa ilmaiseksi. Tervetuloa tutustumaan kirjaston palveluihin!