Lääkitys kohdalleen -näytelmän juliste

Korkeaojan kyläläiset apuvoimineen ovat pyörittäneet Halkeenkiven kesäteatteria jo 17 vuotta. Teatterin tekemisen taika vetää tekijöitä puoleensa aina uudelleen. Tänä vuonna Halkeenkivessä tahtipuikkoa heiluttaa uusi ohjaaja Erkki Hartikainen ja rooleissa nähdään sekä tuoreita kasvoja että kesäteatterikonkareita. Tämä artikkeli vilauttaa tunnelmia esiripun takaa näyttelijöiden, ohjaajan ja markkinoinnin näkökulmista.

Näyttelijöiden iso urakka

Kati Junttila ja Kristiina Ojala, näyttelijät

Kesäteatterin harjoitukset aloitettiin jo tammikuussa. Kesän vetonaulan työstämiseen on sisältynyt kyläläisten toisiinsa tutustumista, naurua, sähellystä ja toive hauskan esityksen aikaansaamisesta. Tämän tekstinpätkän takana ovat sekä uusi tulevaisuuden toivo että vuodesta 2002 mukana ollut vanha kettu, joka vuosituhannen alussa oli mukana lapsirooleissa. Hyppy aikuisuuteen ja ”tosissaan” näyttelemiseen tapahtui kymmenvuotisjuhlakesänä 2012.

Vuosien aikana on ollut ilo ja kunnia nähdä erilaisia ohjaajia sekä lukuisia erityyppisiä käsikirjoituksia. Jokaisesta vuodesta on tarttunut jotain mukaan henkilökohtaiseen elämään – tärkeimpänä kaikesta pitkäaikaisia ystäviä ja unohtumattomia kokemuksia. Kesäteatterin tekemisessä raskainta on ilman muuta pitkä sitoutuminen projektiin. Vähintään puolet vuodesta ollaan enemmän ja vähemmän kiinni harjoituksissa, ja myös kotona kuljetaan käsikirjoitus kourassa pänttäämässä vuorosanoja. Tänä vuonna näytöksessämme on mukana myös muutamia näyttelijöiden lauluesityksiä, joten allekirjoittaneetkin ovat käyttäneet lukuisia työmatkoja tiettyjä biisejä luukuttaen.

Pitkän harjoittelurupeaman jälkeen kaksiviikkoinen näytösputki on silmänräpäyksessä ohi. Vuodesta toiseen tätä jaksaa tehdä sen ohikiitävän taianomaisen hetken takia, joka syntyy aurinkoisena kesäiltana vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Loppukumarrusten aikaan on onnen kyynel silmässä – jokaisena iltana. Tulkaa siis tänäkin vuonna sankoin joukoin meitä katsomaan. Luvassa on herskyvää komediaa tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta!

Ohjaajan terveiset

Erkki Hartikainen, ohjaajaErkki Hartikainen ohjaa kesän näytelmän

Sain syksyllä 2018 luottamustehtävän ohjata kesäteatterinäytelmän Halkeenkiven kesäteatteriin. Projektin aloitin lukemalla erilaisia kesäteatteriin sopivia komedianäytelmiä, joista sitten muutaman kelpuutin esiteltäväksi Korkeaojan kyläyhdistyksen hallitukselle.

Yhteistuumin valituksi tuli Pertti Anttilan kirjoittama, viime kesänä kantaesityksensä saanut ”Lääkitys kohdalleen”. Näytelmän päähenkilö Liisa on miehensä kuoleman jälkeen tuntenut jäävänsä tyhjän päälle ja alkanut oireilemaan mitä erilaisimpien vaivojen ja sairauksien vuoksi. Hänen kanssaan tekemisiin joutuvat ihmiset eivät pääse helpolla, varsinkaan tytär Pilvi. Liisan sairastelua aletaan pitää luulosairautena. Mutta onko Liisalla joku oikea sairaus ja voiko siitä parantua?  Näistä aineksista syntyy väliaikoineen noin kahden tunnin komediapläjäys, jonka valmistumiseen vaaditaan puolen vuoden sitoutuminen koko näyttelijäporukalta.

