Tässä juttusarjassa tutustumme Kokemäen kaupungilla työskenteleviin raudanlujiin ammattilaisiin ja heidän tekemäänsä työhön. Ensimmäisenä esittelyvuorossa on geronomi Johanna Mäntylä, joka on työskennellyt Kokemäellä jo yli kuuden vuoden ajan.

Geronomi koordinoi ja suunnittelee

Geronomi Johanna Mäntylän työpäivä alkaa usein aamulla kello 7 Palvelukeskus Henrikinhovissa.Töissä Kokemäellä geronomi Johanna Mäntylä

Aikaisiin aamuihin tottuneen Mäntylän työhistoria ulottuu vuoteen 1985, jolloin hän valmistui apuhoitajaksi. Myöhemmin Mäntylä on valmistunut lähihoitajaksi ja geronomiksi, eikä opiskelu ole päättynyt siihen.

– Opiskelen tälläkin hetkellä! Työnantajani on tukenut minua vanhustyön ylemmän AMK-tutkinnon suorittamisessa, mikä on hienoa, Mäntylä kehuu.

Lopputyötään laativan Mäntylän työpäivä jatkuu aikaisen aamun jälkeen kiireisenä. Päivään mahtuu lyhytaikaishoidon koordinointia, johon kuuluu ikääntyneiden perhehoidon koordinointi, yhteistyökumppaneiden sekä asiakkaiden tapaamisia, palveluohjausta ja monenlaista neuvontaa, lyhytaikajaksojen suunnittelua sekä sopimuksentekoa. Lista on pitkä, mutta Mäntylä nauttii työstään.

– Työni on todella itsenäistä, ja saan toteuttaa sitä rauhassa. Tukea saan tarvittaessa eri tahoilta. Opin koko ajan myös työssäni lisää, Mäntylä kuvailee.

Geronomin haasteet

Mutta mikä geronomi oikeastaan on? Geronomin, eli monialaisen vanhustyön erityisosaajan, työhön voi kuulua lukuisia erilaisia työtehtäviä. Työnkuvaan vaikuttaa myös toimipiste, jossa työskentelee.

Mäntylän työssä erityispiirteenä voidaan nähdä yhteistyökumppaneiden määrä. Hyvät yhteistyötaidot ovat siinä tarpeen.

Kun Mäntylän toimi muuttui viraksi, myös vastuun määrä kasvoi, sillä nyt hän esimerkiksi sijaistaa vanhuspalvelupäällikköä. Mäntylä kuvaa työtään melko stressaavaksi, mutta samalla palkitsevaksi. Erityisesti hän nauttii ihmisten kohtaamisesta ja siitä, että omaa työtä saa kehittää koko ajan.

Aiemmin Mäntylä on työskennellyt Porissa. Kesäkuussa 2013 hän aloitti työnsä Kokemäellä ja on viihtynyt hyvin. Vaikutusmahdollisuudet edelliseen työpaikkaan nähden ovat täysin eri luokkaa.

– Asun edelleen Porissa, mutta teen mielelläni töitä Kokemäellä, Mäntylä toteaa.