Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Joulukuussa esittelyvuorossa on kokemäkeläissyntyinen talousjohtaja Tauno Mäkinen, joka aloitti työt kaupungilla jo vuonna 1984.

Talous hanskassa

Kokemäen kaupungin talousjohtaja Tauno Mäkinen on kokemäkeläisille tuttu jo useamman vuosikymmenen ajalta. Hän aloitti työnsä Kokemäellä vuonna 1984 kaupungin kanslian sihteerinä. Neljä vuotta myöhemmin hän siirtyi terveyskeskuksen talouspäälliköksi ja viihtyi virassaan sosiaali- ja terveystoimessa yli kymmenen vuotta, kunnes aloitti vuonna 1999 nykyisessä tehtävässään. Talousjohtaja Tauno Mäkinen

– Uskallan väittää, että tunnen kaupungin organisaation jo melko hyvin, Mäkinen naurahtaa kommentoidessaan pitkää uraansa kaupungilla.

Syntyjään kokemäkeläinen Mäkinen on aina viihtynyt kotipaikkakunnallaan. Tampereen yliopistossa suoritettujen opintojen jälkeen Kokemäki tuntui sopivalta paikalta perheen perustamista ja lasten kasvatusta ajatellen.

Talousjohtajana Mäkisen työhön kuuluu kaupungin talouden suunnittelu ja seuraaminen, ja vuotta rytmittääkin pitkälti talousarvion ja tilinpäätöksen valmistelu. Talouden seurantaan liittyy myös kaupungin kassan maksuvalmiudesta huolen pitäminen. Mäkinen tarkistaa kaupungin kassan tilanteen useamman kerran viikossa yhdessä laskentasihteerin kanssa.

Työajastaan Mäkinen viettää valtaosan toimistolla. Liikekannalla hän on melko vähän, sillä lähes kaikki asiointi tapahtuu nykyään sähköisesti. Asialla on Mäkisen mielestä hyvät ja huonot puolensa: toisaalta asiat etenevät nopeasti, toisaalta ihmisiä tulee kohdattua vähemmän, ja tietynlainen tuntuma kaupungin asioihin katoaa.

Pienet onnistumiset ilahduttavat eniten

Ammattinsa ansiosta Tauno Mäkinen tuntee Kokemäen kaupungin kuin omat taskunsa ja tietää, miten kaupungilla menee. Talouden parissa näkee laajasti monille eri kaupungin sektoreille, vaikka työskentely tapahtuukin lähinnä numeroiden parissa. Pienessä kunnassa talousjohtaja on perillä niin lasten päivähoidosta, tonttimyynnistä kuin tyhjistä rakennuksista.

Parasta työssä Mäkisen mielestä ovat pienet onnistumiset.

– Ihminen kaipaa erävoittoja työssään. Onnistumisen ei tarvitse olla mitään isoa synnyttääkseen iloa, vaan pienet asiat riittävät, Mäkinen kertoo.

Omassa työssään hän nauttii erityisesti, kun jokin asia saadaan valmiiksi, tai kun kaupungin talous näyttää hyvältä.

Kokemäellä parasta Mäkisen mielestä on kirjasto. Hänen mukaansa kirjasto on joskus hieman näkymätön, vaikka sen merkitys onkin kasvanut Satakirjaston myötä. Mäkinen on itse kova kirjaston käyttäjä.

– Käyn kirjastossa kerran viikossa ja suosittelen sitä myös kaikille muille! Kesäaikaan kirjaston käyttö jää vähemmälle ja silloin tutuksi tulevat maakunnan tiet pyörän selässä.