Kokemäen kaupungin tietohallintoverkossa havaittiin kiristyshaittaohjelma maanantaina 29.7. Kaupunki on testannut sisäistä verkkoa ja järjestelmiään torstaista 1.8. saakka.

Testausten perusteella on päätetty, että kaupungin sisäinen verkko ja järjestelmät siirretään hallitusti testikäytöstä tuotantokäyttöön. Käyttöönoton arvioidaan vievän noin viikon, ja se alkaa keskiviikkona 7.8. Pääsääntöisesti kaikki järjestelmät pyritään saamaan käyttöön tässä ajassa. Joidenkin järjestelmien osalta työ voi kestää pidempäänkin. Kaupungin palvelutarjonnan odotetaan normalisoituvan viikon kuluessa.

Järjestelmät otetaan käyttöön yksi kerrallaan kaupungin arvioiman tärkeysjärjestyksen mukaisesti. Ensimmäisenä käyttöön otetaan maksuliikenteeseen ja palkanmaksuun liittyvät järjestelmät sekä sosiaalipalveluiden järjestelmät. Sen jälkeen sisäverkkoon päästetään avainhenkilöitä ja esimiehiä eri osastoilta sekä myöhemmin työyksikkö kerrallaan arvioidussa tärkeysjärjestyksessä.

Koulut pyritään saamaan sisäverkkoon vielä tämän viikon aikana. Tavoitteena on, että kotien ja koulujen yhteydenpitoon tarkoitettu Wilma-järjestelmä saadaan käyttöön perjantaina, mutta sen onnistuminen riippuu edeltävien käyttöönottojen sujumisesta.

Hyökkäyksen tekijästä tai haittaohjelman pääsystä Kokemäen kaupungin sisäverkkoon ei vielä ole lisää tiedotettavaa. Verkkoa ja järjestelmiä käyttöön otettaessa kaupunki on pyrkinyt arvioimaan kaikki mahdolliset riskitekijät ja huomioimaan ne käyttöönotossa.

Kokemäen kaupunki tiedottaa käyttöönoton edistymisestä seuraavaksi viimeistään keskiviikkona 14.8.2019.

Lisätiedot

hallintojohtaja Mikko Löfbacka

puh. 040 488 6101