Vaikka Kokemäeltä lähdettäisiin töiden ja opintojen perässä maailmalle, monen veri vetää takaisin Satakunnan sydämeen. Kultaiset pellot sekä siniset järvet ja joet ovat antaneet värinsä maakunnan vaakunoille, ja Kokemäellä tämä kulttuurimaisema on yhä voimakas osa identiteettiä. Suuri osa Kokemäen viehätysvoimasta on postikorttimaisemien ansiota. Perinteistä huolimatta Kokemäki ja sen asukkaat ovat modernia väkeä: töitä tehdään etäyhteyksien avulla kotoa käsin ja nykykulttuuri on vakiinnuttanut paikkansa kaupungin kulttuuritarjonnassa.

Paluu juurille

Kun Juho Leppänen vuonna 2005 lähti Kokemäeltä opintojen perässä, hänestä tuntui, että vihdoin hän pääsee pikkukaupungista pois. Vuosien varrella tutuksi tulivat Pori ja Tampere, mutta vuonna 2017 tie toi takaisin kotiseudulle.

Juho Leppänen ja Kaisa-Maija Luomaniemi

– Kun ikää karttui, opin arvostamaan oman kotiseudun rauhaa, perheyrityksen vuoksi Kokemäelle palannut Juho toteaa.

Myös Juhon avovaimo Kaisa-Maija Luomaniemi lähti aikoinaan Kokemäeltä opintojen perässä Tampereelle ja ajatteli tuolloin, ettei enää palaisi kotipaikkakunnalle.

– Tampereella asuessa aloin arvostaa pieniäkin asioita Kokemäessä. Esimerkiksi parkkipaikan löytäminen on täällä helpompaa, Kaisa-Maija vitsailee, mutta jatkaa vakavampana.

– Myös Kokemäellä olevaa tukiverkkoa arvostaa nyt aivan uudella tavalla.

Pariskunta tunsi toisensa jo nuoruudesta, mutta lempi roihahti vasta Tampereella. Armi-tytär syntyi viime vuonna. Sekä Juho että Kaisa-Maija ovat sitä mieltä, että kaupungin kannattaisi tukea lapsiperheitä enemmän. Esimerkiksi Harjavallassa käynnissä oleva ilmaisen varhaiskasvatuksen kokeilu saa Juholta kehuja.

Kokemäen ja koko maakunnan tyhjenevät liiketilat huolestuttavat Juhoa. Pariskunta peräänkuuluttaakin asukkaiden omaa aktiivisuutta elinvoimaisuuden ylläpitämisessä. He kokevat, että jos kukaan ei osallistu yhteisön tapahtumiin, niitä ei pian enää järjestetä.

– Esimerkiksi Pop up Kokemäki -tapahtuman kaltaisia tempauksia pitäisi olla enemmän, Juho painottaa.

Kaisa-Maijalle yksi tärkeimpiä asioita Kokemäellä on luonto. Perhe asuu Kokemäenjoen rannassa, ja jokimaisemaa Kaisa-Maija ihastelee päivittäin. Pariskunta onkin erityisen tyytyväinen mutkattomaan elämään, jonka Kokemäki on mahdollistanut.

– Kokemäeltä saa suhteellisen pienellä sijoituksella omakotitalon, ja täältä on hyvät yhteydet suurempiin kaupunkeihin, Juho kiteyttää.

Kulttuurin ja koulutuksen kaupunki pitää otteessaan

Korkeaojan suvun historia Kokemäellä tunnetaan varmasti 300 vuoden taakse. On todennäköistä, että tarina ulottaa juurensa jopa paljon pidemmälle. Paikallaan on pysytty pitkälti maatalouden ansiosta.

– Sata vuotta sitten ihmiset liikkuivat paljon vähemmän, mutta teollistumisen myötä esimerkiksi työn perässä on lähdetty uusille asuinseuduille, Juha Korkeaoja toteaa.Juha Korkeaoja

Kokemäkeä leimaa paikkakuntana Korkeaojan mukaan pitkät kulttuuriset juuret. Hän pitää kulttuuria ja koulutusta Kokemäen vahvuuksina myös tulevaisuudessa.

– Kokemäeltä on verrattain lyhyt matka kaupunkeihin, vaikka maaseudulla olemmekin. Lisäksi valokuituyhteys on muuttanut sijainnin merkitystä. Etätyön ansiosta ei ole väliä, asuuko Kokemäellä vai Helsingissä, Korkeaoja kiittelee.

Luonto on Korkeaojalle tärkeä osa Kokemäen viehätysvoimaa. Erityisinä hän pitää etenkin Kokemäenjokilaaksoa ja Sääksjärven ympäristöä, jotka houkuttelevat paikkakunnalle myös mökkiläisiä.

Teksti: Tytti Wallenius
Kuvat: Juho Leppänen arkisto, Tytti Wallenius


Tilaa Kesäelämää-lehti kotiin

Lehden tilaukseen pääset täältä.