Näytelmän saattaminen esityskuntoon ei ole helppo tehtävä, eikä komedia mielestäni ole niitä helpoimpia lajeja.  Se vaatii tekijöiltään paljon, mutta olen saanut toteuttajiksi joukkueen, joka paneutuu humoristiseen juttuun sen vaatimalla vakavuudella. Uskonkin, että voimme tarjota yleisölle viihtyisän parituntisen Halkeenkiven kesäillassa. Olkaa tervetulleet.

Markkinoinnin ja tuotannon haasteet

Hanna Välitalo, graafinen suunnittelu ja markkinointi

Teatteriesityksen tuottamiseen tarvitaan iso joukko harrastajia, vapaaehtoisia ja muutama ammattilainenkin. Markkinointituotanto on pitkään ollut Halkeenkivessä ammattimaisissa käsissä, ensin Mainonta- ja markkinointitalo Matatan hoidossa ja nyt Suunnittelustudio Pippuriinan tekemänä. Onneksi pienellä kylällämme löytyy osaavia tekijöitä moneen lähtöön.  Teatteri tarvitsee joka vuosi markkinointibudjetin ja -suunnitelman, ajanmukaiset nettisivut, näytelmän graafisen ilmeen, julisteet, pääsyliput, somemarkkinoinnin, lipunmyyntiorganisaation, mainosplakaatit tai banderollit, autotarrat, lehtimainokset… Näiden lisäksi vielä tapahtumatuotantoon kuuluu kahvitus, kioski, liikenteenohjaus, opastus ja lipunmyynti, jotka vaativat paljon osaavaa väkeä toimiakseen sujuvasti.

Produktion työstäminen alkaa jo aikaisin keväällä. Näytelmälle luodaan ensin graafinen ilme. Tavoitteena on löytää ulkoasu, joka houkuttelee ja viestii näytelmän sisällöstä. Tänä vuonna julisteeseen valittiin näytelmän päähenkilö Liisa, jonka mielen haasteita kuvattiin värittämällä toinen puoli kasvoista surumielisen siniseksi. Toinen puoli henkilön ulkoasusta vihjaa, että parempaa on luvassa. Pinkki väri erottuu yleensä hyvin sanomalehdistä, joissa haasteena on värien sammuminen. Julisteen valmistuttua sama ilme toteutettiin painotuotteisiin kautta linjan. Painotuotteiden valmistus eri medioihin vaatii teknistä osaamista, ei pelkkää visuaalista silmää. Ammattimaiset ohjelmat on oltava hallussa ja niitä on osattava käyttää.

Sosiaalinen media vaatii oman osaamisensa markkinoinnissa. Napakka viesti ja kieliasu, laadukkaat kuvat sekä mieleenpainuvat aiheet tuovat julkaisuille tykkäyksiä ja jäävät ihmisten mieleen. Kun näytelmä on fiilattu, markkinointi on toteutettu suunnitelmallisesti ja ammattimaisesti, lipunmyyntiorganisaatiossa kaikki palat saatu loksautettua kohdalleen, pullat tilattu, kahvit keitetty ja kahvittajat, lipunmyyjät sekä liikenteenohjaajat värvätty, voidaan enää laittaa kädet ristiin ja toivoa auringonpaisteisia iltoja ja täysiä katsomoita!

Tutustu lisää osoitteessa www.halkeenkivi.org tai Facebookissa: Halkeenkiven kesäteatteri.

Lippuja myyvät Passin Kello ja Kulta, Kokemäki, Harjavallan kirjakauppa ja www.netticket.fi.
Tiedustelut p. 041 770 5547 tai kesateatteri@korkeaoja.org.