Tiskiharja vaihtopäällä, monitoimimoppi teleskooppivarrella ja kierrätysmuovinen wc-harja. Sinituote Oy:n klassikot ja uutuudet ovat tuttuja suomalaisille. Niiden valmistus Satakunnan sydämessä Kokemäellä on jatkunut jo yli 30 vuoden ajan.

Sinituote Oy vietti viime vuonna 30-vuotisjuhlavuotta, mutta itse asiassa yrityksen historia ulottuu paljon pidemmälle. Vuonna 1972 Kokemäelle alettiin rakentaa tehdasta perheyritykselle, joka oli saanut alkunsa jo 1940-luvulla. Vantaan Tikkurilaan perustettu Sini-Tuote Oy käynnisti toimintansa Kokemäellä vuonna 1973 uusissa tiloissa.

Tehdas oli aluksi enemmänkin metallipaja, sillä valikoimaan kuului 70-luvulla supersuosioon noussut Luficer-grilli, verhonripustustarvikkeita ja kylpyhuonekalusteita. Vuonna 1988 Ilkka Brotherus osti Sini-Tuotteen siivousvälinetuotannon ja nimestä putosi väliviiva. Syntyi Sinituote.

Tänä päivänä Sinituote Oy työllistää Kokemäellä noin sata henkeä. Työntekijöistä peräti 70 prosenttia asuu paikkakunnalla, ja muutkin työntekijät tulevat lähikunnista. Sinituote erottuu monista muista teollisuuden yrityksistä, sillä sen riveissä työskentelee lähinnä naisia.

Siivoustuotteistaan tunnettu Sinituote pitää sisällään itse asiassa kolme erilaista brändiä: Sini-siivoustuotteet, KUNGS-autonhoitotuotteet sekä SAVU-savustuspussit. KUNGS-autonhoitotuotteet ovat Sinituote Oy:n ainoita vientituotteita.

Vastuullista yritystoimintaa

Säkylästä kotoisin oleva Jukka Heiska lähti aikoinaan opiskelemaan Tampereelle teknilliseen korkeakouluun. 15 vuotta kaupunkielämää nähtyään hän halusi palata kotiseuduilleen ja muutti isänsä synnyintaloon Säkylään. Aluksi Heiskalla ei ollut edes töitä Satakunnassa, mutta vuoden 2000 lopussa hän aloitti työt Sinituotteen työnjohtajana.

– Olen edennyt talon sisällä alhaalta ylöspäin. Nyt vastuullani on koko tehdas, tuotantojohtajana toimiva Heiska kertoo.

Vaikka Kokemäki ei välttämättä ole logistisesti parhaalla sijainnilla, on Heiska erittäin tyytyväinen siihen, että Sinituote toimii juuri Kokemäellä.

– Joskus lähempänä Helsinkiä toimiminen voisi olla logistiikan kannalta parempi vaihtoehto, mutta Kokemäellä on hyvin työvoimaa ja yhteistyö kaupungin kanssa sujuu hyvin, Heiska kiittelee.

Tarina ei kerro, miksi Sini-Tuote aikoinaan halusi siirtyä Kokemäelle. Valinta on kuitenkin selvästi ollut hyvä, ja tulevaisuudessa Sinituotteen etiketit täydentyvät tekstillä ”valmistettu Kokemäellä”. Tulevaisuudessa yrityksessä keskitytään erityisesti kierrätysmuovin hyödyntämiseen.

Vastuullisuus on avainasemassa Kokemäen tuotannossa. Tuotteista halutaan tehdä pitkäikäisiä, yrityksen hiilijalanjälki on lähellä nollaa, ja tehtaan katolle asennetaan tällä hetkellä aurinkokennoja. Koko ajan kehitetään uutta, mutta maltilla.

– Meillä on aina ollut sellainen ajatus, että kasvetaan ja kehitytään, mutta mietitään askeleet huolella ja edetään harkitsevasti, Heiska toteaa.

Sinituote Oy Jukka Heiska ja Jarmo Kulmala
Jukka Heiska ja talonmies Jarmo Kulmala Kokemäen tehtaan katolla juuri asennettavien aurinkopaneelien keskellä. Paneeleita tulee katolle 1 000 kpl.