Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Marraskuussa esittelyvuorossa on rakennustarkastaja Lauri Heiskanen, joka aloitti työnsä Kokemäellä tämän vuoden alussa.

Yhden miehen organisaatio

Ulvilalainen Lauri Heiskanen aloitti työnsä Kokemäen rakennustarkastajana tammikuussa 2019. Vajaan vuoden kaupungilla töissä viihtynyt Heiskanen oli kiinnostunut rakennusvalvonnasta, ja paikka Kokemäellä aukesi juuri sopivaan aikaan.Rakennustarkastaja Lauri Heiskanen

Ympäristölautakunta toimii Kokemäellä rakennusvalvontaviranomaisena ja rakennustarkastaja heidän alaisenaan. Rakennustarkastaja käsittelee ja myöntää rakennuslupia ja tekee tarkastuskäyntejä rakennustyömaille. Muita myönnettäviä lupia ovat esimerkiksi maisematyöluvat.

Lain mukaan jokaisella paikkakunnalla on oltava rakennustarkastaja. Suuremmissa kaupungeissa työtä on jaettu ja esimerkiksi LVI-tarkastajia voi olla useampia. Kokemäellä yksi mies hoitaa kaiken. Heiskanen kutsuukin työtään ”yhden miehen organisaatioksi”.

– Yksi mies ei tietenkään osaa kaikkea, joten tarpeen vaatiessa pyydän apua muilta asiantuntijoilta, Heiskanen kertoo.

Heiskanen työskentelee Kokemäellä kolmena päivänä viikossa, sillä hän toimii tällä hetkellä kahtena päivänä viikossa myös Harjavallan kaupungin rakennustarkastajana toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella.

Toimistotyötä ja maastokeikkoja

Suurin osa Heiskasen päivistä kuluu toimistossa. Lupien käsittely vie paljon aikaa, ja lisäksi rakennustarkastajan on vastattava lukuisiin tiedusteluihin niin puhelimitse kuin kasvotusten.

– Yhteydenottoja tulee pitkin päivää. Opastan ihmisiä rakennuslupa-asioissa, mutta kysymyksiä voi tulla vaikka kiinteistöveroista, Heiskanen kuvailee.

Toimistotyön lisäksi Heiskanen pääsee päivittäin myös maastoon, sillä katselmuksia riittää: tällä hetkellä Kokemäellä on voimassa noin 300 rakennuslupaa teollisuushalleista loma-asuntoihin ja kunnostettaviin kiinteistöihin. Rakennustarkastajan tehtäviin kuuluu rakennetun ympäristön valvonta, joten Heiskanen tarkastelee myös vanhempien kiinteistöjen kuntoa ja tilaa jatkuvasti.

Parasta rakennustarkastajan työssä on Heiskasen mielestä työn monipuolisuus.

– Työssä kuulee paljon ihmisten kertomia tarinoita ja näkee erilaisia rakennusprojekteja. Opin myös koko ajan uutta, koska teen töitä yksin, Heiskanen sanoo.

Kokemäessä parasta on Heiskasen mielestä miljöö.

– Näen katselmuksilla käydessäni upeita paikkoja. Etenkin joki- ja järvimaisemat tekevät Kokemäestä todella kauniin paikan.